Ekspertės patarimai, kokią rinktis ir kur naudoti druską

Druska – vienas pagrindinių produktų, vartojamų, ko gero, visose pasaulio virtuvėse. Be druskos vargiai išsiverstume ir dar nuo senų laikų ji buvo itin vertinama prekė, o dabar galime rasti įvairiausių druskos rūšių. Aldona Čepulis, prekybos tinklo „Iki“ kokybės ekspertė, sako, kad skirtingos druskos rūšys reiškia ir skirtingas spalvas, ir tekstūras, ir – svarbiausia – skonius.

- Reklama -

„Druska nepamainoma gaminant bet kurį patiekalą. Ji padeda subalansuoti skonį. Nuo druskos dydžio priklauso ir jos intensyvumas. Stambi druska dažniau naudojama mėsos ar žuvies patiekalams, daržovių troškiniams. Tuo tarpu ruošiant tešlą, taip pat ir saldžių kepinių, geriau rinktis smulkią druską, nes ji tolygiau pasiskirsto. Pirkėjams siūlome ne tik skirtingų tekstūrų, bet ir skirtingų spalvų ar vietovių, pavyzdžiui, Pietų Prancūzijos Kamargo regiono, druską, kurios rūšys išsiskiria joms būdingu poskoniu“, – sako A. Čepulis.

„Iki“ kokybės ekspertė pristato ir pagrindines druskos rūšių ypatybes.

Rausvoji Himalajų druska. Sakoma, kad ši druskos rūšis yra pati švariausia pasaulyje. Ši druska išgaunama rankomis Himalajų kalnų masyve, dabartinėje Pakistano teritorijoje. Ji pasižymi subtiliu, patiekalo skonius pabrėžiančiu, bet jų neužgožiančiu sūrumu. Savo tekstūra primena rausvus kristalus ir, priešingai nei rafinuota, Himalajų druska naudojama jau paruoštiems patiekalams gardinti. Himalajų druska yra visiškai natūrali ir niekuo neapdorota.

Juodoji druska. Ji išgaunama egzotiškosiose Havajų salose ir yra, kaip ir šios salos, vulkaninės kilmės. Juodoji druska turi švelnų, specifinį skonį. Aktyvuotos anglies priemaišos druskai suteikia juodą spalvą, todėl šiais tamsiais kristalais galima ne tik gardinti jau paruoštas salotas, jūros gėrybių ar žuvies patiekalus, bet ir juos papuošti.

Maldono druska. Tai Pietų Anglijos Šiaurės jūros pakrantėje išgaunami traškūs druskos kristalai, primenantys snaiges. Ši ypatingų formų druska gaunama natūraliai, pasitelkus saulę ir vėją, išgarinant jūros vandenį. Ji yra kur kas mažiau sūri nei įprasta rafinuota druska. Maldono druska išsiskiria skonio grynumu, todėl dažnai pasitelkiama gardinti šaltiems patiekalams.

- Reklama -

Fleur de sel, arba druskos gėlė. Ši švelnaus skonio, lengva, išvaizda primenanti trapias sulipusias snaiges druska išgaunama iš pilkosios druskos. Fleur de sel yra tikrai lepi. Ji susidaro tik esant tinkamoms oro sąlygoms: kai sausa, šviečia saulė, pučia švelnus, tolygus vėjelis. Ši druska padeda pabrėžti mėsos, žuvies, daržovių patiekalų ir konditerijos gaminių skonius.

Kamargo druska. Ši nerafinuota jūros druska yra naudojama jau tūkstančius metų. Pietų Prancūzijoje esantis Kamargo regionas žymus ne tik dėl rožinių flamingų ir unikalios gamtos, bet ir dėl druskos kalnų, kurie susidaro pakrantėse išgaravus sūriam vandeniui. Šio regiono druską vertinama daugelio gurmanų.

Pilkoji druska. Tai dar vieno Prancūzijos regiono – Bretanės – druska. Savitą spalvą jai suteikia pakrantes dengiantis molis. Pilkoji druska pasižymi kiek klampia, drėgna struktūra, todėl puikiai tinka žuvies patiekalams ar mėsos kepsniams.



Raudonoji druska. Kaip ir juodoji, ši druska išgaunama Havajuose, tik šiai druskai sodriai raudoną ar rudą spalvą suteikia vulkaninės kilmės molis. Švelniai sūriais kristalais tinka gardinti jau paruoštus keptus, sodraus skonio patiekalus. Ypatingą derinį gausite, jei derinsite raudonąją druską su juoduoju šokoladu.

Mėlynoji Persijos druska. Tai rečiausia pasaulyje druska, išgaunama Šiaurės Irane. Išskirtinis ir unikalus jos skonis valgant keičiasi iš ryškaus sūrumo į švelnų saldumą. Mėlynosios druskos kristalai atspindi saulės šviesą kaip ledas. Dėl savo retumo ir didelės kainos mėlynoji druska dažniausiai naudojama ypatingiems patiekalams papuošti.

Rafinuota druska. Tai gerai pažįstama smulki, balta, išvalyta nuo įvairiausių priemaišų ir mineralų druska, kasama šachtose, o vėliau apdorojama. Ji neturi ryškaus poskonio, todėl yra plačiai naudojama maistui pagardinti, konservuoti ar sūdyti.

Rūkyta druska. Ieškantiems neįprastų skonių ir spalvų A. Čepulis siūlo išbandyti medžių anglies dūmuose rūkytą jūros druską, kuri patiekalams suteiks rūkytiems gaminiams būdingą poskonį. Idealiai tinka sodraus skonio mėsos troškiniams, kepsniams ir ant grotelių keptiems patiekalams.

Gintarė Kitovė
Komunikacijos specialistė

TOP naujienos

Nepraėjus nei savaitei nuo deklaravimo pradžios, gyventojams VMI jau pervedė 4,2 mln. eurų

Valstybinė mokesčių inspekcija (toliau – VMI) informuoja, jog šiandien daugiau nei 14 tūkst. gyventojų, kurie pateikė teisingas metines pajamų deklaracijas, pervedė pirmąsias Gyventojų pajamų...

Vietinio turizmo prošvaistės: verslas į iššūkius žvelgia kūrybiškai

Dėl kurį laiką vietinį turizmą varžiusių keliavimo tarp savivaldybių ribojimų, stipriai sumažėjo turizmo objektų lankomumas. Atlaisvinus judėjimo suvaržymus, kelionių ir naujų patirčių išsiilgę žmonės...

Velykų stalui – cukinijų brusketos: dabar šių daržovių įsigysite pigiau „Rimi“

Tarp pagrindinių dienos patiekalų neretai valgome ir įvairius užkandžius. Anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, užkandžiai yra dalis mūsų mitybos raciono: jie gali ne...

Horoskopai rugsėjo 17 dienai

AVINASTurite daugybę reikalų, ir gal net galėtumėte juos visus nuveikti vienas. Vis dėlto atminkite, kad gyvenate ne negyvenamoje saloje. Laiku gauta nuoširdi pagalba gerokai...

Finansų ekspertė atskleidė, kaip pandemijos metu keičiasi gyventojų ir verslo įpročiai

Pastarasis pusmetis šalies gyventojams buvo išskirtinis: pavasarį teko susidurti su karantinu, vasarą – pajusti atsigavimo laikotarpį, o šiuo metu vėl vyrauja nežinia dėl antrosios COVID-19 bangos. Finansų ekspertė tikina, kad užklupus kebliai situacijai, atitinkamų...

Kaip kasti sniegą, kad darbas nesibaigtų trauma

Sniego nepagailėjusi žiema žmones privertė imti kastuvus ir gerokai padirbėti. Draudikai pastebi, kad nuo sniego praėjusią savaitę nukentėjo ne tik automobiliai bei pastatai, bet ir žmonių sveikata. Iškritus gausiam sniegui padaugėjo raiščių patempimų, išnirimų...

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS

Exit mobile version