Visa šeima pavalgys vos už kelis eurus: 2 paprasti juodadėmės menkės receptai tik iš kelių ingredientų 

Artėjant šventėms nesinori apsisunkinti nei skrandžio, nei piniginės. Svarstant, ką vėl paruošti šeimai negaištant daug laiko virtuvėje, išgelbės paprasti žuvies receptai. Žuvis paprastai tampa pagrindiniu Kūčių stalo akcentu, tačiau dar gerokai iki švenčių lietuviai pradeda jos valgyti daugiau, pastebi Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė. 

- Reklama -

Gruodžio topuose – ne tik silkė

„Visus rekordus prieš pat šventes kasmet gerina silkė, tačiau ir kitų rūšių žuvies, jūros gėrybių artėjant šventėms lietuviai nuperka stipriai daugiau. Jau praėjusią savaitę, lyginant su prieš tai buvusia, rūkytos žuvies paklausa šoktelėjo daugiau nei trečdaliu, o ikrų – du kartus. Gruodį nuosekliai auga konservuotos žuvies, o ypač – šprotų pardavimai. Pačioms šventėms pirkėjai dažnai renkasi ne tik karpį, bet ir lašišą, upėtakį, krevetes, o prieš jas – mėgina receptus su įvairiomis žuvų rūšimis“, – pirkėjų įpročius apžvelgia V. Budrienė.

Takai.

Kad rinktis kiekvienam būtų iš ko, „Iki“ tinkle kas mėnesį renkamas vis naujas „Mėnesio laimikis“. Pasak V. Budrienės, tai būna žuvis, kurios paprastai reguliarioje prekyboje nebūna arba ji siūloma už ypač gerą kainą. 

Gruodžio titulas atiteko juodadėmėms menkėms – gardžioms ir nesunkiai paruošiamoms žuvims, pasižyminčioms švelniu, šiek tiek salstelėjusiu skoniu. Jų mėsa liesa, o tinkamai pagaminta – labai minkšta ir tirpstanti burnoje, pasakoja „Iki“ mėsos technologas Gintaras Bičkovas.

Įtinka ir vaikams

„Juodagalvės menkės vertinamos už tai, kad jose labai mažai kalorijų, bet netrūksta sveikatai naudingų medžiagų: aminorūgščių, omega-3 riebalų, baltymų, B grupės vitaminų, seleno. Subtilus, ne pernelyg „žuviškas“ skonis – raktas ir į žuvies net ir pernelyg nemėgstančių valgytojų širdis“, – atkreipia dėmesį G. Bičkovas. 

Balta, sluoksniuota, malonios tekstūros mėsa yra pakankamai tvirta, tad gali būti ruošiama įvairias būdais, ją lengva pritaikyti prie šeimos pomėgių ir skaniai pagaminti negaištant daug laiko. 

- Reklama -

Vienas iš populiariausių paruošimo būdų – žymieji angliški „fish and chips“. Džiūvėsėliais padengta balta žuvies filė iškepama aliejuje, taip gaunant traškią ir aromatingą išorę, o viduje žuvis išlieka drėgna. Taip pat juodadėmes menkes galima kepti orkaitėje, ant grotelių, keptuvėje, dėti į sriubas, troškinius – ji ypač universali.

2 nebrangūs ir paprasti receptai, kurie negali nepavykti

Didelis menkių privalumas yra ir patraukli jų kaina. „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė skaičiuoja, kad soti vakarienė šeimai atsieis vos kelis eurus, mat žuvis derės su pačiais paprasčiausiais ingredientais.

„Paprasta ir greita – dar nereiškia, kad nuobodu. Norint paįvairinti racioną, tereikia pasitelkti šiek tiek kitokių prieskonių, įvairesnių daržovių. Gera idėja vaikams vakarienę padaryti ir šiek tiek interaktyvesnę – pasiūlyti patiems pasidaryti takų. Juodagalvę menkę su paprastais prieskoniais, pavyzdžiui, česnaku, citrina ir žiupsneliu švelnių prieskonių, tiesiog pakepkite ant keptuvės. Dėkite jos gabalėlius į minkštas mažas tortilijas ir leiskite vaikams susikurti tavus takus su tokiais priedais, kokiais jie nori“, – idėja dalijasi maisto technologė.

Juodadėmės menkės, špinatų ir sūrio kepsnys

Reikės: 1 juodadėmės menkės filė gabalėlių, 200 g mažųjų špinatų, 85 g neriebaus minkšto sūrio, 1 didelio pomidoro, 2 šaukštų tarkuoto parmezano.

Gaminame:

Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių (su vėjeliu). Sudėkite špinatus į didelę keptuvę ant vidutinės ugnies ir greitai apkepkite. Nuimkite, pravėsinkite ir nuspauskite skysčio perteklių.

Špinatus sumaišykite su smulkintu minkštuoju sūriu, tada sudėkite į nedidelio kepimo indo dugną, o ant viršaus sudėkite juodadėmės menkės gabalėlius. Ant žuvies išdėliokite griežinėliais supjaustytus pomidorus ir pabarstykite parmezanu. Kepkite 15-20 minučių (priklausomai nuo žuvies storio). Patiekite su ryžiais ar bulvių koše.

Juodadėmės menkės takai 

Reikės: 1 kg juodadėmės menkės, druskos, pipirų, aliejau, 10 nedidelių tortilijų. Priedams (pasirinktinai): kopūsto, pomidorų, fetos sūrio, raudonųjų svogūnų, konservuotų kukurūzų, ridikėlių, mangų, avokadų, kalendros, citrinos, mėgstamo padažo (gvakamolės, „Sriracha“, majonezinio ar paprasčiausios grietinės).

Gaminame:

Žuvies filė iš abiejų pusių pagardinkite druska ir pipirais. Įkaitinkite alyvuogių aliejų didelėje keptuvėje ant vidutinio stiprumo ugnies. Apkepkite žuvį iš abiejų pusių ir padėkite ant virtuvinio popieriaus, kad susigertų riebalai.

Paruoškite priedus į atskirus indelius: kopūstus, ridikėlius supjaustykite, pomidorus, mangą, avokadą ir svogūną susmulkinkite kubeliais, fetos sūrį sutrupinkite, citriną supjaustykite skiltelėmis.

Tortilijas lengvai pašildykite keptuvėje ant vidutinės ugnies. Žuvį šakute suplėšykite į kąsnio dydžio gabalėlius. Ant kiekvienos tortilijos uždėkite žuvies, pasirinktų priedų, padažo, o galiausiai apšlakstykite citrinos sultimis. 

Vaida Budrienė

„Iki“ komunikacijos vadovė

 

 

TOP naujienos

Horoskopas spalio 13 dienai

AVINASPastarųjų dienų skriejimas visu greičiu pirmyn, rodos, ima strigti. Gal laikas bent trumpam išjungti mašiną, kol ji nesubyrėjo pati. Jūsų galimybės nesulaikomai mąžta, bet...

Šiandien daug kur eismo sąlygas sunkina snygis ir pūga

Šiandien daug kur numatomi krituliai, vyraus sniegas. Kai kur pustys, kils pūga. Vėjas šiaurės vakarų, vakarų 8–13 m/s. Aukščiausia temperatūra nuo 0 iki 2...

Siekiant išsaugoti Palangos paplūdimius pradedamas įgyvendinti Europos Sąjungos projektas

Palangos paplūdimiai vasarą pasitiks praplatėję – Palangos miesto savivaldybė pasirašė sutartį su konkursą laimėjusiais rangovais Jan De Nul bei ¬UAB „MT Group“ dėl smėlio...

Vaistininkai sunerimę – pirmoji karantino savaitė senjorų įpročių nepakeitė

Stebėdami garbingo amžiaus žmonių elgesį vaistininkai prašo visuomenės pagalbos – kas antras iš jų galėtų likti namuose. „Eurovaistinės“ sveikatos specialistai garbingo amžiaus žmones ragina...

Pigūs kiaušinių dažymo būdai: kokių produktų reikėtų įsigyti jau dabar?

Iki Velykų likus vos porai savaičių, daugelis jau pradeda planuoti šventinių pusryčių patiekalus, stalo dekoracijas ir, žinoma, kiaušinių marginimą. Įprasti kiaušinių dažai pakeliuose gali kainuoti ir 2–4 eurus, todėl siekiantys sutaupyti arba norintys natūraliai...

„Iki“ griauna mitus: kurie patarimai tikrai padeda sutaupyti pinigų perkant maisto produktus, o kurie...

Informacijos, kaip sumažinti išlaidas maisto produktams, yra apstu. Kaip nepasiklysti patarimuose ir atskirti faktus nuo prasimanymų? Paneigdamas kai kuriuos įsisenėjusius mitus, prekybos tinklas „Iki“ skatina apsipirkti sumaniau. Tad – kurie patarimai, kaip sutaupyti, veikia,...

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS

Exit mobile version