Maisto technologė pataria: kaip užsišaldyti braškių, kad išsaugotume jų maistinę vertę ir skonį

Įsibėgėjus šiek tiek vėlyvesniam braškių sezonui, kai šviežių uogų išragavome įvairiomis formomis, metas galvoti, kaip jų tinkamai užsišaldyti žiemai. Pasak sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, tai vienas iš geriausių uogų konservavimo būdų. Ir nors maistingiausios šviežios braškės, šaldytose taip pat išlieka vertingosios medžiagos: antioksidantai, polifenoliai, vitaminai ir mineralai. Šaldyti galima trintas, pjaustytas ir tiesiog nuplautas uogas, o priedai – jau skonio reikalas. Prekybos tinklo „Rimi“ kulinarijos technologė Lina Barčaitė pataria, kaip vasaros braškių skonį ir kvapą išsisaugoti žiemai.

- Reklama -

Audioknyga: KĄ JIE MUMS PADARĖ. Lietuvos gyvenimas traumų psichologijos žvilgsniu. Pasiklausykite 20 min. nemokamai >>


Vertingos ne tik skoniu, bet ir maistine verte

Pasak dietologės dr. E. Gavelienės, braškėse yra daugiau vitamino C nei citrusiniuose vaisiuose – 100 gramų braškių yra maždaug 66 miligramai šio vitamino, kai tuo tarpu citrinose tik 48: „Braškėse taip pat yra geležies, magnio, cinko, vario, seleno, kalio. Šios visos mineralinės medžiagos be galo svarbios žmogaus organizmui. Braškės taip pat turi nemažai karotinoidų, vitamino E, B1, folio rūgšties ir kitų B grupės vitaminų.“

Tačiau, anot gydytojos, reikėtų atkreipti dėmesį, kad braškių sezono metu negalime valgyti be saiko. „Nėra gerai, kai braškių skanaujama kilogramais. Žmonės, kurie nėra alergiški braškėms, gali vartoti jas kasdien, tik braškių kiekis neturėtų nutolti nuo rekomenduojamo vaisių kiekio dienai, kuris yra 300 gramų. Jų reikėtų vengti alergijų varginamiems žmonėms ir tiems, kuriems neseniai buvo atliktos žarnynos operacijos arba sergantiems virškinimo sistemos ligomis“, – atkreipia dėmesį „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultatė.

Svarbiausia, kad uogos būtų sausos

Braškės – gana lepios uogos, nes laikomos šilumoje jos gali aptižti. Todėl šaldyti jas parsinešus namo reikėtų kuo greičiau. Daug kam iškyla klausimas: plauti ar neplauti? Jei braškės iš močiutės ar mamos daržo, nežemėtos, nesurinktos po lietaus, sausos, galima ir neplauti, kitu atveju – svarbu praskalauti vandenyje. „Tik nereikėtų jų laikyti kiaurasamtyje po stipria vandens srove, geriau neilgam panardinti į dubenį su vandeniu. Nuplautas braškes atsargiai išdėliokite, kad jos nesusitraiškytų, apdžiovinkite, didesnes galima perpjauti pusiau. Geriausia šaldyti vėlyvųjų veislių braškes, jos ilgiau išlieka šviežios. Šaldykite tik visiškai sausas uogas, kad nesusidarytų šerkšno. Saugant gamtą, siūlyčiau jas sudėti į daugkartinius indelius, sandariai juos uždaryti, kad nesusidarytų oro tarpų“, – pataria kulinarijos technologė L. Barčaitė.

Pasak „Rimi“ ekspertės, yra ir kitas šaldymo būdas: galima išdėlioti braškes ant kepimo popieriaus ar ant lentelės vienu sluoksniu, kad nesiliestų, ir padėti į šaldiklį. „Palikite jas šaldymo kameroje kol sušals iki kietumo. O tuomet porcijomis sušalusias sudėkite į sandarius maišelius ar daugkartinius plastikinius indus ir palikite šaldiklyje. Užšaldyti ir laikyti uogas rekomenduojama ne mažesnėje kaip -18 ºC temperatūroje. Dažniausiai šaldytas uogas suvalgome iki pavasario, ilgiau jų laikyti užšaldytų ir nereikėtų, pageidautina suvartoti per 6-8 mėnesius“, – pastebi L. Barčaitė.

- Reklama -

Ir papuošimui, ir glotnučiams

Kaip tinkamai atšildyti braškes? Pagrindinė taisyklė – atšildyti reikia tiek uogų, kiek ruošiamės suvartoti tuo metu, nes pakartotinai užšaldyti jau atšilusių uogų negalima. „Braškes galima atšildyti pakuotę laikant šaldytuve, taip pat pasinaudoti mikrobangų krosnelės atšildymo funkcija ar atšildyti jas laikant kambario temperatūroje. Atitirpintos uogos, laikomos šaldytuve, turi būti suvartotos ne ilgiau kaip per 24 val. nuo atitirpimo“, – įspėja „Rimi“ kulinarijos technologė.

Užšaldytos trintos ir atšildytos braškės tinka gardinti varškę, jogurtą, granolą ar blynelius, dėti į glotnučius ar kokteilius – taip vartojamos jos daug palankesnės sveikatai už ankstesnių kartų moterų verdamas uogienes su dideliu kiekiu cukraus. Jei kam labai trūksta saldumo, galima braškių masę paskaninti medumi.Tinkamai užšaldytos ir atšildytos netrintos braškės papuoš desertus ir leis žiemą pasidžiaugti vasaros skoniais. „Net ir karštą vasaros dieną, pasibaigus braškių sezonui, galima iš turimų šaldytų braškių pasigaminti gaivinantį kokteilį: tereikės braškių, augalinio pieno ir šiek tiek medaus ar klevų sirupo. Viską sudėkite į plaktuvą ir po kelių minučių galėsite mėgautis taure kvapnaus vėsinančio gėrimo“, – siūlo L. Barčaitė.

Šaldytos uogos perkamos vis dažniau

Kaip pastebi prekybos tinklo „Rimi“ kategorijos vadovė Tatjana Tulinska, neturintys laiko pirkėjai uogas įsigyja jau šaldytas – deda į glotnučius, gardina košes, kepa pyragus. Populiariausios iš jų – braškės, vyšnios ir mangai: „Vasarą, kai turime šviežių braškių, šaldytų nuperkama mažiau, tačiau kasmet stebime šaldytų produktų, tarp jų ir uogų, paklausos augimą. Kaip prekybos tinklas jaučiame didelį potencialą šią kategoriją plėsti.“

TOP naujienos

Pietinis ciklonas merks Rytų Lietuvą, o šalies vakaruose dažniau palepins saulė

Pietinis ciklonas merks Rytų Lietuvą, o šalies vakaruose dažniau palepins saulė. Audioknyga: KĄ JIE MUMS PADARĖ. Lietuvos gyvenimas traumų psichologijos žvilgsniu. Pasiklausykite 20 min. nemokamai...

Lojalumas atsiperka: ištikimiausi „Rimi“ pirkėjai pernai sutaupė beveik 90,5 mln. eurų 

Prekybos tinklas „Rimi“ tęsia savo pažadą ir padeda pirkėjams apsipirkti pigiau. Pasak „Rimi Lietuva“ generalinio direktoriaus Vaido Lukoševičiaus, nuo 2023 m. sausio 1 d....

ORAI: Šiandien be lietaus, aukščiausia temperatūra 17–22 laipsniai šilumos

Šiandien be lietaus. Vėjas šiaurinių krypčių, 3–8 m/s. Aukščiausia temperatūra 17–22 laipsniai šilumos. Šeštadienį be lietaus. Vėjas rytų, pietryčių, naktį silpnas, dieną 5–10 m/s. Temperatūra...

Prekybininkai užtikrina, kad yra pasirengę saugiai priimti klientus

Pasiekus C karantino scenarijų, prekybininkai viliasi, kad ir jie, taikydami visas įmanomas saugumo priemones, netrukus savo parduotuvėse galės priimti klientus. Anot Lietuvos prekybos įmonių...

Eismo įvykiai tamsiuoju paros metu, esant šlapiai kelio dangai (lyjant)

Lapkričio 5 dieną, ketvirtadienį, pirminiais duomenimis, užregistruoti 56 eismo įvykiai. 8-iuose įvykiuose sužeista 13 žmonių, tarp jų – 4 pėstieji (tamsiuoju paros metu pėsčiųjų perėjose, vienas jų per perėją ėjo degant draudžiamajam šviesoforo signalui)....

Vis dar stebinančiai mažos kainos ir viešbučiai tiesiai ant jūros kranto – planuojantiems atostogas...

Vos pora valandų skrydžio lėktuvu nukels jus į tikrą atostogų rojų – kelis šimtus kilometrų besidriekiantys auksinio smėlio paplūdimiai, ant jūros kranto įsikūrę viešbučiai ir vis dar stebinančiai mažos kainos skatina keliautojus atrasti saulėtosios...

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS

Exit mobile version