Žuvų karalienė – neįnoringa ir greitai paruošiama: „Rimi“ jos įsigysite pigiau

Ar jau skaitėte?

Keliavę Norvegijos ar Švedijos šiaurėje prisimena, kaip sušilti padėjo šiltos bruknių sultys ir gardi lašišos sriuba. Lašiša populiari ir Lietuvoje, o jos patiekalai praverčia visais metų laikais, mat daug gaišti nereikia: vasarą per kelias minutes iškepame žuvį grilyje, o žiemą – orkaitėje. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pažymi, kad lašiša, kaip ir dauguma žuvies produktų, pasižymi dideliu kiekiu omega-3 riebalų rūgščių, kurios stiprina imunitetą, palaiko gerą smegenų veiklą ir mažina riziką susirgti širdies bei kraujagyslių ligomis. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva primena, kaip laikyti žuvį namuose ir informuoja, jog perkant ją iki vasario 12 d. galima gerokai sutaupyti, mat išdarinėtos Atlantinės lašišos su galvomis kainuos net 36 proc. pigiau.

- Reklama -

Lašiša svarbi sunkių ligų profilaktikai

Nors mėsos riebalų gausa nėra sveikatai palankus produktas, visai kitaip yra su žuvies riebalais, kurie turi teigiamą poveikį mūsų sveikatai. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad lašišų riebaluose yra daug omega-3 riebalų rūgščių ir vitaminų: „Daugiausia randama A, B grupės ir D, taip pat E ir K vitaminų. Omega-3 riebalų rūgštys svarbios mažinant trigliceridų ir cholesterolio kiekį kraujyje, jos padeda koreguoti kraujospūdį ir mažina sergamumą širdies bei kraujagyslių ligomis.“

Be to, lašišos naudingos mūsų smegenims bei nervų sistemai. Įrodyta, kad žuvų, turinčių daug omega-3 riebalų rūgščių, vartojimas gerina atmintį, mažina riziką susirgti Parkinsono ir Alzheimerio ligomis. „Sveikatai naudingi riebalai, kartu su vitaminais A ir D, stiprina sąnarius bei nervų sistemą, lėtina senėjimo procesus, reguliuoja kalcio kiekį kraujyje, o vitaminas A mažina akių ligų riziką. Kitos svarbios maistinės lašišų medžiagos yra geležis, baltymai, kalcis, kalis, jodas, selenas, cinkas, magnis, natris bei fosforas“, – vardija gydytoja dietologė. 

Taip pat skaitykite:  Gydytoja dietologė atsakė, kiek svoris gali svyruoti skirtingų sezonų metu: ką valgyti atvėsus orams?

Nors dažnai spėliojama, kurios žuvys vertingesnės, pasak dr. E. Gavelienės, reikšmingų skirtumų tarp įvairių jų rūšių nėra, išskyrus tai, kad jūrinės kilmės žuvys turi daugiau omega-3 riebalų rūgščių nei gėlavandenės. „Dažniausiai žuvies vartojame per mažai – retas ją valgo bent du kartus per savaitę. O geriausia būtų vieną kartą rinktis lašišą, o kitą – menkę, lydeką ar kitas žuvis. Taip būtų gaunama maksimali nauda iš žuvies“, – sako gydytoja dietologė.

Svarbu lašišos neperkepti

Per akcijas nusiperkame žuvies pigiau ir daugiau nei visada, tad svarstome, kiek ilgai ją galime laikyti šaldytuve. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pataria išvalytą žuvį šaldytuve laikyti 2–3 dienas. „Jei norite lašišą šaldytuve laikyti ilgiau, rekomenduoju ją išdarinėti, o filė apibarstyti pipirais ir aptepti aliejumi, kad nedžiūtų. Išdarinėję žuvį, neišmeskite galvos, kaulų ir ašakų – iš jų pigiau galite išvirti skanią žuvienę“, – siūlo ekspertė.

Ji primena, kad renkantis žuvį parduotuvėje reikėtų atidžiai ją apžiūrėti: „Žuvies oda turėtų būti blizgi ir drėgna, akys atrodyti lyg stiklinės, o žiaunos – rausvos spalvos. Priklausomai nuo rūšies, lašiša turėtų būti nuo šviesiai rausvos iki raudonos spalvos, be patamsėjusių kraštų, kvepėti vandenynu.“

- Reklama -

Gaminant lašišą ekspertė pataria nenaudoti daug skirtingų prieskonių, kad neužgožtumėte natūralaus skonio: užteks druskos, pipirų ir krapų. „Svarbu žuvies neperkepti: kepant orkaitėje nedidelius žuvies gabalėlius (190 °C temperatūroje) tereikės 15 minučių, o ant gerai įkaitinto grilio, prireiks vos 4–6 minučių kiekvienai žuvies pusei. Taip kepant žuvis neišsausės ir nepraras savo natūralaus skonio“, – atkreipia dėmesį komercijos operacijų vadovė. 

Ekspertė skatina apsipirkti protingai ir įsigyti produktų su nuolaida: vasario 7-12 dienomis išdarinėtos Atlantinės lašišos su galvomis kainuos 36 proc. pigiau (kaina su nuolaida – 8,99 Eur.) Be to, tiek fizinėse, tiek elektroninėje parduotuvėje www.rimi.lt pirkėjai ras net 700 produktų bene žemiausia įprasta kaina rinkoje ir apsipirks pigiau: „Yra ir mylimiausių prekės ženklų, ir žemos kainos bei aukštos kokybės „Rimi Smart“ produkcijos – visi šie produktai parduotuvėje pažymėti euro ženklu, tad juos lengvai pastebėsite.“

Taip pat skaitykite:  Pagaliau prisirpo lietuviškos šilauogės: štai ką padaryti, kad jos namuose išstovėtų ilgiau, ir kaip be cukraus paruošti uogienę

„Rimi“ siūlo išsikepti lašišą su gardžiu padažu – skanaukite jos su ryžiais: tiks ir šeimos vakarienei, ir pavaišinti draugams.

Lašiša su krapų padažu ir ryžiais

Padažui reikės:

  • 1 puodelio jogurto be priedų;
  • 1/4 puodelio riebios grietinėlės;
  • 1/2 puodelio šviežių krapų;
  • 1/4 puodelio kalendros;
  • 1 a. š. džiovinto raudonėlio;
  • 1 a. š. džiovintų petražolių;
  • 1 skiltelės česnako;
  • 1 a. š. citrinos sulčių;
  • 2 v. š. ypač tyro alyvuogių aliejaus;
  • druskos, pipirų – pagal skonį.

Patiekalui reikės:

  • Kelių gabalėlių lašišos filė;
  • 1 puodelio šaldytų žirnelių;
  • 1 a. š. kumino sėklų;
  • 1 puodelio „Basmati“ ryžių;
  • kelių citrinos griežinėlių;
  • druskos, pipirų – pagal skonį.

Gaminimo eiga:

  1. Įtrinkite lašišos filė druska ir pipirais. Ant kiekvienos gabaliuko padėkite po vieną citrinos griežinėlį.
  2. Kepkite žuvį apie 20 minučių 190 °C temperatūroje.
  3. Iškepusius gabalėlius dar apkepkite įkaitintoje keptuvėje maždaug po 3 minutes iš kiekvienos pusės, kad gražiai apskrustų. Uždenkite aliuminio folija ir laikykite juos orkaitėje. Kol gaminsite ryžius, lašiša bus šilta.
  4. Supilkite visus padažo komponentus į maisto trintuvą ir sutrinkite.
  5. Gilioje keptuvėje įkaitinkite šaukštą aliejaus. Suberkite kuminų sėklas ir kai jos pradės šnypšti, berkite ryžius ir šaldytus žirnelius. Viską pakepinkite apie 2-3 minutes.
  6. Įpilkite į keptuvę 2,5 puodelio vandens ir užvirinkite, tada sumažinkite kaitrą iki vidutinės ir uždenkite ryžius dangčiu. Jiems išvirti prireiks 15-20min. 
  7. Apšlakstykite lašišą padažu ir mėgaukitės ja su ryžiais. 

Skanaus!

TOP naujienos

Šeimos verslas, kuriame visada yra ką apsirengti

Mažmeninės prekybos drabužiais įmonės „LPP Lithuania“ ištakos – Lenkijoje, mat būtent ten prieš daugiau nei 30 metų užgimė šeimos verslas, kuris šiandien yra visiems...

Namo renovacija – kasdienis sutaupymas ir didesnė turto vertė

Pastebima, kad, renovavus daugiabutį namą, būsto išlaikymas tampa ekonomiškesniu, pagražėja gyvenamoji aplinka, išauga gyvenimo komfortas bei padidėja nekilnojamojo turto vertė. Paskaičiuota, kad renovavus būstą,...

Balandžio 8-oji: vardadieniai, astrologija, dienos INFO

Balandžio aštuntoji, pirmadienis – 98-oji metų diena (pirmoji 15-osios metų savaitės diena), iki Naujųjų metų lieka 267 dienos. Savo vardadienius šiandien švenčia Alma, Almas, Dionizas,...

Horoskopai rugpjūčio 19 dienai

AVINASJūsų geriausias draugas žino, kad jūs galite jam padėti ir nepaliksite jo bėdoje. Dėl kažkokių keistų priežasčių šiandien jusite dalykus, kurių paprastai nematote. JAUTISSu darbu...

Teisiamųjų suole – galimai neoficialius priedus instruktoriams mokėjęs direktorius

Vairavimo mokyklos vadovui pateikti kaltinimai dėl darbuotojams galimai mokėtų neoficialių priedų, apgaulingai tvarkytos buhalterijos, nesumokėta beveik 9 tūkst. eurų mokesčių. Ikiteisminiam tyrimui vadovavusi Kauno apygardos prokurorė bylą atidavė teismui, tyrimą atliko Finansinių nusikaltimų tyrimo...

NBA atkrintamosios: kas jau galvoja apie pusfinalius?

NBA atkrintamosios jau įsibėgėjo ir jau keturios komandos laukia konferencijų pusfinalių starto. Rytų konferencijoje jau yra aiški ir viena pusfinalio pora, tuo tarpu Vakaruose viename pusfinalyje dar nėra nė vienos komandos. NBA atkrintamosiose yra žaidžiamos...

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS