Ryžiai – ne tik skirtingų skonių, bet ir maistingumo: kaip išsirinkti sveikatai palankiausius?

Ar jau skaitėte?

Ryžiai – daugelyje pasaulio virtuvių naudojama kruopa, tinkanti kaip garnyras ar tam tikrų patiekalų sudėtinis ingredientas. Anot prekybos tinklo „Rimi“ kategorijos vadovės Dianos Špūrienės, lietuviai mėgsta ryžius ir įsigydami šias kruopas vertina ryžių skonį, birumą ir kvapą. Be to, vis labiau populiarėja aukštos kokybės rūšiniai ir funkciniai ryžiai. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad ryžių rūšys pasižymi ne tik skirtingais skoniais ar išvaizda, bet ir savo maistine nauda. Specialistės pasakoja, kokie ryžiai yra sveikatai palankiausi, kaip dažnai juos vertėtų skanauti ir kur laikyti namuose.

- Reklama -

Sveikatai palankiausi – nešlifuoti ir laukiniai ryžiai

Anot „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, ryžiai priskiriami kruopų grupei, o pagrindinis veiksnys, lemiantis jų naudą sveikatai – ryžių perdirbimo laipsnis. Kitaip tariant – kuo mažiau ryžiai bus apdirbti, tuo daugiau juose išliks ir naudingų maistinių medžiagų bei mineralų.

„Šlifuoti ryžiai išsaugo mažiausiai maistinių medžiagų, nes jų apdirbimo metu pašalinimas ryžių apvalkalas, kuriame susikaupia daugiausia vitaminų ir mikroelementų. Todėl pirmenybę reikėtų teikti garuose plikytiems, menkai apdorotiems ir nešlifuotiems ryžiams, pavyzdžiui, raudoniesiems, rudiesiems ar juodiesiems. Be eilės mikroelementų, šių rūšių ryžiuose yra ir daugiau skaidulų, didesnis B grupės vitaminų kiekis. Į mitybos racioną vertėtų įtraukti ir laukinius ryžius, nes apdirbimo metu jie nešlifuojami ir nepoliruojami, tad išsaugo visas maistines medžiagas. Laukiniai ryžiai gali būti naudojami salotoms arba juos galima maišyti su kitomis ryžių rūšimis, taip gerinant patiekalo maistingumą“, – rekomenduoja E. Gavelienė.

Tiesa, laukiniai ryžiai yra kiek kietesni, tad prieš virimą juos rekomenduojama keletą valandų pamirkyti vandenyje. „Svarbu neužmiršti, kad skirtingos ryžių rūšys savo spalvomis ne tik papuoš lėkštės turinį ar suteiks patiekalams naujų skonių, bet ir praturtins mūsų mitybos racioną naudingais mineralais ir vitaminais“, – primena gydytoja dietologė.

Taip pat skaitykite:  Į vasarišką lauko virtuvę – rytietiška egzotika: kaip ant laužo paruošti tobulą uzbekišką plovą

Baltieji ryžiai racione turėtų atsidurti rečiau

Ryžiai – puikus energijos šaltinis, tačiau ne visos jų rūšys yra vienodai maistingos. Pasak gydytojos dietologės E. Gavelienės, tradiciniai ir daugelio pamėgti baltieji ryžiai savo maistine verte nusileidžia raudoniesiems, rudiesiems, juodiesiems bei laukiniams ryžiams.

„Daugelis renkasi baltuosius ryžius dėl mažiau ryškaus jų skonio ar kvapo, greitesnio išvirimo laiko. Nors tokie ryžiai greičiau paruošiami ir universalesni, puikiai tinka prie daugybės patiekalų, tačiau juos taip pat svarbu rinktis kuo mažiau apdorotus, geriau plikytus ir tokius, kurie verdant nesulimpa. Valgant šiuos ryžius lėčiau didės gliukozės koncentracija, ilgiau išliks sotumo jausmas“, – pasakoja gydytoja.

- Reklama -

Kruopas rekomenduojama valgyti kasdien, tačiau nevertėtų apsiriboti viena jų rūšimi: „Svarbu valgyti kuo įvairesnes kruopas, tame tarpe ir ryžius. Taikant šią taisyklę ir turint omenyje, kad kitomis dienomis bus skanaujamos kitos kruopos – ryžiai lėkštėje galėtų atsirasti kartą ar du kartus savaitėje. Tie ryžiai, kurie yra arčiau viso grūdo, gali būti vartojami dažniau“, – priduria E. Gavelienė.

Lietuviai vis dažniau renkasi rūšinius ryžius

Prekybos tinklo „Rimi“ kategorijos vadovė Diana Špūrienė pasakoja, kad parduotuvėse ryžių asortimentas yra itin platus. Pirkėjai gali įsigyti plikytų, ilgagrūdžių, apvaliagrūdžių, laukinių, rudųjų, raudonųjų ar ekologiškų ryšių. Pastebima, kad pirkėjai vis dažniau išbando ir renkasi kokybiškesnius, rūšinius ryžius, pavyzdžiui, „Basmati“ ir jų porūšius – „Jasmine“ ar „Arborio“. Taip pat mėgstami funkciniai ryžiai, tinkami sušių, paelijos, risoto arba plovo gamybai.

„Lietuvoje daugiausiai vis dar suvartojama ilgagrūdžių ir plikytų ryžių. Tiesa, pastaraisiais metasi pastebime ryškų funkcinių ir rūšinių ryžių vartojimo augimą – pirkėjai vis dažniau renkasi specifinius ryžius pagal paskirtį ir noriai išbando asortimento naujienas. Rūšinių ryžių apdirbimui visais atvejais yra skiriama daugiau dėmesio, o tai lemia ir aukštesnę jų kokybę, gardesnį skonį. Mūsų asortimente pirkėjai randa jiems labiausiai tinkančius ryžius ir pradeda suprasti skirtumus tarp jų skonio, kvapo, spalvos, birumo bei kilmės. Vieni ieško gero aromato, „Basmati“ ryžiuose ar gėlių aromato „Jasmine“, kiti – tinkamo lipnumo ir baltesnės spalvos sušių gamybai. Be to, vartotojas vis dažniau renkasi specifinius ryžius pagal paskirtį. Nors risotui ir paelijai tinkami ryžiai yra gana panašus, pirkėjai vis dažniau renkasi skirtus būtent konkrečiam patiekalui: ispaniškus apvalius – paelijai, o itališkus apvalius – risotui“, – teigia D. Špūrienė.

Taip pat skaitykite:  Gvazdikėlių skonio jautienos liežuvis papuoš kalėdinį stalą: sutaupysite su nuolaida įsigydami „Rimi“ (receptas)

Ji priduria, kad pamažu kokybiškesni ryžiai pirkinių krepšelyje keičia pigesnius ryžius: „Iš esmės egzotinių ryžių vartojimo augimas Europos Sąjungoje siejamas su sveikesne mityba ir aukštesniu pragyvenimo lygiu.“

Kaip ir kur ryžius laikyti namuose?

Anot „Rimi“ kategorijos vadovės, namuose ryžius reikėtų laikyti atokiau nuo tiesioginių saulės spindulių, kuo sausesnėje vietoje, kambario temperatūroje, nes kaip ir visi sausi produktai, ryžiai greitai sugeria perteklinę drėgmę iš aplinkos.

„Pradarius pakuotę rekomenduojama ryžius perpilti į sandarias stiklines talpas ar užsegamus maišelius, kad nesigertų drėgmė ir kvapai, o kruopose neatsirastų kenkėjų. Nors tai ilgo galiojimo produktas, visuomet reikėtų vadovautis ant produkto pakuotės nurodytu galiojimo terminu ir kruopas suvartoti iki nurodytos datos“, – primena D. Špūrienė.

Namuose gaminant skirtingų rūšių ryžius taip pat reikėtų atkreipti dėmesį į jų paruošimo instrukciją, o prieš verdant ryžius – juos gerai perskalauti vandeniu. „Taip bus nuplaunamas susikaupęs krakmolas, pašalintos dulkės ar kiti nepageidaujami nešvarumai. Gerai nuskalavus apvalgrūdžiai ryžiai išliks lipnūs, o ilgagrūdžiai taps dar biresni. Skalauti nėra privaloma, bet rekomenduojama visas ryžių rūšis“, – atkreipia dėmesį „Rimi“ kategorijos vadovė.

TOP naujienos

Neįtikėtinai geros kainos saldumynams – „Iki“ skelbia „Smaližių fiestą“ ir nuolaidas net iki 50 proc.

Pasisaldinti vasaros pabaigą, gardžiai paminėti Rugsėjo 1-ąją ar tiesiog pasilepinti kasdieniu desertu – šią savaitę tai galėsite padaryti net iki perpus pigiau. Prekybos tinkle...

Bėgioja jau 60 metų: veteranų patarimai, kaip pasiruošti ir įveikti maratoną

Bėgti maratoną brandžiame amžiuje – tai mesti iššūkį nusistovėjusioms normoms apie fizinį aktyvumą. Vytautas ir Algimantas jau ne pirmą kartą rugsėjį stos prie „Rimi...

Šviežios „Iki“ kulinarijos naujienos: nuo omletų iki patiekalų Velykų stalui

Kasdien mėgautis skaniu ir pilnaverčiu maistu nori daugelis, tačiau laiko gaminti pusryčius, pietus ar vakarienę užtenka ne visuomet. Tačiau tuo pasirūpina prekybos tinklas „Iki“,...

Šviežios uogos žiemą: karaliauja šilauogės, braškės ir avietės. Plius 2 receptai

Vartotojų įpročiai, atsižvelgiant į pasaulines maisto tendencijas, kasmet keičiasi ir Lietuvoje. Gyventojai renkasi vis daugiau šviežių, sveikatai palankių produktų, o viena kategorija – šviežios...

„Instagram“ tinkle – nauja žvaigždė: šunybes krečia mopsė Bulvė

Kiek pažįstate augintinių šeimininkų, kurie sugeba ištverti socialiniuose tinkluose nepasidaliję savo numylėtinių nuotraukomis? Dviejų jau pamėgtų „Iki“ personažų – Eglės ir Manto – pora taip pat nebeištvėrė. Nuo šiol „Iki“ paskyra „Instagram“ atiduodama jų...

Lietuvos keliuose apstu „nematomų“ automobilių

Rinkdamiesi automobilį Lietuvos gyventojai pirmiausiai vertina techninius jo parametrus ir kainą, o labiausiai mėgstamos spalvos yra tamsios bei konservatyvios. Tai patvirtina ir „Regitros“ duomenys: net 40 proc. visų 2018 m. šalyje pirmą kartą registruotų...

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS