Serbentų panaudojimo galimybės – beribės: pravers tiek uogos, tiek lapai

Ar jau skaitėte?

Serbentai – tai Lietuvos soduose dažnai augančių agrastinių šeimos daugiamečių uogakrūmių uogos, kurios gali būti raudonos, baltos arba juodos spalvos. Serbentai turi labai mažai kalorijų, juose beveik nėra angliavandenių, bet randamas didelis kiekis antocianinų bei vitamino C. Dėl šių priežasčių prekybos tinklo „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pataria serbentus įtraukti į savo kasdienės mitybos racioną, o kulinarijos technologė Lina Barčaitė dalijasi patarimais, ką galime iš jų pasigaminti artėjant derliaus nuėmimui.

- Reklama -

Serbentai – antocianinų šaltinis

Kaip teigia „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė, visų trijų spalvų serbentai savo sudėtyje turi magnio, kalio, kalcio, cinko, geležies, taip pat vitaminų A, C ir B.

„Raudonieji serbentai labiausiai vertinami dėl medžiagos, vadinamos oksikumarinu, kuri normalizuoja kraujo krešėjimą, o tai svarbu infarkto profilaktikai. Pektinai, esantys raudonuose serbentuose, suriša blogąjį cholesterolį. Tuo tarpu juodieji serbentai yra naudingi dėl savo sudėtyje didelio kiekio antocianinų. Antocianinai yra lėtinį uždegimą slopinančios medžiagos, svarbios ir cholesterolio lygio korekcijai, taip pat virškinimo sistemos organams: kepenims, kasai bei visam virškinimo procesui“, – uogų naudą vardija dr. E. Gavelienė.

Pasak gydytojos, vartojant serbentus kai kuriems gali pasireikšti padidintas jautrumas ar alergija, tad reikėtų stebėti savo organizmo pojūčius. Taip pat gydytoja dietologė įspėja, kad ne visuomet iš karto po žarnyno operacijų ar žarnyno ligų paūmėjimo galima valgyti šviežias uogas: „Be to, klaidinga manyti, kad uogų galima prisivalgyti metams į priekį. Tos naudingos medžiagos, kurios yra uogose, veikia čia ir dabar, tad, deja, jų prisikaupti organizme metams į priekį neišeina. Valgant serbentus taip pat svarbu jausti saiką ir neviršyti 200-300 gramų normos per dieną.“

Taip pat skaitykite:  Lietuviai atranda naują supervaisių: padeda ir figūrai, ir jaučiant stresą

Jei soduose ar daržuose gausiai užderėjo serbentų, vienas iš geriausių jų konservavimo būdų yra šaldymas: „Uogas galima šaldyti tiesiog nuplautas ir nudžiovintas, bet taip pat jos gali būti trinamos ir tikrai nebūtina dėti papildomai cukraus ar kitų priedų. Nors dalis maistinių medžiagų šaldymo metu prarandama, išlieka žmogui naudingas kiekis antioksidantų, polifenolių bei mineralinių medžiagų.“

Serbentai tinka ne tik desertų gamybai

Pasak „Rimi“ kulinarijos technologės Linos Barčaitės, tradiciškai serbentai yra desertų, ypač pyragų, šerbetų ir ledų, sudedamoji dalis, tačiau šiuolaikinėje virtuvėje jie dažnai naudojami ir kaip pikantiškų mėsos patiekalų garnyras.

- Reklama -

„Kadangi serbentai prinoksta vasarą – tai geriausias metas juos valgyti šviežius, o nuėmus derlių galima konservuoti, gaminti gardžias uogienes bei sirupus, kurie leis mėgautis išskirtiniu serbentų skoniu ištisus metus“, – pažymi kulinarijos technologė.

L. Barčaitė teigia, jog švieži serbentai puikiai tinka gardinti vasariškoms salotoms su žalumynais, kruopomis, pankoliais ir kedro riešutais. Dėl savo malonios rūgštelės serbentai tinkami ir padažams gaminti – jie gali būti tiek saldūs, tiek ir pikantiško skonio. Ši uoga taip pat dera prie žvėrienos kepsnių ar riebesnių patiekalų, o serbentų užtepėlė suteiks gaivumo ir sūrio užkandžiams.

„Šviežių arba džiovintų serbentų galima dėti į duonos, bandelių, keksiukų, sausainių, biskvitinių pyragų, bandelių, blynų ar vaflių tešlą arba naudoti kaip įdarą trupiniams, pyragams, pyragaičiams. Tuo tarpu serbentų sultys puikiai tinka visų rūšių gėrimams ruošti. Neskubėkite išmesti ir serbentų lapų, iš jų pasigaminsite gardžią bei sveikatai naudingą arbatą“, – siūlo specialistė.

Raudonųjų serbentų ir bananų glotnutis

Glotnučiui reikės:

  • 125 g raudonųjų serbentų;
  • 100 g braškių;
  • 2 vnt. bananų;
  • 100 g anakardžių;
  • 1 šaukšto agavų sirupo;
  • 250 ml augalinio gėrimo;
  • Baltojo šokolado papuošimui;
  • Mėtų lapelių papuošimui.
Taip pat skaitykite:  Originalus užkandžių pateikimas drebina socialinius tinklus: išbandykite sviesto lentą

Gaminimo eiga:

Anakardžius užpilkite vandeniu iš vakaro. Išbrinkusius riešutus nukoškite.

Porą uogų ir kelis kapotus anakardžių riešutus palikite papuošimui.

Į elektrinį kombainą suberkite anakardžius, bananus, raudonuosius serbentus, braškes, supilkite agavų sirupą, augalinį pieną ir viską sutrinkite iki vientisos masės.

Paruoštą glotnutį sudėkite į dubenėlį, papuoškite braškių griežinėliais, raudonaisiais serbentais, anakardžiais ir tarkuotu baltuoju šokoladu.

Skanaus!

TOP naujienos

Registrų centras pataria: kaip nesunkiai sužinoti savo NT mokestinę vertę

Iki gruodžio 15 dienos, kai gyventojai Valstybinei mokesčių inspekcijai (VMI) turi pateikti nekilnojamojo turto (NT), viršijančio 150 tūkst. eurų, mokesčio deklaracijas ir sumokėti mokestį...

„Portobello“ grybai – ir antioksidantas, ir ypatingo skonio ingredientas: kiek jų galime suvalgyti?

Dvisporiai pievagrybiai, dar vadinami „Portobello“ grybais, kulinarinių gėrybių srityje išsiskiria kaip unikalus ir maistingas produktas. Dėl savo skonio bei įsimintinos tekstūros šis ypatingas grybas...

Vaikystėje nemėgstama veikla virto sėkmingu verslu

Tūkstančiai kvadratinių metrų skaldytų džiovintų malkų gamybinių nei sandėliavimo patalpų, daugiau nei 100 darbuotojų ir ambicingi tikslai – tai yra kuo „VLI Timber“ gyvena...

Dažniausiai prekyboje aptinkamos maisto klastotės – aukščiausios kokybės alyvuogių aliejus

Valstybinės kontrolės metu nustatyta, kad pastaraisiais metais rinkoje padaugėjo atvejų, kai prastesnės kokybės ar net netinkamas žmonių vartojimui alyvuogių aliejus buvo parduodamas kaip aukščiausios...

Palanga ketvirtą kartą inicijuoja socialinę akciją „Pasveikink jūrą Palangoje“

Palanga ketvirtą kartą inicijuoja socialinę akciją „Pasveikink jūrą Palangoje“. Paskutinį liepos savaitgalį, pirmą kartą susitikti su jūra iš įvairių Lietuvos miestų ir miestelių atvyks sunkiai gyvenančių šeimų vaikai. Ši akcija organizuojama prisidedant prie Nacionalinės...

Mokslininkai: sugriežtinus alkoholio kontrolę Lietuvoje mažėjo mirčių, augo gyvenimo trukmė

Alkoholinių gėrimų akcizo didinimas ir prieinamumo apribojimas trumpinant alkoholio pardavimo laiką sumažino Lietuvos ir likusių Baltijos šalių gyventojų mirtingumą, taip pat prisidėjo prie gyvenimo trukmės ilgėjimo. Sugriežtinta alkoholio kontrolė labiausiai prisidėjo prie vyrų ir...

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS