Morkos – ne vienintelės akių pagalbininkės: dar viena daržovė apsaugos nuo akių ligų

Ar jau skaitėte?

Kai oras šiltyn – ir mūsų patiekalai lengvyn. Tad gamindami pigesnius maltinukus iš cukinijų ir avinžirnių, ilgai neužgaišite, o rezultatu džiaugsis visi valgytojai. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad nors įprasta manyti, kad akims naudingų medžiagų randama tik morkose, cukinijos irgi ypač vertingos dėl karotinoidų, padedančių kuo ilgiau išsaugoti gerą regėjimą arba pristabdyti rimtų akių ligų progresavimą. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva primena, kad iš cukinijų, kurių visus metus nepritrūksta parduotuvėse, galima pasigaminti daugybę pigių patiekalų ir paįvairinti savo įprastą meniu.

- Reklama -

Mažai kalorijų ir daug naudų

 Kartų kartoms vaikystėje mamos kartodavo, kad jei valgysi morkas, matysi kaip erelis, tačiau ne tik morkose yra mūsų regėjimą saugančių medžiagų. Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, cukinijų būtina įtraukti į racioną dėl kelių priežasčių: „Karotinoidai liuteinas bei zeaksatinas saugo akis ir nuo kenksmingų saulės spindulių poveikio. Beta karotenas, kaip antioksidantas, saugo organizmą nuo laisvųjų radikalų, padeda išlaikyti odos elastingumą, stiprina imunitetą. O kripkoksantinas, kurio irgi randama cukinijose, gali būti naudingas norint išvengti vėžio.“

Cukinijų ir avinžirnių maltinukai su salotomis.

Pasak gydytojos dietologės, cukinijos vertingos ne tik dėl karotinoidų, kurie padeda ilgiau išsaugoti gerą regėjimą arba pristabdyti akių ligų (kataraktos ar glaukomos) progresavimą: „Cukinijos aprūpina mūsų organizmą kaliu, fosforu, magniu, kalciu, geležimi, vitaminais C, A, E, B6 ir B2, o šioje daržovėje esančios skaidulos mažina ir alkio jausmą, tad padeda kontroliuoti svorį. Cukinijas galime ne tik kepti, troškinti ar grilinti – jaunas tinka valgyti ir tiesiog žalias, kartu su daržovių salotomis, ar tiesiog supjaustytas lazdelėmis kaip užkandį“, – siūlo gydytoja dietologė.

Kaip panaudoti ir laikyti

Pasak prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, cukinijas atšilus orams pirkėjai dažniausiai renkasi kepti grilyje, o visus metus ekologiškai užaugintas cukinijas mielai perka šeimos su vaikais, nes tai viena pirmųjų daržovių, kurios įmaišomos ir į kūdikių košeles ir naudojamos visos šeimos patiekaluose: „Universaliosios cukinijos dažnai įtarkuojamos į saldžių ar nesaldžių pigesnių pyragų ar keksiukų tešlą, jas galima naudoti ir įmaišius į faršą, pakeitus dalį bulvių tarkių tarkuotomis cukinijomis, kepant bulvių apkepą. Taip pat kartu su pasirinktomis kruopomis ar ankštinėmis daržovėmis ruošiant vegetariškus maltinukus, įtarkuojant į verdamas sriubas ar kartu su kitomis daržovėmis kepant omletą“.

Taip pat skaitykite:  Dietologė atsakė, kaip tinkamai kepti baklažaną, kad būtų ne tik skanu, bet ir sveika

Ekspertė pataria, kad cukinijas geriausia suvartoti per savaitę nuo įsigijimo: „Šios daržovės jautrios šalčiui, todėl dėkite jas neplautas į daržovių stalčių, kuriame temperatūra yra šiek tiek žemesnė ir nustatykite maždaug 7 °C–10 °C temperatūrą. Geriausia cukinijas laikyti orui pralaidžiame maišelyje ar inde, kad nesikauptų perteklinė drėgmė. Be to, jos yra jautrios etileno dujoms, kurias išskiria kai kurie vaisiai ir daržovės, pavyzdžiui, bananai, obuoliai ir pomidorai. Tad laikykite jas atokiau nuo etileno gaminančių maisto produktų, kad išvengtumėte greito nokimo ir gedimo,“ – pataria O. Suchočeva.

Ji primena, kad pigiau apsipirkti ir sutaupyti padėtų privačios etiketės „Rimi“ bei „Rimi Smart“ prekių pasirinkimas, akcijų sekimas, tikslus pirkinių krepšelio planavimas bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus bei papildomas nuolaidas. Visus sutaupyti padedančius „Rimi“ pasiūlymus galima rasti keliose vietose: prisijungus prie savo paskyros adresu www.rimi.lt, taip pat programėlėje telefone arba „Mano Rimi“ kortelių terminale parduotuvėse.

- Reklama -

Rimi“ siūlo pasigaminti pigių, bet gardžių maltinukų su cukinijomis ir avinžirniais – pasirinkite mėgstamus prieskonius ar padažą ir jie tikrai taps vienu dažniau kartojamų patiekalų.

 RECEPTAS

Cukinijų ir avinžirnių maltinukai su salotomis*

Patiekalui reikės:

  • 3 vnt. cukinijų – cukinija 0,59 € / 1 vnt.; 
  • 400 g konservuotų avinžirnių – avinžirniai „Rimi” 1,49 € / 400 g;
  • 60 g špinatų lapų – plauti špinatai „Fit & Easy“ 0,99 €/ 100 g;
  • 150 g virtų bolivinės balandos kruopų – baltos bolivinės balandos „Rimi“  2,89 € / 400 g;
  • 100 g ridikėlių, supjaustytų plonais griežinėliais – ridikėliai 0,79 € / 300 g;
  • 180 g graikiško jogurto – graikiškas jogurtas „Rimi“ 7,5 % rieb; 0,65 € / 180 g;
  • 1 a. š. malto kumino; 
  • 2 skiltelių česnako;
  • 40 g sezamo sėklų;                                                                        
  • 30 g miltų;
  • 2 v. š. aliejaus;
  • Pagal skonį druskos ir pipirų.
Taip pat skaitykite:  Kodėl vyrams reikia minkšto dantų šepetėlio ir kiti 10 faktų apie burnos higieną

Gaminimo eiga:

  1. Dvi cukinijas sutarkuokite, trumpam palikite ir nusunkite susidariusį skystį. Trečią cukiniją supjaustykite juostelėmis.
  2. Avinžirnius, kuminą, česnaką sudėkite į elektrinį trintuvą ir viską sutrinkite iki vientisos masės. Supilkite mišinį į didelį dubenį, suberkite tarkuotas cukinijas, sezamo sėklas ir miltus, išmaišykite. Drėgnomis rankomis suformuokite apie 12 rutuliukų, juos šiek tiek suplokite.
  3. Keptuvėje ant vidutinės kaitros pakaitinkite aliejų. Kepkite maltinukus po 4 min. iš kiekvienos pusės arba kol jie paruduos. Perkelkite į lėkštę ir uždengę palaikykite šiltai.
  4. Išvirkite bolivinės balandos kruopas, perplaukite jas ir padalinkite į dubenėlius. Ant kruopų išdėliokite cukinijų juosteles, supjaustytus ridikėlius, špinatus ir galiausiai – maltinukus. Apšlakstykite jogurtu ir pabarstykite turimomis prieskoninėmis žolelėmis.

Skanaus!

*Šios produktų kainos užfiksuotos balandžio 19 d. e. parduotuvėje „Rimi.lt“.

 

 

TOP naujienos

Kukurūzai cukrinio diabeto ir vėžio prevencijai

Klasikinėms fajitoms dažniausiai naudojama jautiena, pagardinta aštriais prieskoniais, tačiau kai nesinori sunkesnio maisto, galima paimprovizuoti vien tik su traškiomis daržovėmis – jas grilio vakarėliui...

Savaitgalio pusryčių patiekalas – Benedikto kiaušiniai: kulinarijos technologė pataria, kaip išsivirti kiaušinius be lukšto

Benedikto kiaušiniai yra vienas garsiausių vėlyvųjų pusryčių patiekalų pasaulyje dėl savo skonių ir tekstūrų derinio. Jie tokie populiarūs, kad netgi turi savo dieną, kuri...

„Norwegian Air Shuttle“ nuo vasaros pradės skraidyti iš Palangos į Kopenhagą ir Stokholmą

Oro bendrovė „Norwegian Air Shuttle“ tęsia maršrutų plėtrą Lietuvoje ir jau kitais metais atidarys tris naujas kryptis – iš Palangos oro uosto į Švedijos...

Kovo 8-oji, pirmadienis, Tarptautinė moters diena

Kovo 8-oji, pirmadienis, 11 savaitė. Saulė teka 6.51 val., leidžiasi 18.09 val. Dienos ilgumas 11.18 val. Mėnulis (delčia). Moterų sveikinti, deja, nėra su kuo » Vardadieniai: Beata, Gaudvilė, Laima,...

Tėvų rūpesčius, kur palikti mokyklinio amžiaus vaikus, vasarą perima ir darbdaviai

Seimui pavasarį pritarus dėl trumpesnės darbo savaitės mažus vaikus auginantiems viešojo sektoriaus darbuotojams, netrūksta iniciatyvų ir iš šalyje veikiančių verslų. Telekomunikacijų bendrovė „Telia“, siekdama prisidėti prie kokybiško vaikų užimtumo vasaros laikotarpiu, darbuotojų vaikams organizuoja...

Piktnaudžiavimas vitaminais gali pakenkti sveikatai – šeimos gydytoja pataria, kaip nesuklysti stiprinant organizmą

Šaltuoju metų laikotarpiu smarkiai išaugant susirgimų peršalimu ir gripu skaičiams, neretas žmogus organizmui stiprintii renkasi vartoti vitaminus. Radviliškio „MediCA klinika“ šeimos gydytoja Agnė Gudaitė-Staškūnė sako, kad pacientai dar neturi įpročio apie vitaminų poreikį pasikalbėti...

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS