Kartą ir visiems laikams – kas ta balta medžiaga, pasirodanti kepant lašišą?

Ar jau skaitėte?

Lašiša yra viena iš labiausiai mėgstamų ir populiariausių žuvų. Specialistai giria jos poveikį mūsų organizmui, vaikams patinka, kad joje beveik nėra kaulų, o net paprasčiausiai paruošta sukuria gurmanišką patiekalą. Tiesa, kai kurie ją ruošdami pasimeta – ar ją saugu valgyti, kai ant kepamos žuvies išsiskiria balta medžiaga? Kas tai ir ką daryti, aiškina „Iki“ specialistai.

- Reklama -

Sveiki riebalai ir daugiau kalio nei banane

Lašiša laikoma viena riebiausių žuvų. Tačiau, priešingai paplitusiai nuomonei, ne nuo visko, kas riebu, tunkama. Lašiša dažnai rekomenduojama tiems, kas laikosi dietos.

Lašiša.

„Priežastis – didelis baltymų kiekis, kuris padeda medžiagų apykaitai ir ilgam suteikia sotumo jausmą, norisi mažiau užkandžiauti tarp valgymų. Be to, žuvyje esantys riebalai yra mums naudingi – omega-3 riebalų rūgštys reikalingos sveikai odai, plaukams, geresnei dėmesio koncentracijai. Deja, mūsų organizmas negali pats jų pasigaminti, todėl labai svarbu jų reguliariai, bent du kartus per savaitę, gauti su maistu“, – primena „Iki“ mėsos technologas Gintaras Bačkovas.

Nepaisant didelio riebalų kiekio, lašiša yra mažai kaloringa. 100 g žuvies porcijoje yra tik 207 kcal, iš kurių net 25 g baltymų.

Verta pastebėti ir tai, kad lašiša yra geras kalio šaltinis. Mažai kas žino, kad porcijoje šios žuvies kalio yra daugiau nei banane. Lašišoje taip pat gausu B grupės vitaminų, beta karotino ir vitamino D.

„Noras maitintis sveikiau skatina lietuvius dažniau į savo racioną įtraukti žuvį. Statistika rodo, kad lietuviai jos vis dar valgo per mažai, tačiau džiugu matyti, kad metams bėgant situacija taisosi. Pirkėjai girdi specialistų rekomendacijas įvairios žuvies ar jūrų gėrybių valgyti 2–3 kartus per savaitę. Ir būtent lašiša yra pats populiariausias pasirinkimas žuvies ant ledo kategorijoje“, – pastebi Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.

- Reklama -
Taip pat skaitykite:  Įkvėpimas iš Viduržemio virtuvės ir gardus keptos dorados receptas

Ką reiškia balta medžiaga ant keptos lašišos?

Kepdami lašišą turėjote pastebėti, kad ant žuvies atsirado specifinis baltas apnašas. Kai kuriems tai gali sukelti susirūpinimą – kas tai, iš kur atsirado, ar tai yra įspėjamasis ženklas, kad lašiša netinkama valgyti?

„Tai visiškai natūralus ir saugus reiškinys, tikrai nėra ko bijoti, – aiškina G. Bačkovas. – Pradedantieji kepėjai taip pat gali atsikvėpti – šios baltos dėmelės tikrai nėra gaminimo klaidos. Baltoji medžiaga yra tiesiog skystas baltymas albuminas, kuris veikiant temperatūrai sutirštėja ir išsiskiria, kai raumenų skaidulos nuo karščio susitraukia. Ši balta medžiaga nėra nei bloga, nei kenksminga, taip pat neturi jokios neigiamos įtakos žuvies skoniui.“

Vienintelė priežastis, dėl kurios galima nuvalyti baltą masę nuo žuvies, yra estetiniai sumetimai. Tai padaryti paprasta lengvai lašišą patapšnojant paprasčiausiu popieriniu rankšluosčiu. Galite baltą masę pašalinti ir žuvį patepant konditeriniu teptuku, pamirkytu ištirpintame svieste ar alyvuogių aliejuje, – taip lašiša bus dar skanesnė.

Su kuo derinti lašišą

Lašiša yra išskirtinio skonio žuvis, kuri puikiai dera su įvairiais ingredientais. Pasirinkę tinkamus priedus galite praturtinti lašišos skonį ir sukurti unikalias, harmoningas kulinarines kompozicijas. „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė rekomenduoja ingredientus, kurie puikiai papildo lašišos skonį:

 Citrusiniai vaisiai. Tai klasikiniai priedai, suteikiantys gaivumo ir pabrėžiantys sodrų lašišos skonį.

Krapai. Subtilus, bet išskirtinis krapų aromatas puikiai papildo lašišą – ypač šaltuosiuose patiekaluose, pavyzdžiui, salotose ar pyraguose.

Šparagai. Švieži, šiek tiek traškūs šparagai puikiai kontrastuoja su minkšta lašišos tekstūra.

Migdolai. Skrudinti migdolai suteikia traškumo ir subtiliai praturtina patiekalo skonį.

Grietinėlė arba jogurtas. Jogurtas ir grietinėlės padažai puikiai sušvelnina ir subalansuoja intensyvų lašišos skonį.

Taip pat skaitykite:  Penktadienio laukti nebūtina – „Iki“ jau dabar skelbia Juodąjį išpardavimą: TOP 5 pasiūlymai, kurie taps ir puikiomis kalėdinėmis dovanomis

Raudonieji pipirai. Raudonųjų pipirų aštrumas gali puikiai papildyti riebią lašišą.

Medus. Šiek tiek saldumo, kuris subalansuotas su kitais skoniais, lašišą pakels į kitą lygį.

5 produktai, vos 20 minučių: skaniausias lašišos pjausnių receptas

Porcijos: 4

Gaminimo laikas: 20 min.

Reikės: 4 lašišos pjausnių, 3 šaukštų sojų padažo, 2 šaukštų medaus, 2 šaukštų aliejaus, 4 skiltelių česnako, druskos, šiek tiek citrinos sulčių (nebūtina).

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 210 °C. Skardą arba kepimo indą išklokite folija.
  2. Ant folijos sudėkite nusausintus lašišos pjausnius, jei norite – šiek tiek pagardinkite druska.
  3. Dubenėlyje sumaišykite visus ingredientus ir užpilkite ant lašišos. Užvyniokite foliją, padarykite laisvus „maišelius“.
  4. Kepkite 10–15 minučių arba kol lašiša iškeps iki galo. Priklausomai nuo orkaitės ir lašišos pjausnių storio tai gali užtrukti iki 10 minučių ilgiau, todėl geriausia patikrinkite lašišą maisto termometru.

Vaida Budrienė
„Iki“ komunikacijos vadovė

TOP naujienos

Gurmaniška kokybė už patrauklią kainą – „Iki“ parduotuvėse jau pasirodė išskirtinė produktų linija „Billa Premium“

Paminėti svarbias progas, sukurti ypatingą šventinę nuotaiką ar tiesiog palepinti savo mylimiausius visuomet padeda išskirtiniai gardumynai. Gurmaniški delikatesai iš rinktinių ingredientų gali būti prieinami...

Ar tikrai tinkamai prižiūrime savo augintinius: šunų dresuotojos patarimai, kaip išrinkti maistą

Sveika ir subalansuota mityba – tendencija, sparčiai populiarėjanti ir Lietuvoje. Visgi, galvojant apie tinkamą mitybą, reikėtų nepamiršti ir savo augintinių. Profesionali šunų dresuotoja Inga...

ORAI: Šiandien didokas vėjas, 9–14 m/s, daug kur gūsiai 15–20 m/s.

Šiandien daug kur protarpiais krituliai (šlapdriba, lietus). Vėjas pietvakarių, vakarų, pereinantis į šiaurės vakarų, šiaurės, 9–14 m/s, daug kur gūsiai 15–20 m/s. Aukščiausia temperatūra...

Šiandien aukščiausia temperatūra 4–9 laipsniai šilumos

Vasario 28 d. Lietuvoje debesuota, vakariniuose rajonuose su pragiedruliais. Rytiniuose rajonuose nedideli krituliai: šlapdriba, lietus. Vėjas vakarų, šiaurės vakarų, 7–12 m/s. Aukščiausia temperatūra 4–9...

Šventosios bibliotekoje Vaivos Milončiūtės poezijos knygos „Vasaros namai” pristatymas

Lapkričio 17 d. 16 val. Šventosios bibliotekoje vyks Vaivos Milončiūtės poezijos knygos „Vasaros namai” pristatymas. Dalyvauja Palangos kultūros ir jaunimo centro vokalinis ansamblis „Eldija”. Maloniai kviečiame.

Dar nevėlu skiepytis nuo gripo

Lietuvoje daugėja sergančiųjų gripu, o gydytojai ragina nelaukti ir pasiskiepyti sezoninio gripo vakcina. Kalbiname Antakalnio poliklinikos šeimos gydytoją Gretą Jonaitę, kuri sutiko pasidalinti žiniomis apie gripą ir jo apsaugos būdus. - Gydytoja, ką turime žinoti...

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS