Nieko nekainuojančios, bet efektyvios trąšos petunijoms: balkonas apsipils spalvingais žiedais

Ar jau skaitėte?

Petunijos – tikros vasaros balkonų karalienės. Jų vešliai augantys žiedai iki pat rudens vidurio džiugina akį spalvingomis kaskadomis. Tačiau tam, kad jos tiesiog pleškėtų spalvomis, gėles reikia tinkamai maitinti. Pasak Vaidos Budrienės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, vasarą pirkėjai nepamiršta pasirūpinti gėlėmis – išauga dėmesys tiek pasodintiems žydintiems augalams, tiek trąšoms. Tiesa, pamaitinti gėles galima ir papildomai neišleidžiant nė vieno euro.

- Reklama -

„Lietuviai garsėja savo meile gėlėms, tą rodo ir mūsų pirkėjų įpročiai. Matome tendenciją, kad gėlių pardavimai kasmet stabiliai auga ne tik per šventes, bet ir kasdieną – pirkėjams tampa vis labiau įprasta žiedais nudžiuginti save ar artimuosius ir be progos. Vasarą jie perka ne tik skintas gėles, tačiau ir sodintus augalus, kurie tinka auginimui tiek viduje, tiek lauke – spalvingąsias pelargonijas, celiozijas, saulėgrąžas, begonijas, namus dabina lipančiomis rožėmis arba petunijomis pakabinamuose vazonuose“, – vardija V. Budrienė.

Svarbu parinkti tinkamą vietą ir nesuklysti laistant

Petunijos.

„Iki“ augalų skyriaus darbuotoja Vesta Paukštelo pastebi, kad vienas populiariausių pasirinkimų balkonų ir terasų puošimui Lietuvoje – įvairiaspalvės petunijos.

„Nors petunijas nėra sunku auginti, norint, kad jos augtų sveikos ir džiugintų žiedais – reikia pasirūpinti tinkamomis sąlygomis. Geriausiai jos auga šviesioje ir saulėtoje vietoje. Taisyklė paprasta – kuo daugiau šviesos, tuo gausesniais žiedais jos apsipils. Petunijas galima auginti ir pusiau pavėsingoje vietoje, tačiau tuomet reikia nusiteikti, kad žiedų bus mažiau. Taip pat svarbu, kad jų vieta būtų apsaugota nuo stipraus lietaus ir vėjo“, – pagrindines taisykles įvardija V. Paukštelo.

Kitas svarbus klausimas – laistymas. Petunijos mėgsta drėgną dirvožemį ir blogai pakenčia sausrą. Dėl šios priežasties ją reikia laistyti reguliariai, ypač šiltu oru. Tačiau augalų žinovė primena, kad negalima pilti vandens tiesiai ant žiedų, taip pat nepatariama augalo laistyti vidurdienį. Geriausias laikas tą daryti – ryte arba vakare. Itin šiltomis dienomis galima laistyti net ir du kartus per dieną.

Taip pat skaitykite:  Sodininkų išsigelbėjimas: visiems puikiai žinomas preparatas apsaugos augalus nuo ligų ir kenkėjų

Ekologiškos trąšos – iš to, kas paprastai atsiduria šiukšlių dėžėje.

Pasak V. Paukštelo, petunijos mėgsta derlingą, humusingą, šiek tiek rūgštų dirvožemį. Šioms gėlėms pasiteisina sprendimas universalią dirvą maišyti su šiek tiek smėlio.

- Reklama -

Auksinė taisyklė norint sulaukti daug žiedų – būtina reguliariai nuskabyti jau sudžiūvusius pumpurus. Taip atlaisvinsite vietą naujiems.

„Prižiūrint petunijas, labai svarbu jas tręšti – tą galima daryti net ir kas antrą dieną. Tam puikiai tinka specialiai žydinčioms gėlėms skirtos trąšos iš parduotuvės, tačiau norint petunijas pamaitinti, galima tą padaryti ir be specializuotų preparatų. Efektyvią trąšą galima paruošti iš likučių, kuriuos paprastai išmetame į šiukšlių dėžę – taip ir pasirūpinsite gėle, ir sutaupysite“, – atskleidžia augalų žinovė.

Petunijoms puikiai tiks trąšos, paruoštos iš bananų žievelių. Kaip jas pagaminti? Tai labai paprasta, sako V. Paukštelo – viskas, ką reikia padaryti, tai tiesiog įdėti žieveles į litrinį stiklainį ir užpilti jas šiltu vandeniu. Palikite stiklainį tamsioje vietoje 1-2 dienoms. Praėjus šiam laikui, skystį praskieskite vandeniu, išlaikant proporcijas 1:1. Galiausiai šiuo mišiniu palaistykite gėles.

„Kita ne mažiau veiksminga trąša yra ir kavos tirščiai, – pataria ekspertė. – 1-2 arbatinius šaukštelius šio produkto reikia užpilti 1 puodeliu virinto vėsaus vandens. Palaukite, kol tirpalas išbrinks. Tuomet kruopščiai išmaišykite ir paliekite gėles – šitaip pamaitintos petunijos atsidėkos jums dar gausesniais žiedais.“

Vaida Budrienė
„Iki“ komunikacijos vadovė

 

TOP naujienos

„Iki“ toliau mažina populiarių prekių kainas – duoną ir varškę jau įsigysite pigiau

Kvapni juoda duona, puri varškė – tai aukštos kokybės lietuviška klasika, kuri „Iki“ parduotuvėse jau kainuoja mažiau. Pasak Vaidos Budrienės, „Iki“ komunikacijos vadovės, vos...

Lietuvių mėgstamiausios daržovės žiemą – pomidorai ir agurkai: kaip išsirinkti prinokusius ir kur laikyti parsinešus namo?

Pomidorai bei agurkai – populiariausios daržovės, kurias ne tik skanu, bet ir sveika valgyti kaip salotas, dėti ant sumuštinių ar rinktis kaip užkandžius tarp...

Šviežio derliaus kopūstas tas pats, patiekalai – kasdien skirtingi: 3 naujos ir pigios receptų idėjos, kurios patiks visai šeimai

Švieži kopūstai yra viena mėgstamiausių naujo pavasarinio derliaus daržovių. Gardžiai juos paruošti galima vos su keliais priedais, juose gausu maistingų medžiagų, o viso patiekalo...

4 dažniausiai pasitaikančios akių ligos ir kaip jų išvengti

Greitas gyvenimo ritmas, dažnas stresas darbe ir, žinoma, naujosios technologijos, be kurių mes sunkiai įsivaizduojame savo dieną, dažnai paskatina įvairių ligų vystymąsi vis jaunesniame...

Vargina karštis? Specialistė pataria, kaip išlikti gyvybingu

„Nerastumėme žmogaus, kuriam netrūktų mineralų, o ypatingai per karščius“, – sako homeopatė, mitybos mokslo ir sveikos gyvensenos specialistė Deimantė Rapalytė. Ji įspėja, kad šalyje vyraujantys karščiai – iššūkis organizmui. Mat padidėjus prakaitavimui iš organizmo...

Planuojate genėti ar kirsti medžius? Tai turite padaryti iki kovo vidurio

Artėjant pavasariui tiek individualių, tiek daugiabučių namų gyventojai ima planuoti aplinkos tvarkymo ir pasiruošimo šiltajam metų sezonui darbus. Daugiabučių administravimo ir priežiūros įmonės „Civinity Namai“ darbų vadovė Rūta Aglinskaitė primena, kad norint genėti ar...

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS