Ieškantiems kisieliaus alternatyvų: išbandykite apelsinų ir spanguolių gėrimo receptą

Ar jau skaitėte?

Didžiosios žiemos šventės – ypatingas metas dalintis šiluma, būti su artimaisiais ir ragauti naminius patiekalus bei kvapnius gėrimus. Anot mažmeninės prekybos tinklo „Rimi“ gamybos vadovės Aistės Rasmussen, nors per šventes ant lietuvių vaišių stalo dažniausiai atsiduria aguonpienis, vaisių kompotas ar tradicinis spanguolių kisielius, vis daugiau žmonių ieško, kuo paįvairinti šventinių gėrimų sąrašą. Jiems prekybos tinklo kulinarijos ekspertai siūlo išbandyti kvapnų apelsinų ir spanguolių gėrimą su kadagių uogomis. Tiesa, gydytoja dietologė Edita Gavelienė primena, kad šventiniais gėrimais, ypač gausiais cukraus, per Kalėdas reikėtų mėgautis saikingai.

- Reklama -

Kisielių perka, o aguonpienį gaminasi patys

Anot mažmeninės prekybos tinklo „Rimi“ gamybos vadovės Aistės Rasmussen, artėjant Kalėdoms pirkėjai ne tik iš anksto galvoja, kokie patiekalai atsidurs ant šventinio stalo, bet ir kokiais gėrimais bus galima nustebinti savo artimuosius.

„Šventiniai gėrimai tampa vis svarbesniu vaišių stalo akcentu. Nors įprasta, kad aguonpienis, vaisių kompotas ir tradicinis spanguolių kisielius yra pagrindiniai švenčių gėrimai, tačiau vis daugiau pirkėjų nori išbandyti naujus, dar neatrastus skonius. Kai kurie žmonės namuose verda nealkoholinį punšą ar šildo kvapnų, apelsinais, cinamonu bei gvazdikėliais gardintą raudoną vyną. Tuo tarpu kiti renkasi saldesnes sultis ar verda įvairius sirupus, kuriuos deda ne tik ant švenčių stalo, bet dovanoja artimiausiems draugams bei giminaičiams“, – sako A. Rasmussen. Ji priduria, kad kai kurie pirkėjai taupo laiką, tad jau pagamintus šventinius gėrimus įsigyja tiesiai iš prekybos centre paruošto „Mano dienai“ asortimento.

„Didžiosiose „Rimi“ parduotuvėse siūlome nusipirkti kulinariniam paveldui priskiriamo tradicinio spanguolių kisieliaus, kurį gaminame vietoje. Spanguolių kisielius – tikra švenčių klasika, be kurios pirkėjai neįsivaizduoja Kūčių vakarienės ar Kalėdų stalo. Suaugusiems šis gėrimas sukelia nostalgiškus, šiltus vaikystės prisiminimus, o jaunesniems ragautojams spanguolių kisielius patinka dėl saldaus skonio bei desertą primenančios konsistencijos. Kisielius gali būti ruošiamas tiek skystesnis, tiek tirštesnis, tad kiekvienas pasirenka receptą pagal savo šeimos tradicijas“, – apie kisielių pasakoja „Rimi“ gamybos vadovė.

Taip pat skaitykite:  Gruodžio 17-oji, iki Kalėdų liko 7 dienos

Tiesa, aguonpienio prekybos tinklas pirkėjams jau nebesiūlo. „Pastebėjome, kad aguonpienį žmonės labiau mėgsta namuose gamintis patys. Daugelis turi skirtingas tradicijas, iš kartos į kartą perduodamus receptus, tad geriausiai žino, kaip šį gėrimą paruošti tinkamą savo šeimai“, – teigia A. Rasmussen.

Tradiciniai gėrimai – taip pat koloringi

Tuo tarpu „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė E. Gavelienė primena, kad per šventes žmonės dažnai pamiršta, jog įvairūs gėrimai savo sudėtyje turi nemažai pridėtinio cukraus ir yra kaloringi, todėl švenčių metu gydytoja jais mėgautis pataria nuosaikiai.

- Reklama -

„Nors šventiniai gėrimai yra įprasta Kūčių ir Kalėdų stalo dalis, nevertėtų pamiršti, kad tiek kisielius, tiek vaisių kompotas ar aguonpienis yra kaloringi ir gausiai praturtinti cukrumi. Šiuos gėrimus reikėtų traktuoti kaip patiekalus ir jie turėtų būti įskaičiuoti į suvalgomo maisto tūrį. Jei spanguolių kisieliaus žmogus išgers litrą – greičiausiai pajus diskomfortą ir apsunks, o jei šio gėrimo paragaus saikingai, stiklinę ar pusę – bus ir paragauta, ir sveikata patausota. Dėl to tiek gėrimais, tiek maistu per šventes reikia mėgautis nuosaikiai. Nepamirškite, kad šventinės vaišės, visų pirma, turi atlikti socialinę, bendravimo funkciją, tad jomis reikėtų mėgautis ir skanauti neskubant“, – pataria E. Gavelienė.

Gydytoja priduria, jog numalšinti troškulį labiausiai padės vanduo, kurio išgeriamo kiekio riboti nereikėtų. Priešingai – per šventes jo būtina išgerti daugiau nei įprastai. „Geriausias šventinis gėrimas turėtų būti paprastas stalo vanduo, kurį malonesniam skoniui galima pagardinti citrinos ar apelsino griežinėliais, mėtų lapeliais bei uogomis“, – patarimais dalijasi gydytoja dietologė E. Gavelienė.

„Rimi“ kulinarijos ekspertai per šventes kviečia išsivirti apelsinų ir spanguolių gėrimą su kadagių uogomis, kuris jūsų namus pripildys gardžiais kalėdiniais aromatais bei šiluma.

Taip pat skaitykite:  Advento pradžiai – 3 pasninko patiekalų idėjos: gaminkite sveikai, bet sočiai

Apelsinų ir spanguolių sirupas su kadagių uogomis

Gėrimui reikės:

  • 200 g spanguolių
  • 2 apelsinų
  • 1 citrinos
  • 8 kadagio uogų
  • 5 juodųjų pipirų žirnelių
  • ¼ šaukštelio kardamono
  • 2 šaukštų citrinos rūgšties
  • 500 ml vandens
  • 300 g cukraus

Gaminimo eiga:

Iš cukraus ir vandens išvirkite sirupą.

Nuo apelsinų ir citrinos nutarkuokite žieveles. Citrusus perpjaukite per pusę, išspauskite sultis.

Į puodą suberkite žieveles, spanguoles, sutraiškytas kadagio uogas, pipirus, kardamoną, supilkite sultis. Užvirkite, sumažinkite kaitrą ir pavirkite apie 10 minučių.

Perpilkite skystį į stiklinį indą, įberkite citrinos rūgšties, padėkite šaltai 2 dienoms.

Po 2 dienų skystį perkoškite per sietelį, įpilkite sirupo ir išmaišykite.

TOP naujienos

Palangoje neblaivus vyras sukėlė avariją, į ligoninę išvežtas 4 mėn. amžiaus kūdikis

Palangoje antradienį neblaivus vyras sukėlė avariją, kurioje nukentėjo trys žmonės, tarp kurių – 4 mėnesių amžiaus kūdikis, pranešė policija. Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato duomenimis,...

Horoskopai gegužės 7 dienai

AVINASPinigus leiskite tik būdamas visiškai tikras, kad skiriate pelus nuo grūdų. Gera diena patikrinti savo pajamas ir išlaidas. Patarimų klausykite, bet spręskite pats. Šįvakar...

Ekspertai rekomenduoja: mobilieji žaidimai, kuriuos privalo išbandyti kiekvienas 

Pasaulinių tyrimų duomenys rodo, kad išmanusis telefonas šiuo metu yra populiariausia žaidimų platforma. Mobilieji žaidimai prieinami kiekvienam išmaniojo telefono savininkui, o sau tinkamą žaidimą...

Vasario 9-oji: vardadieniai

Vasario 9-oji – Tarptautinė odontologų diena; Picos diena. Vasario devintoji, penktadienis, (penktoji 6-osios metų savaitės diena), iki Naujųjų metų lieka 325 dienos. Savo vardadienius šiandien švenčia...

Spalio derliaus kalendorius: 5 netikėti receptai iš gėrybių, kuriomis mėgautis dabar – pats laikas

Spalis – tai mėnuo, kai stalai lūžta nuo sezoninių vaisių ir daržovių, praturtinančių kasdienį racioną intensyviais bei maloniais skoniais. Žinant, kokių gėrybių derlius šį mėnesį yra pačiame įkarštyje, galima mėgautis didžiausia jų nauda organizmui....

Balandžio 3-ioji: vardadieniai, astrologija, dienos INFO

Balandžio trečioji, trečiadienis – 93-ioji metų diena (trečioji 14-osios metų savaitės diena), iki Naujųjų metų lieka 272 dienos. Savo vardadienius šiandien švenčia Kristijonas, Ričardas, Rikardas, Saudarga, Saudargas, Saudargė, Saudravas, Saudravė, Saugailas, Saugailė, Vytenė, Vytenis; rytoj: Adonis,...

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS