Artėjant Tarptautinei kruasanų dienai – prancūzo patarimai, kaip burnoje tirpstančių ragelių išsikepti patiems (receptas)

Ar jau skaitėte?

Sakoma, jog skirtingi kvapai bei skoniai sužadina prisiminimus, tad skanaujant šviežią kruasaną galime mintimis nusikelti į Prancūziją. Sausio 30 d. pasaulyje minima Tarptautinė kruasanų diena, kurią prekybos tinklo „Rimi“ vyr. kepinių technologas Mahmoud Idir kviečia švęsti skanaujant šiltą, traškų, burnoje tirpstantį sviestinį kruasaną ir dalijasi patarimais, kaip tokį išsikepti namuose. Tuo tarpu sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kiek sviesto ir gaminių iš jo galime suvartoti per dieną, kad nenuklystume nuo sveikatai palankios mitybos.

- Reklama -

Norint kepti patiems prireiks praktikos ir kantrybės

Pasak iš Prancūzijos į Lietuvą gyventi atvykusio „Rimi“ vyr. kepinių technologo Mahmoud Idir, kruasanų gamyba yra pakankamai sudėtingas ir specifinės technikos reikalaujantis procesas: „Ypatingai svarbios mielės ir fermentacija. Be to, viena iš burnoje tirpstančių kruasanų paslapčių yra miltų bei sviesto kokybė. Svarbu ir tai, kaip ir kiek kartų lenkiama tešla, kokia jos temperatūra. Tad šių kepinių gamybai reikia daug praktikos.“

Mažieji kruasanai su obuoliais.

Kaip pasakoja M. Idir, Prancūzijoje net įstatymu reglamentuota, kiek tešloje turi būti sviesto bei cukraus, kad kepinys galėtų vadintis kruasanu: „Prancūzijoje puoselėjamos labai senos kruasanų gaminimo tradicijos – ten jie pradėti gaminti XVIII amžiuje. Anksčiau sluoksniavimo tešla buvo be mielių, o kiek vėliau atsirado sluoksniuota tešla su mielėmis ir sviestu. Jeigu kruasane nėra bent jau 25 proc. sviesto, jis oficialiai negali vadintis tokiu pavadinimu. Skaniausių kruasanų man pačiam yra tekę skanauti Paryžiuje, mažoje kepyklėlėje netoli Eifelio bokšto.“

Norint patiems namuose pasigaminti kruasanų vyr. kepinių technologas pataria naudoti jau paruoštą tešlą ir pabandyti juos suformuoti patiems: „Gal iš pirmo karto ir nepavyks visiškai tobuli, bet svarbu nepasiduoti ir praktikuotis toliau. Šaldyti kruasanai taip pat nėra blogai, nes kepant namai pakvimpa šviežiais kepiniais ir turite purius ragelius pusryčiams vos per keletą minučių.“

Taip pat skaitykite:  V. Blauzdavičius atskleidė paslaptį, kaip iškepti tobulus, JAV maisto kultūros įkvėptus šonkaulius

Gyvūninės kilmės riebalai

Pasak „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, sviestas yra gyvūninės kilmės riebalas, kuriame vyrauja sočiosios riebalų rūgštys: „Pagal sveikatai palankų maitinimąsi, sočiųjų riebalų kiekis turėtų būti ribojamas. Tačiau sviestas savo sudėtimi yra unikalus produktas. Jis turi ne tik sočiųjų riebalų rūgščių, bet ir nesočiųjų, o svieste vyraujanti sočioji riebalų rūgštis yra butyrinė. Ji svarbi dėl to, kad dalyvauja daugelyje žmogaus organizmo procesų, pavyzdžiui, reguliuojant kraujo spaudimą ar kraujagyslių veiklą. Šią riebalų rūgštį paprastaižmogaus organizme gamina ir gerosios bakterijos.“

Nors sviestas nerekomenduojamas žmonėms, kurie turi padidintą cholesterolio kiekį ir yra alergiški pieno baltymui, kitiems, vartojamas saikingu kiekiu jis gali užtikrinti riebalų poreikį varginamiems lėtinio kasos uždegimo arba kitų virškinimo sistemos sutrikimų žmonėms.

- Reklama -

„Reikėtų neužmiršti, kad svieste yra ir sočiųjų riebalų rūgščių, kurių žmogaus racione turėtų būti apie 10 proc. paros energinės vertės kaloringumo. Tad dienos sviesto kiekis, kuris yra sveikatai palankus, svyruoja nuo 5 iki 10 gramų. Taigi, paskanavus kruasaną, kitas dienas sviesto vartoti reikėtų mažiau. Be to, kruasanas yra desertas, kuris galėtų būti skanaujamas ne dažniau nei kartą savaitėje“, – primena dr. E. Gavelienė.

Svarbu atkreipti dėmesį į sudėtį

Pasak gydytojos dietologės, renkantis sviestą svarbu atkreipti dėmesį į jo sudėtį. „Sveikatai naudingiausias ir palankiausias yra tas sviestas, kuris neturi kitų pridėtinių komponentų. Tad renkantis sviestą reikėtų ieškoti to, kuris yra 82-83% riebumo. Pagrindinis sviesto komponentas turėtų būti grietinėlė ar kitas pieno produktas su grietine ir pageidautina, kad daugiau nieko nebūtų.“

Nors sviesto kruasanams reikia nemažai, „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva rekomenduoja keletą būdų, kaip apsipirkdami galime sutaupyti: „Išleisti mažiau protingai apsiperkant padeda tikslus pirkinių krepšelio planavimas ir biudžeto nusistatymas, „Rimi“ ar „Rimi Basic“ privačios etiketės produktų pasirinkimas, taip pat kokybę už prieinamą kainą garantuojanti privati produktų linija „Rimi Basic“ bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus, papildomas nuolaidas arba kaupimą nuo išleistos sumos.“

Taip pat skaitykite:  Nepavyksta atsisakyti saldumynų? Dietologė pataria vieną egzotinį vaisų: jis atstos desertus ir sumažins apetitą (receptas)

„Rimi“ vyr. kepinių technologas Mahmoud Idir kviečia namuose išsikepti kvepiančius kruasanus su obuoliais.

Mažieji kruasanai su obuoliais

Kruasanams reikės:

  • 2 vnt. obuolių;
  • 3 šaukštelių „Rimi Basic“ cukraus;
  • 1 šaukštelio malto cinamono;
  • 500 g sluoksniuotos tešlos;
  • 1 vnt. „Rimi Basic“ kiaušinių;
  • 1 šaukštelio plakamosios grietinėlės;
  • 50 g juodojo šokolado.

Gaminimo eiga

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180°C temperatūros.

2. Supjaustykite nuluptą „Kanzi“ obuolį į 24 skilteles.

3. Sumaišykite cukrų su cinamonu, tada pusę gauto mišinio supilkite į didelį dubenį ir išvoliokite jame obuolių skilteles.

4. Išvyniokite kruasanų tešlą ir apvyniokite tešla kiekvieną obuolio skiltelę. Dėkite kruasanus su obuoliais vieną šalia kito ant kepimo skardos, išklotos kepimo popieriumi.

5. Išplakite grietinėlę su kiaušinio tryniu ir aptepkite plakiniu kruasanus. Apibarstykite likusiu cukrumi su cinamonu.

6. Kepkite kruasanus orkaitėje 10 min. Leiskite atvėsti 10 min.

7. Sulaužykite šokoladą mažais gabalėliais ir ištirpinkite dubenėlyje virš prikaistuvio su karštu vandeniu (arba mikrobangų krosnelėje). Šaukštu aplaistykite mažuosius kruasanus šokoladu dailiais dryžiais.

Skanaus!

TOP naujienos

Prie Palangos jūros tilto imituota laivo avarija – vyko gelbėjimo darbų jūroje pratybos

Trečiadienio rytą ant jūros tilto atskubėjo įvairių tarnybų automobiliai – policijos, Priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos pareigūnai bei medikai, čia jų laukė paplūdimio gelbėtojai, ratus virš...

Tradicinės „Ruonių maudynės“ Palangoje neįvyks

Įgiję masiniai grūdinimosi renginiai dėl šalyje įvestų apribojimų artimiausiu metu neįvyks. LSS prezidentas Simonas Dailidė šiuo laikmečiu ragina praktikuoti grūdinimąsi individualiai, dalijantis savo įspūdžiais...

Kepenų suriebėjimas pacientams diagnozuojamas vis dažniau – kokie įpročiai jį sukelia?

Kepenys – didžiausias vidaus organas, kuris atlieka daugybę gyvybiškai svarbių funkcijų. Visgi, retas susimąsto, kad netinkami gyvenimo būdo pasirinkimai stipriai apsunkina jų veiklą ir...

Apie ką galvoja protingi dėdės ir tetos?

Timui (vardas pakeistas) dvidešimt. Bet tiek jam neduočiau. Pirmą kartą atėjęs, akių į mane nepakėlė. Antrą kartą atvykęs prisipažino, jog nenorėjo, kad jas matyčiau....

Vasario 22-oji, pirmadienis

Vasario 22-oji, pirmadienis, 9 savaitė. Saulė teka 7.25 val., leidžiasi 17.41 val. Dienos ilgumas 10.16 val. Mėnulis (priešpilnis). Vardadieniai: Almis, Aristas, Dangira, Darvydas, Elvinas, Gintautė, Margarita. Datos: Nusikaltimų aukų rėmimo diena Orai šiandien: Vasario 22 d. debesuota su pragiedruliais. Kritulių nenumatoma. Vietomis...

Ką daryti metantiems rūkyti: ne tik įsigyti vaistų, bet ir ieškoti paramos

Mesti rūkyti gali būti sunkus procesas, todėl vaistininkai ragina nelikti vieniems ir kreiptis pagalbos į sveikatos priežiūros specialistus, kurie galėtų ne tik suteikti priemones šiam tikslui pasiekti, bet ir garantuoti taip reikalingą palaikymą bei...

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS