Pilnas šaldytuvas po Kalėdų: patarė, ką daryti, kad maistas ilgiau išliktų šviežias

Ar jau skaitėte?

Kūčios ir Kalėdos – neatsiejamos nuo gausaus maisto stalo ir po švenčių dar ilgai valgomų likučių. Tam, kad neįveikti patiekalai bent kelias dienas išliktų kokybiški, svarbu juos tinkamai laikyti, todėl reikėtų iš anksto pasiruošti sandarius indus, atlaisvinti vietos šaldytuve ar šaldiklyje. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako pastebinti, kad pirkėjai pastaruoju metu savo šventinius pirkinius planuoja atsakingiau, nors perka ir gausiau, į parduotuvę vyksta su sąrašu, dairosi į gurmaniškesnių produktų lentynas.

- Reklama -

„Skaičiuojant paskutines dienas iki švenčių, parduotuves kasdien užplūsta vis didesni pirkėjų srautai. Pastebime, kad lietuviai šventėms ruošiasi atsakingai, o jų šventiniuose krepšeliuose matyti ne tik Kūčioms bei Kalėdoms būdinga silkė, majonezas, žirneliai, džiovinti grybai, bet ir gurmaniškesni produktai: sūriai, Viduržemio jūros regionuose pamėgti Parmos bei Serano kumpiai, įvairios užtepėlės bei įmantresniais skoniais šventinius valgius papildančios uogienės, džemai ar čatniai, paštetai“, – sako V. Budrienė.

Pataria nelaikyti maisto likučių garaže, balkone ar sandėliuke

Po švenčių neišvengiamai likusį maistą norisi kuo ilgiau išlaikyti kokybišką, kad būtų galima spėti jį suvartoti. Aldona Čepulis, prekybos tinklo „Iki“ kokybės vadovė, teigia, kad to pasiekti galima tik tinkamai jį laikant šaldytuve, prieš tai sandariai supakavus. Tačiau pirmiausia svarbu išsiaiškinti, kiek laiko saugu laikyti šviežius, dar neapdorotus produktus.

Kaip teigia A. Čepulis, šviežia supakuota mėsa gali galioti ir septynias dienas. Sandari ir tinkama pakuotė gali prailginti jos galiojimo laiką, tačiau ją paruošti vartojimui reikia iki datos, nurodytos ant pakuotės pabaigos. Jeigu perkate šviežią, bet nesupakuotą mėsą – ją suvartoti reikėtų greičiau, per kelias dienas. Žuvį ir jūros gėrybes taip pat rekomenduojama suvalgyti per 2–3 dienas nuo įsigijimo. Žinoma, visi šie produktai turi būti laikomi šaldytuve +2 laipsnių temperatūroje. Šviežią, nesupakuotą žuvį ir mėsą rekomenduojama įdėti į sandarų indą arba įsukti į foliją. O, pavyzdžiui, dešrų, lašinių, kumpelių ir kitų mėsos gaminių kokybę ilgiau išlaikysite, jei susuksite juos į maistinį pergamentinį popierių.

Taip pat skaitykite:  Vasaros klasika tapę šaltibarščiai – kitaip: išbandykite receptus su vėžių uodegėlėmis, pagardinkite feta

„Garažas, balkonas ar vėsus sandėliukas – nėra tinkamos vietos maisto likučiams laikyti net ir žiemą, mat tose vietose jaučiamas temperatūrų svyravimas, todėl didėja maisto sugedimo ir apsinuodijimo juo rizika. Todėl artėjant šventėms, vertėtų atlaisvinti vietos šaldytuve bei šaldiklyje. Pasiruošti sandarių indelių ar specialių maistui skirtų laikyti maišelių“, – sako A. Čepulis.

Gyvūninės kilmės maistas genda greičiausiai

Pasak jos, gyvūninės kilmės maistas, mėsa, žuvis, jūros gėrybės – genda greičiausiai. Ypač stipriai apdoroti pusgaminiai – malta mėsa, įdaryta žuvis. Pagamintus tokius patiekalus A. Čepulis pataria suvalgyti kuo greičiau ir net šaldytuve kelias dienas jų nelaikyti. Įvairiausios mišrainės su majonezu – dar viena neatsiejama lietuvių šventinio stalo dalis. „Iki“ atstovė sako, kad pasigaminus daugiau baltosios ar burokėlių mišrainės, viso kiekio užpilti majonezu nerekomenduojama, mat taip daržovės pradės greičiau gesti. Mišraines patariama padalinti porcijomis ir majonezu užpilti tik tokią dalį, kurią suvalgysite iškart.

- Reklama -

Kalėdinės anties, vištos ar kitų mėsos patiekalų likučius A. Čepulis pataria suvynioti į foliją ir padėti į šaldytuvą. Keptos mėsos likučius geriausia suvalgyti per kelias dienas. O, pavyzdžiui, šviežių grybų patiekalai šaldytuve gali būti laikomi ne ilgiau kaip parą.

Vaida Budrienė
„Iki“ komunikacijos vadovė

TOP naujienos

„Iki“ pataria – netikėtas ingredientas taps marinatu mėsai nr. 1: praktiškai nieko nekainuos, o mėsa bus minkštutėlė ir išskirtinai skani

Įsibėgėjantis pavasaris vienus jau suviliojo pradėti kepsninių sezoną, kiti dar kol kas kliaujasi orkaite, tačiau klausimas dažnam kyla tas pats – kokį marinatą naudoti...

Švietimo paslaugų rodikliai šalies savivaldybėse: pirmauja ne tik didmiesčiai, bet ir Raseinių, Zarasų ir Molėtų rajonai

Vilniaus, Kauno bei Klaipėdos savivaldybės ilgą laiką pirmauja pagal bendruosius švietimo paslaugų rodiklius. Vis dėlto, didžiausią proveržį švietimo paslaugų klausimu per pastaruosius metus pademonstravo...

Gardi vakarienė vos už 4 eurus: pasigaminkite moliūgais ir obuoliais praturtintą varškės apkepą

Patiekalai iš varškės, ypač, jei dalį jos pakeičiame daržovėmis ar vaisiais, yra sveikatai palankūs, neapsunkinantys ir tinkantys visos šeimos vakarienei. Be to, tai pigesnė...

Lengviau, pigiau, įspūdingiau: kaip paruošti skaniausių nealkoholinių kokteilių Naujųjų metų sutikimui

Nealkoholiniai gėrimai – jau ne tik mada, bet ir vis dažnesnio lietuvio pasirinkimas. Tą patvirtina ir prekybininkai: pasak Vaidos Budrienės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos...

Gintariniai maudymosi kostiumėliai, atsiradę bendradarbiaujant su muziejumi

Prasidedant karščiausiam vasaros mėnesiui, Lietuvos nacionalinis dailės muziejus ir DUE. pristato netikėtą naujieną – gintarinių maudymosi kostiumėlių kolekciją, kurią inspiravo žavus ir nostalgiškas Baltijos jūros gintaras. Šį klasikinio kirpimo, universalų maudymosi kostiumėlį sukūrė DUE....

Nuo šiol plynų kirtimų stebėsena bus vykdoma panaudojant ir pažangius metodus

Valstybinė miškų tarnyba inovatyviais metodais identifikavo 2020 metais šalies miškuose vykdytų plynų miško kirtimų plotus. Identifikavimas buvo vykdomas dešifruojant žemės dangos vaizdus, gautus iš dirbtinių žemės palydovų.  Tarnybos užsakymu atliktas dešifravimas iškart išsprendė du uždavinius:...

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS