„Iki“ pataria: šunų mityba vasarą – 3 dalykai, ką reikėtų pakeisti prasidėjus karščiams

Ar jau skaitėte?

Temperatūra kyla – ir vėl šią savaitę grįžta karšta vasara. Mums tai džiaugsmas, tačiau karščiai šunims yra sudėtingas metas. Vienas iš būdų neišleidžiant daug pinigų pagerinti jų gyvenimo kokybę itin karštomis dienomis – tiesiog pakoreguoti mitybą. Prekybos tinklas „Iki“ pranešime spaudai dalijasi patarimais, kokie net ir nedideli bei nebrangūs šunų mitybos pokyčiai padės keturkojui.

- Reklama -

Daugiau vandens

Kaip ir žmonės, šunys per karščius geria daug daugiau nei įprastai. Tai apsaugo nuo dehidratacijos ir padeda atvėsti. Todėl šuo turi visada turėti prieigą prie šviežio vandens, o karštomis dienomis nepamirškite jo kuo dažniau keisti.

Šuo. Iliustracinė nuotrauka.

Į pasivaikščiojimus visada pasiimkite vandens buteliuką ir sulankstomą kelioninį dubenėlį – jie užima nedaug vietos, o augintiniui vandens galėsite duoti bet kokiomis sąlygomis. Jeigu jūsų keturkojis didžiąją dienos dalį praleidžia namų sode, verta patikrinti, ar vanduo dubenėlyje nebuvo netyčia išpiltas. Lauke stovinčiame dubenėlyje esantį vandenį reikėtų keisti kuo dažniau.

Tiesa, nereikėtų susigundyti karštu metu šuniui duoti ypač šalto vandens ar juo labiau – su ledo kubeliais. Optimali vandens temperatūra šuniui vasarą yra vėsi, bet ne šalta. Kitaip tai bus greitas kelias į peršalimą.

Daugiau šlapio maisto

Jau aišku, kad vanduo šuniui vasarą yra be galo svarbu. Tačiau nereikia pamiršti, kad jo gaunama ne tik lakant, bet ir su maistu. Dėl to gera mintis vasarą šuns mityboje bent dalį įprasto sauso maisto pakeisti šlapiu konservuotu. Tokiuose drėgnumas paprastai būna didesnis nei 60 proc., tad jis geriau aprūpins šuns organizmą skysčiais.

„Gyvūnų prekės yra nuolatinė pirkinių krepšelio dalis išties didelei daliai pirkėjų. Statistika rodo, kad daugiau nuperkama šlapio, konservuoto šunų maisto. Matome, kad vis daugiau pirkėjų atranda ir privačių prekės ženklų maistą, kuris yra toks pats visavertis ir kokybiškas, tačiau siūlomas patrauklesne kaina. Jis kasmet vis populiaresnis, ir privačios etiketės ėdalas, toks kaip „ZooRoyal“, jau sudaro apie du trečdalius visų konservuoto šunų maisto pardavimų“, – sako Gintarė Kitovė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.

- Reklama -

Verta išbandyti ir visiškai skystą maistą – specialiai šunims skirtas sriubas, kurios praturtintos ir naudingomis medžiagomis, pavyzdžiui, vištiena, pastarnokais, morkomis. Šis pokytis bus ypač reikšmingas šunims, kurie dėl kokių nors priežasčių nelaka pakankamai vandens.

Tačiau drėgnas maistas nereiškia sultingo šašlyko ar kepsnio gabaliuko. Vasara mūsų šalyje yra nesibaigianti grilio šventė, o keptos dešrelės, kepsniai, šonkauliukai kiekvienam šuniui kvepia nepaprastai apetitiškai. Tačiau toks keptas maistas ne tik nenaudingas keturkojui, bet gali ir pakenkti, todėl juo nesidalinkite su augintiniu. Žymiai geriau jam parūpinti būtent gyvūnams skirtų skanukų.

„Pirkėjai rūpinasi augintinių gerove, todėl perka ne tik maistą, higienos prekes, bet ir įvairius skanėstus. Matydami šį poreikį, plečiame ir asortimentą, kad jis būtų pritaikytas įvairių veislių, dydžių, mitybos rėžimų šunims. Galima įsigyti net ir natūralių, veganiškų užkandžių. Tiesa, patys populiariausi yra įprasti „ZooRoyal“ užkandžiai, o daugiausiai nuperkama su vištiena, jautiena ir antiena“, – sako G. Kitovė.

Daugiau šviežumo

Kaip karštą dieną šviežius produktus vengiate palikti saulėtoje ar šiltoje vietoje, ta pati taisyklė galioja ir gyvūnų maistui. Aukšta temperatūra taip pat nėra palanki šviežumui išlaikyti.

Per karščius ne pati geriausia mintis nuolat laikyti maistą indelyje. Tai ypač svarbu kalbant apie šlapią maistą, nes dėl aukštos temperatūros jis greičiau genda. Todėl dubenėlį reikėtų paimti po 20 minučių, kad išvengtumėte apsinuodijimo maistu rizikos.

Tokį ėdalą taip pat reikia laikyti dėmesingai. Jį saugu valgyti dar 1-2 dienas po atidarymo – su sąlyga, kad šlapias maistas laikomas šaldytuve. Tačiau saugiausia ir patogiausia bus pirkti maistą vienkartinėse pakuotėse, kad šuo iškart suėstų visą porciją.

Nors uždarytą šlapio ir sauso maisto pakuotę galima laikyti kambario temperatūroje, nepalikite jo bet kur. Geriausia vieta bus sandėliukas, tiks ir uždara virtuvės spintelė. Maisto pakuočių nereikėtų statyti saulėtoje vietoje, ant palangės ar virtuvės stalviršio arčiau lango. Apskritai vasarą ypač turėtume patikrinti maisto kokybę prieš duodami jį savo augintiniui. Konsistencijos, kvapo ar spalvos pokyčiai gali reikšti, kad maistas sugedo.

Gintarė Kitovė
„Iki“ komunikacijos vadovė

TOP naujienos

Primename, nuo lapkričio 10 d. privaloma važinėti su žieminėmis padangomis, keičiasi važiavimo greitis

Primename, iki lapkričio 10 d. visi transporto priemonių vairuotojai turi pakeisti vasarines padangas į žiemines! Nuo lapkričio 10 d. iki kovo 31 d. šalyje draudžiama...

ORAI: Antradienį dieną trumpi lietūs, perkūnija, 24-29°C

Antradienio naktį vietomis trumpai palis, galima perkūnija. Kai kur rūkas. Vėjas silpnas. Temperatūra 11–16, kai kur 8–10 laipsnių šilumos. Dieną vietomis trumpas lietus, perkūnija....

Pasiruoškite agurkų salotų žiemai – tiks ir peraugę agurkai, o tereikės paskui ant jų uždėti šaukštą grietinės

Konservavimo sezonas – pačiame įkarštyje. Daug lietuvių rūpinasi atsargomis, kurios vėsią rudens ar žiemos dieną primins saulėtą vasarą ir atostogas. Agurkai – viena populiariausių...

2022-ieji su skaidriai dirbančiojo ID: sumažėjo nelegaliai ir padaugėjo oficialiai dirbančių statybininkų

Dar pernai balandį įsigaliojo reikalavimas statybos darbus atliekantiems asmenims turėti skaidriai dirbančiojo identifikavimo kodą. Nors Valstybinė darbo inspekcija (VDI) pernai beveik ketvirtadaliu (23 proc.)...

Vaistininkė pataria: kaip atpažinti nemigos priežastis?

Besikeičiantys metų laikai, darbe patiriamas stresas ir įtampa bei amžius – priežastys, kodėl sutrinka miego ritmas ar suprastėja miego kokybė. Kada keltis, o kada eiti miegoti, kad pabudę jaustumėmės žvalūs ir energingi, kaip rasti...

5 grilio patiekalų receptai Joninėms: greita, skanu ir netikėta

Trumpiausią metų naktį daugelis palydės prie liepsnojančių laužų ir kepsninių, kur bus čirškinami šašlykai, dešrelės ir įvairūs mėsos kepsniai. Kulinarijos meistrai Joninių proga siūlo atrasti naujus ir netikėtus grilio patiekalų derinius. Šeimininkės.info - Tai skanu! „Gerai...

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS