Serbentų panaudojimo galimybės – beribės: pravers tiek uogos, tiek lapai

Ar jau skaitėte?

Serbentai – tai Lietuvos soduose dažnai augančių agrastinių šeimos daugiamečių uogakrūmių uogos, kurios gali būti raudonos, baltos arba juodos spalvos. Serbentai turi labai mažai kalorijų, juose beveik nėra angliavandenių, bet randamas didelis kiekis antocianinų bei vitamino C. Dėl šių priežasčių prekybos tinklo „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pataria serbentus įtraukti į savo kasdienės mitybos racioną, o kulinarijos technologė Lina Barčaitė dalijasi patarimais, ką galime iš jų pasigaminti artėjant derliaus nuėmimui.

- Reklama -

Serbentai – antocianinų šaltinis

Kaip teigia „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė, visų trijų spalvų serbentai savo sudėtyje turi magnio, kalio, kalcio, cinko, geležies, taip pat vitaminų A, C ir B.

„Raudonieji serbentai labiausiai vertinami dėl medžiagos, vadinamos oksikumarinu, kuri normalizuoja kraujo krešėjimą, o tai svarbu infarkto profilaktikai. Pektinai, esantys raudonuose serbentuose, suriša blogąjį cholesterolį. Tuo tarpu juodieji serbentai yra naudingi dėl savo sudėtyje didelio kiekio antocianinų. Antocianinai yra lėtinį uždegimą slopinančios medžiagos, svarbios ir cholesterolio lygio korekcijai, taip pat virškinimo sistemos organams: kepenims, kasai bei visam virškinimo procesui“, – uogų naudą vardija dr. E. Gavelienė.

Pasak gydytojos, vartojant serbentus kai kuriems gali pasireikšti padidintas jautrumas ar alergija, tad reikėtų stebėti savo organizmo pojūčius. Taip pat gydytoja dietologė įspėja, kad ne visuomet iš karto po žarnyno operacijų ar žarnyno ligų paūmėjimo galima valgyti šviežias uogas: „Be to, klaidinga manyti, kad uogų galima prisivalgyti metams į priekį. Tos naudingos medžiagos, kurios yra uogose, veikia čia ir dabar, tad, deja, jų prisikaupti organizme metams į priekį neišeina. Valgant serbentus taip pat svarbu jausti saiką ir neviršyti 200-300 gramų normos per dieną.“

Taip pat skaitykite:  Lietuviai atranda naują supervaisių: padeda ir figūrai, ir jaučiant stresą

Jei soduose ar daržuose gausiai užderėjo serbentų, vienas iš geriausių jų konservavimo būdų yra šaldymas: „Uogas galima šaldyti tiesiog nuplautas ir nudžiovintas, bet taip pat jos gali būti trinamos ir tikrai nebūtina dėti papildomai cukraus ar kitų priedų. Nors dalis maistinių medžiagų šaldymo metu prarandama, išlieka žmogui naudingas kiekis antioksidantų, polifenolių bei mineralinių medžiagų.“

Serbentai tinka ne tik desertų gamybai

Pasak „Rimi“ kulinarijos technologės Linos Barčaitės, tradiciškai serbentai yra desertų, ypač pyragų, šerbetų ir ledų, sudedamoji dalis, tačiau šiuolaikinėje virtuvėje jie dažnai naudojami ir kaip pikantiškų mėsos patiekalų garnyras.

- Reklama -

„Kadangi serbentai prinoksta vasarą – tai geriausias metas juos valgyti šviežius, o nuėmus derlių galima konservuoti, gaminti gardžias uogienes bei sirupus, kurie leis mėgautis išskirtiniu serbentų skoniu ištisus metus“, – pažymi kulinarijos technologė.

L. Barčaitė teigia, jog švieži serbentai puikiai tinka gardinti vasariškoms salotoms su žalumynais, kruopomis, pankoliais ir kedro riešutais. Dėl savo malonios rūgštelės serbentai tinkami ir padažams gaminti – jie gali būti tiek saldūs, tiek ir pikantiško skonio. Ši uoga taip pat dera prie žvėrienos kepsnių ar riebesnių patiekalų, o serbentų užtepėlė suteiks gaivumo ir sūrio užkandžiams.

„Šviežių arba džiovintų serbentų galima dėti į duonos, bandelių, keksiukų, sausainių, biskvitinių pyragų, bandelių, blynų ar vaflių tešlą arba naudoti kaip įdarą trupiniams, pyragams, pyragaičiams. Tuo tarpu serbentų sultys puikiai tinka visų rūšių gėrimams ruošti. Neskubėkite išmesti ir serbentų lapų, iš jų pasigaminsite gardžią bei sveikatai naudingą arbatą“, – siūlo specialistė.

Raudonųjų serbentų ir bananų glotnutis

Glotnučiui reikės:

  • 125 g raudonųjų serbentų;
  • 100 g braškių;
  • 2 vnt. bananų;
  • 100 g anakardžių;
  • 1 šaukšto agavų sirupo;
  • 250 ml augalinio gėrimo;
  • Baltojo šokolado papuošimui;
  • Mėtų lapelių papuošimui.
Taip pat skaitykite:  Originalus užkandžių pateikimas drebina socialinius tinklus: išbandykite sviesto lentą

Gaminimo eiga:

Anakardžius užpilkite vandeniu iš vakaro. Išbrinkusius riešutus nukoškite.

Porą uogų ir kelis kapotus anakardžių riešutus palikite papuošimui.

Į elektrinį kombainą suberkite anakardžius, bananus, raudonuosius serbentus, braškes, supilkite agavų sirupą, augalinį pieną ir viską sutrinkite iki vientisos masės.

Paruoštą glotnutį sudėkite į dubenėlį, papuoškite braškių griežinėliais, raudonaisiais serbentais, anakardžiais ir tarkuotu baltuoju šokoladu.

Skanaus!

TOP naujienos

Ko Lietuvos gyventojai ieškojo „Google“ 2022 metais?

Tęsdama jau 22 metus trunkančią tradiciją, „Google“ paskelbė pastarųjų metų paieškų internete tendencijas. Lietuvos gyventojų dėmesio centre 2022-aisiais buvo Rusijos karas Ukrainoje, su COVID-19...

Vienu pavykusiu nuotraukos kadru gamtos tema galite laimėti 100, 150 ar 300 eurų

Vienu pavykusiu nuotraukos kadru galite laimėti 100, 150 ar 300 eurų. Tereikia atsiųsti jūsų darytą nuotrauką, įtaigiai atskleidžiančią aplinkosaugos problemas, konkursui „Turime tik vieną...

Derinkite net su obuoliais: netradiciniai būdai, kaip į bulvių košę įnešti naujų spalvų

Bulvių košė – vienas mėgstamiausių garnyrų visame pasaulyje, todėl nenuostabu, kad ji dažnai puikuojasi tiek ant kasdienio, tiek šventinio stalo. Visgi, net ir ruošiant...

Astrologinė prognozė gegužės 5-ajai, sekmadieniui

AVINAS. Tikriausiai pajusite kūrybinį įkvėpimą. Skirkite laiko apmąstymams, kūrybai. Gali paaiškėti, kokios naudos įmanoma tikėtis iš neseniai pradėto projekto. Kitiems nepagailėkite komplimentų, geranoriško dėmesio. JAUTIS....

Jonines lietuviai renkasi praleisti ir užsienyje: kaip jos švenčiamos svetur?

Joninių savaitgalis – puiki proga išvykai. Lietuvos pajūrio kurortams skelbiant, kad artėjantį ilgąjį savaitgalį beveik neliko laisvų vietų, lietuviai suskubo kelionių dairytis svetur. „Tez Tour“ užsakymu atlikta gyventojų apklausa rodo, kad kas dešimtas apklaustasis Jonines...

Šiandien daug kur trumpi lietūs ir oro temperatūra 22–27 laipsniai

Šiandien daug kur, daugiausia Vakarų Lietuvoje, trumpi lietūs, vietomis su perkūnija. Vėjas pietinių krypčių, 5–10 m/s, per perkūniją kai kur gūsiai 15 m/s. Aukščiausia temperatūra 22–27 laipsniai. Birželio 8-os naktį vietomis, daugiausia vakariniuose rajonuose, trumpai...

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS