Įvairiais skoniais pagardinti aliejų galime ir namuose – praktiškos dovanos per šventes pradžiugins artimuosius

Ar jau skaitėte?

Valgomos dovanos vertingos tuo, kad tikrai nedulkės ant lentynos ir ilgai nereikės sukti galvos, ką nusinešti į svečius. Be to, tai puikus būdas sutaupyti šventiniu laikotarpiu, kuomet išlaidų ir taip netrūksta. Pasak prekybos tinklo „Rimi“ kulinarijos technologės Linos Barčaitės, tokia kasdienio vartojimo prekė kaip aliejus, pagardintas žolelėmis, įvairiais prieskoniais, vaisių žievelėmis ar aitriosios paprikos dribsniais ir supilstytas į dailius stiklinius buteliukus, ras vietą kiekvienoje virtuvėje ir paskanins kasdienius patiekalus.

- Reklama -

Verta pasinaudoti nuolaidomis

Nors galima nusipirkti pirmojo spaudimo alyvuogių aliejaus, jau paskaninto įvairiomis žolelėmis, pasak kulinarijos technologės Lino Barčaitės, paprasta ir patiems jį pagardinti namuose, taip suteikiant išskirtinį skonį bei aromatą. Šiuo metu prekybos tinklo „Rimi“ parduotuvėse geros kokybės aliejui taikoma 25 proc. nuolaida, tad ilgai negendančio produkto galima įsigyti iš anksto – sutaupysite, jei pirksite jį ne tik savo poreikiams, bet ir kalėdinėms dovanoms.

„Tokiu aliejumi galėsite gardinti ne tik salotas, bet ir sriubas, troškinius, košes, marinuoti kepsnius. Aliejų galima ruošti šaltuoju arba karštuoju būdu. Gaminant šaltuoju būdu prieskonius reikia užpilti aliejumi, indą sandariai uždaryti ir 2 savaites palaikyti vėsioje tamsioje vietoje. Aliejui supilstyti namie paieškokite gražių stiklinių buteliukų. Taip pat verta panaudoti ir įdomesnių formų turimus stiklainėlius: įpilti į juos geros kokybės alyvuogių aliejaus ir įmerkti kelias rozmarino, čiobrelių ar baziliko šakeles. Per šį laiką aliejus prisigers skonių ir taps dar gardesnis. O dailus buteliukas, supakuotas į peršviečiamą popierių, aprištas virvele, prie kurios galima pritvirtinti savo rankomis sukurtą etiketę tikrai pradžiugins artimuosius“, – nebrangiomis artėjančių švenčių dovanų idėjomis dalijasi L. Barčaitė.

Gaminant karštuoju būdu, aliejus pakaitinamas, o tuomet į jį suberiamos išdžiovintos prieskoninės žolelės. Kai aliejus atvėsta, jį reikia perkošti į sterilizuotą indą, kuriame ketinate vėliau laikyti, ir sandariai uždaryti: „Su rozmarinais bei čiobreliais paskanintu aliejumi galima išsikepti gardžios itališkos duonos fokačijos, aštresniais prieskoniais gardintas aliejus tiks mėsos patiekalams, o bazilikais praturtintas aliejus tradiciškai derės prie salotų.“

Taip pat skaitykite:  „Iki“ pataria: tik 15 minučių, ir jūsų mėsos patiekalai bus dar skanesni – išnaudokite šias pigias rudenines uogas

Kaip atskirti ir laikyti kokybišką aliejų

Anot „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, kokybišką alyvuogių aliejų padeda atskirti ne tik produkto kaina: „Ragaujant aliejų turi būti juntami įvairūs aromatai: prieskoninių žolelių, citrusinių vaisių ar riešutų skoniai. Alyvuogių aliejaus kokybė priklauso nuo daugybės kriterijų: alyvuogių veislės, klimato, dirvožemio, tinkamo drėgmės ir saulės kiekio ar laiko, kada alyvuogių derlius buvo renkamas ir kokiu būdų jos buvo išspaustos. Iš pernokusių alyvuogių galima išspausti daugiau aliejaus, tačiau taip mažėja paties produkto kokybė. Šie kriterijai lemia, kad kokybiškas alyvuogių aliejus įprastai būna brangesnis. Visgi, kaina nėra vienintelis kriterijus. Rekomenduojama rinktis tamsesnėje stiklo pakuotėje išpilstytą alyvuogių aliejų. Tai padeda išvengti šviesos daromo poveikio produktui ir ilgiau išlaikyti jame esančias vertingas medžiagas.“

Pasak ekspertės, atidarius aliejaus butelį prasideda oksidacijos procesas, kuris ilgainiui keičia alyvuogių aliejaus skonines savybes, todėl ypač tyrą alyvuogių aliejų rekomenduojama suvartoti per mėnesį. „Alyvuogių aliejaus taip pat nerekomenduojama laikyti prie karščio šaltinių ar šaldytuve, nes aliejus jautriai reaguoja į ženklų temperatūros svyravimą. Idealu alyvuogių aliejų laikyti kambario temperatūroje ir kiek tamsesnėje vietoje“, – patarimais dalijasi O. Suchočeva.

- Reklama -

„Rimi“ siūlo patiems pasigaminti Kalėdų dovanas ir po eglute padėti įvairiomis žolelėmis, prieskoniais bei aštriais pipiriukais gardintą aliejaus butelį.

Šventinis prieskonių aliejus

Reikės:

  • 1 stiklinės aliejaus;
  • 2 cinamono lazdelių;
  • 7 gvazdikėlių;
  • 7 anyžių žvaigždučių.

Gaminimo būdas:

Į stiklainį supilkite aliejų, suberkite prieskonius, sandariai uždarykite dangteliu ir palaikykite porą savaičių. Toks prieskoniais kvepiantis aliejus tiks žiemos švenčių kepiniams: meduoliams, keksams ir pyragams kepti.

Universalus aromatingas aliejus

Reikės:

  • 500 ml alyvuogių aliejaus;
  • 1 šaukšto džiovintų bazilikų;
  • 1 šaukšto džiovintų petražolių;
  • 1 šaukštelio džiovintų raudonėlių;
  • 1 šaukštelio džiovintų čiobrelių;
  • 1/2 arbat. š. džiovintų rozmarinų;
  • 1 šaukštelio juodųjų pipirų.
Taip pat skaitykite:  Moters dienos proga – patarimai, kurie įkvėps gyventi sveikiau

Gaminimo būdas:

Keptuvėje truputį pašildykite visus prieskonius, kad išsiskirtų daugiau aromato, tuomet suberkite į butelį ir užpilkite alyvuogių aliejumi. Toks aliejus skanus su itališka duona, sūriu, alyvuogėmis.

Aliejus su aitriąja paprika

Reikės:

  • 500 ml alyvuogių aliejaus;
  • 4 šaukštų aitriosios paprikos dribsnių;

Gaminimo būdas:

Aitriųjų paprikų dribsnius šiek tiek patraiškykite, aliejų pašildykite ant nedidelės kaitros ir suberkite aitriųjų paprikų dribsnius. Pakaitinkite dar keletą minučių. Atvėsinkite ir supilkite į butelį. Toks aliejus tiks mėsos patiekalams, picoms, daržovėms pagardinti.

Skanaus!

TOP naujienos

ORAI: Šiandien kai kur trumpas, nedidelis lietus

Dieną kai kur trumpas, nedidelis lietus. Vėjas šiaurės vakarų, 6–11 m/s. Temperatūra 23–27, pajūryje 20–22 laipsniai šilumos. Sekmadienio dieną kai kur trumpas lietus, galima perkūnija....

Palyginti su Silicio slėniu, Lietuvoje startuolius kuria 35 metų „jaunuoliai“

Nors startuolių kūrimas kai kam gali asocijuotis su jaunimo noru „pažaisti“ verslą, tačiau toli gražu taip nėra. Kalifornijos Silicio slėnyje sėkmingų startuolių kūrėjų amžius...

Horoskopai gegužės 28 dienai

AVINASLaikas baigti savaitės darbus. Tai gali būti ne taip paprasta, ypač jei užduotis nemiela. Vis dėlto pasistenkite susikaupti - kiekvienas jūsų žingsnis stebimas ir...

Draudikai suskaičiavo tropinės vasaros nuostolius

Tropiniai vasaros karščiai bei juos keitusios gamtos stichijos Lietuvos gyventojų turto ir šiemet nepagailėjo. Draudikai skaičiuoja, kad gamtos jėgų ir stichijų nulemtų įvykių vasarą...

Horoskopai rugsėjo 6 dienai

AVINASNorėtumėt lėkti pirmyn nepaisydamas nieko, bet kai kas labai tikisi, kad būsite santūrus, atsargus ir atsakingas. Teks ieškoti kompromiso. Atkreipkite dėmesį į sveikatą. Tuo tarpu verčiau nevarginti organizmo radikaliomis dietomis, apsiribokite lengvai virškinamu maistu. JAUTIS"Jei...

Artimiausią parą daugelyje rajonų palis, vėliau stiprės karštis

Artimiausią parą daugelyje rajonų palis, vėliau lietaus bus mažiau, stiprės karštis. Šiandien Lietuvoje daugelyje rajonų trumpi lietūs, perkūnija. Kai kur lis smarkiai, galima kruša. Per perkūniją vėjo kai kur vėjo sustiprėjimai iki 15–17 m/s. Aukščiausia...

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS