Mūsų senelių mėgstamiausios ketaus (arba tiesiog špižinės) keptuvės ir vėl grįžta į madą. Šiandien garsiausi virtuvės šefai visame pasaulyje ketaus keptuves giria dėl jų ilgaamžiškumo, su laiku gerėjančių savybių bei plataus pritaikymo. O ką jūs žinote apie ketaus keptuves? Ar mokate jomis naudotis? Ar jau turite, o gal tik planuojate įsigyti?
Kuo ketaus keptuvės skiriasi nuo paprastų pigių keptuvių?
Pagrindinis skirtumas tarp ketaus keptuvių ir įprastų pigių nesvylančių keptuvių yra tas, kad pastarosios turi galiojimo trukmę. Ketaus keptuvės iš tiesų jums tarnaus visą gyvenimą ir dar ilgai po to. Tereikia ją tinkamai prižiūrėti. Kadangi ketaus keptuvės yra pagamintos iš metalų lydinio, o ne atskirų sluoksnių, jos laikui bėgant nesuskilinėja, nesideformuoja, nepraranda savo savybių.
Ketaus keptuvės nėra nesvylančios, tačiau laikui bėgant jų paviršius pasidengia plonu riebalų sluoksniu, kuris suteikia keptuvei nesvilimo efektą. Todėl kuo daugiau naudosite keptuvę, tuo geresnė ji bus. Sakoma, kad kasdien naudojant naują ketaus keptuvę, savo optimalią būklę ji pasiekia po 3–6 mėnesių. Taigi jei tik nusipirkus ketaus keptuvę ji jums pasirodys ne itin kokybiška, turėkite omenyje, jog jūs ją turite tinkamai paruošti.
Kaip paruošti naudojimui ir prižiūrėti ketaus keptuvę?
Pirmą kartą ruošiantis naudoti ketaus keptuvę, ją reikėtų „iškaitinti“. Visų pirma, išplaukite keptuvę su indų plovikliu ir švelnia kempinėle, nusausinkite, tada išdžiovinkite ant silpnos ugnies. Kai keptuvė bus visiškai sausa, į ją suberkite druską – druskos pilkite tiek, kad 0,5–1 cm sluoksniu padengtumėte keptuvės dugną. Keptuvę su druska kaitinkite 5–10 minučių arba tol, kol ji tolygiai įkais. Tada druska išpilkite, o keptuvę palikite atvėsti. Atvėsusią keptuvę išskalaukite su paprastu vandeniu, nusausinkite ir ištepkite plonu aliejaus sluoksniu. Taip paruoštą keptuvę galite dėti į spintelę ir naudoti, kai prireiks.
Kad ketaus keptuvė jums ilga itarnautų, kaskart pagaminę maistą jo nepalikite keptuvėje. Arba iškart suvalgykite, arba likučius perkelkite į kitą indą, o keptuvę išplaukite. Kaskart išplovę ketaus keptuvę, ją nusausinkite ir patepkite plonu aliejaus sluoksniu. Niekada nedėkite keptuvės į spintelę be aliejaus, nes ji pradės rūdyti. Būtent šis aliejaus sluoksnis palaipsniui įsigeria į keptuvę ir padeda jai sukurti nesvylantį barjerą.
Kur įsigyti kokybišką ketaus keptuvę?
Kaip ir visada atsiradus naujai madai, atsiranda ir daug nekokybiškų produktų už mažesnę kainą. Tačiau norėdami, kad ketaus keptuvė pasižymėtų čia įvardytomis savybėmis, turite įsigyti kokybišką produktą. Ketaus keptuvės nėra pačios pigiausios, vidutinio dydžio keptuvė gali kainuoja 50–70 eurų. Tačiau nepamirškite, kad ji jums tarnaus visą gyvenimą. Todėl pirkite keptuvę ir patikimo pardavėjo, pavyzdžiui, keptuvės iš Gerduva.lt yra pagamintos iš 95 proc. geležies ir yra originalios, kokybiškos ketaus keptuvės.