Egzotiška penktadienio vakarienė: indiškas dalas su lęšiais visai šeimai nekainuos nė 5 eurų

Ar jau skaitėte?

Spalvingas lęšių troškinys – dalas – atkeliavo į mūsų kraštus iš egzotiškosios Indijos. Šio patiekalo gamyba suteikia progą panaudoti rečiau namuose vartojamus produktus. Spalvingam troškiniui tinka tokie prieskoniai kaip ciberžolė, kuminas, imbieras, o gaivos suteikia špinatai. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pastebi, kad dažnai mūsų racione nėra pakankamai ankštinių kultūrų, o lęšiai kaip tik turtingi folio rūgštimi. Be to, juos tinka valgyti kaip garnyrą ar kaip atskirą patiekalą. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva primena, kad ankštinės daržovės yra ir pigesnė alternatyva kiaušiniams ar mėsai.

- Reklama -

Lęšiai – veganams, vegetarams, visavalgiams

Nors Lietuvoje kaip garnyras labiausiai mėgstamos bulvės, lęšiai tampa sveikatai palankesniu jų pakaitalu, kai norime paįvairinti mitybą. Pastebima, jog lęšius dažniau vartoja vegetariškos mitybos principų besilaikantys žmonės. Vis dėlto, šis pupinių šeimos augalas naudingas visiems.

Dalas su lęšiais ir špinatais.

Gydytoja dr. Edita Gavelienė atkreipia dėmesį, kad lęšiai dažnai pavadinami kruopomis, nors jie priskiriami ankštinių daržovių kategorijai. „Lęšiai, kartu su avinžirniais, pupomis, žirniais bei pupelėmis yra vienoje, augaliniais baltymais turtingų maisto produktų, grupėje. Lęšiuose gausu organizmui naudingos folio rūgšties. Tai – B9 vitaminas, kuris, kaip ir kiti B grupės vitaminai, yra būtinasis mikroelementas, gaunamas iš išorės. Jis labai svarbus mūsų nervų sistemai, kraujodarai. Kai trūksta folio rūgšties, nukenčia eilė gyvybiškai svarbių organizmo funkcijų“, – teigia gydytoja dietologė.

Dėl savo baltymų kiekio šis produktas ypač tinka gyvūninės kilmės produktų nevartojantiems asmenims. „Jiems paprastai reikia ieškoti kitų baltymų šaltinių, tad ankštinės daržovės, tarp jų ir lęšiai, yra puikus pasirinkimas. Tačiau pageidautina, kad ir visavalgiai lęšius įtrauktų į savo kasdienį mitybos racioną, nes jie turtingi augalinės kilmės baltymais bei tokiomis maistinėmis medžiagomis kaip geležis ir kalis“, – sako E. Gavelienė.

Taip pat skaitykite:  Taupios, bet gardžios idėjos lietuviškai meilės dienai: vištiena „Tekėk už manęs“ nepaliks abejingų

Ankštinės daržovės – pigesnė alternatyva mėsai

Pasak prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, net jei ankštines kultūras vartojame gana retai, vis tiek reikėtų pasidomėti prekybos centrų pasiūla. „Turime tikrai platų asortimentą – įvairių spalvų bei dydžių pupelių, taip pat ir su ankštimis, skaldytų ir neskaldytų žirnių, lęšių. Be to, dažnai galima aptikti nuolaidų ir jomis pasinaudoti. Pravartu šaldiklyje turėti ir šaldytų žirnelių. Taip pat, pamačius akcijas, verta įsigyti konservuotų pupelių su įvairiais padažais, konservuotų žirnių ir avinžirnių, kurie pasižymi ilgesniu galiojimo laiku“, – pataria ekspertė.

O. Suchačeva pastebi, kad konservuotos ar šaldytos ankštinės daržovės išlieka geru pasirinkimu norintiems sutaupyti: „Taip išvengiame maisto švaistymo ir galime bet kada pasigaminti vakarienę iš turimų produktų. Be to, ankštinės daržovės yra finansiškai naudingesnė alternatyva kiaušiniams ir mėsai“, – dėmesį atkreipia komercijos operacijų vadovė.

- Reklama -

Pasak ekspertės, norintiems sutaupyti, verta rinktis ne tik ilgesnio galiojimo ar „Rimi“ privačios etiketės produktus. Lygiai taip pat svarbu protingai apsipirkinėti su tiksliu pirkinių sąrašu bei naudotis „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikiančia asmeninius pasiūlymus, papildomas nuolaidas arba kaupimą nuo išleistos sumos.

Kulinarijos technologė Lina Barčaitė siūlo išsivirti auksaspalvį lęšių troškinį, kuris suteiks energijos, bet neapsunkins: „Lęšiai – universali ankštinė daržovė, iš kurios galima gaminti įvairiausius patiekalus. Neretai jie atsiduria sriubose, troškiniuose, patiekiami kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patiekalų. Šiuo atveju aromatingam troškiniui įdomesnio skonio suteiks imbieras, o ciberžolė nudažys patiekalą ryškia geltona spalva“, – sako Lina Barčaitė.

Dalas su lęšiais ir špinatais

Patiekalui reikės:

  • 250 g raudonųjų skaldytų lęšių – skaldyti raudonieji lęšiai „Rimi“ 1,79 € / 500 g;
  • 80 g špinatų – špinatai 0,79 € / 100 g;
  • 2 saldžiųjų bulvių (apie 400 g) – valgomieji batatai 1,96 € / 1 kg;
  • 1 šaukšto sezamo aliejaus;
  • 1 svogūno;
  • 4 svogūnų laiškų;
  • 1 skiltelės česnako;
  • Nykščio dydžio imbiero gabalėlio;
  • 1,5 šaukštelio maltos ciberžolės;
  • 1,5 šaukštelio malto kumino;
  • 600 ml daržovių sultinio.
Taip pat skaitykite:  Italijos virtuvė: ne tik picos, bet ir tobuli mėsos kepsniai (+ receptai)

Kaip gaminti:

Didesnėje keptuvėje su sandariu dangčiu įkaitinkite 1 valgomąjį šaukštą sezamų aliejaus. Sudėkite 1 smulkiai supjaustytą raudonąjį svogūną ir kepkite ant silpnos ugnies retkarčiais pamaišydami, kol jis taps permatomas.

Įberkite sutrintą česnako skiltelę, smulkiai supjaustytą nykščio dydžio imbiero gabalėlį, pakepkite apie 1 min. ant silpnos kaitros, tada įberkite 1,5 šaukštelio maltos ciberžolės ir 1,5 šaukštelio maltų kmynų, dar pakaitinkite apie minutę.

Padidinkite kaitrą iki vidutinės, sudėkite 2 saldžiąsias bulves, supjaustytas vienodais mažais gabalėliais, ir viską išmaišykite, kad bulvės pasidengtų prieskonių mišiniu.

Suberkite lęšius, įpilkite daržovių sultinio.

Užvirinkite sultinį, tada sumažinkite kaitrą, uždenkite ir troškinkite lęšius apie 20 min., kol jie ir bulvės suminkštės.

Įmaišykite špinatus. Kai jie išbrinks, užbarstykite smulkiai supjaustytų svogūnų laiškų.

Skanaus!

*Šios produktų kainos užfiksuotos balandžio 14 d. e-parduotuvėje „Rimi.lt“.

TOP naujienos

Palanga rengiasi Stintų šventei – žvejai mėgėjai raginami suskubti

Palangoje juntamas sujudimas – iki garsiosios Stintų šventės likus mažiau nei mėnesiui, ne tik šventės organizatoriai intensyviai rengiasi artėjančiai bene didžiausiai žiemos laikotarpio šventei...

Sausio 10-os dieną vietomis truputį pasnigs

Artimiausiomis dienomis snigs mažai, pašals stipriau. Sausio 9-os dieną žymesnių kritulių nenumatoma. Kai kur plikledis. Vėjas pietų, pietryčių, 4–9 m/s. Temperatūra nuo 3 laipsnių šalčio...

Gailėsitės nepabandę anksčiau: ledai iš varškės – paprastai pagaminami, sveikesni ir pigesni

Varškė – populiarus lietuvių virtuvės produktas, iš kurio nuo seno gaminame tiek saldžius desertus, tiek pagrindinius patiekalus. Tačiau pastaruoju metu pasaulyje populiarėja dar vienas...

Artimiausiomis dienomis ciklonai lems niūrius ir drėgnus orus

Artimiausiomis dienomis ciklonai lems niūrius ir drėgnus orus. Šiandien daug kur protarpiais palis, vyraus nedidelis lietus. Aukščiausia temperatūra 2–6 laipsniai šilumos. Sausio 5-os naktį daug kur...

Th. Lauvray pasidalino receptu, ką Kalėdoms kepa prancūzai – kvapnūs, burnoje tirpstantys ir visuomet...

Kiekviena šalis ar regionas turi savas kalėdines tradicijas, apie kurias įdomu išgirsti, o dar geriau – ir jų paragauti. Pasak „Iki“ konditerio Thierry Lauvray, Prancūzijos Rytuose, Elzaso regione, prieš Kalėdas dažni namai pakvimpa būtent...

Dėl nepilnametei surengtos egzekucijos į teisiamųjų suolą sės 20-metis ir du nepilnamečiai

Panevėžio teismui perduota baudžiamoji byla, kurioje į teisiamųjų suolą sės 20-metis ir du nepilnamečiai panevėžiečiai, kaltinami dėl žiauriai sumuštos ir miške esančioje poilsio aikštelėje paliktos merginos. Nusikaltimas Panevėžio rajone įvyko praėjusių metų kovo 10-osios vakarą....

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS