Sveikesnio gyvenimo receptai: kuo pakeisti gaminius su glitimu? 

Glitimo netoleravimas – problema, kuri gali varginti ir nuo gimimo, ir atsirasti bėgant metams, tačiau dalis žmonių produktų su glitimu atsisako dėl noro valgyti sveikiau. Tokios tendencijos keičia ir parduotuvėse esantį asortimentą: jų lentynose atsiranda vis daugiau produktų, kuriuose yra visai nedaug arba išvis nėra glitimo. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad atsižvelgiant į vartotojų poreikius šiuo metu siūloma ne tik beglitimių duonos gaminių ar makaronų, bet ir įvairiausių desertų bei kitų produktų.

- Reklama -

„Anksčiau žmonės, negalintys valgyti tam tikrų produktų, nes po valgio apima nemalonūs pojūčiai, turėjo gana ribotą pasirinkimą, tačiau dabar produktų be glitimo, be laktozės ir becukrių gaminių pasiūla yra tikrai gausi. Tačiau dėl išaugusio pirkėjų poreikio nuolat atidžiai peržiūrime šių produktų asortimentą, stengiamės, kad alternatyvų ieškantys vartotojai rastų kuo daugiau ir kuo įvairesnių savo mitybos racionui pritaikytų produktų“, – teigia V. Budrienė.

Glitimas – ir sūryje 

Nors paprastai atrodo, kad glitimo rasime tik duonos gaminiuose ar kituose miltiniuose produktuose, jo pėdsakų aptinkama ir iš pažiūros netikėčiausiuose produktuose.

„Glitimas yra baltymų mišinys, randamas kviečiuose, rugiuose, miežiuose ir su jais susijusiuose grūduose ar grūdų mišiniuose, todėl glitimo tikrai rasime duonoje, makaronuose, įvairiausiuose sausainiuose ir kituose iš miltų pagamintuose produktuose. Tačiau glitimo galima aptikti ir pačiuose netikėčiausiuose produktuose: mėlynajame sūryje, sultinio kubeliuose, sojų padaže, netgi vitaminuose“, – pasakoja Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė. 

 V. Juodkazienė pabrėžia, kad žmonėms, kurie glitimo netoleruoja, tokių produktų vartojimas gali sukelti nemalonius pojūčius: pilvo pūtimą, pykinimą, pilvo ar galvos skausmą ir dar daugelį kitų simptomų, todėl norint to išvengti – būtina atidžiai skaityti produktų etiketes.

- Reklama -

Alternatyvų gausa

Šiuo metu atsiranda ir tokių vartotojų, kurie vadovaudamiesi sveiko gyvenimo tendencijomis, net ir jį toleruodami, glitimo sąmoningai naudoja mažiau, o mėgstamiems produktams su glitimu pakeisti ieško alternatyvų. 

„Visavertei mitybai dabar galima rasti ir daugybę produktų, kuriuose nėra glitimo: šiuo metu į beglitimę pakeisti galime ir visų pamėgtą duoną, ir makaronus, ir netgi mėgstamus saldumynus. Pavyzdžiui, duonos, kurios neturi glitimo, dažniausiai gaminamos iš įvairių sėklų, makaronams pagaminti naudojami avinžirnių, grikių miltai. Todėl apsiperkant siūlau perskaityti produktų etiketes, nes ant jų dažnai būna žymimas užrašas „Be glitimo“, – pasakoja V. Juodkazienė. 

Jos teigimu, didelį pasirinkimą šiuo metu galima rasti ir desertų, kurie neturi šios medžiagos: dažniausiai tokie gaminiai yra kepami iš kokosų ar migdolų miltų. Parduotuvių lentynose yra ir sausainių, netgi tortų, kuriuose nėra nei glitimo, nei laktozės, taip pat ir tokių, kuriuos pagaminti buvo naudojama mažai cukraus. 

„Maisto tendencijos rodo, kad žmonės yra linkę daugiau dėmesio kreipti į sveikesnę mitybą, skaityti produktų sudėtį ir pirmenybę teikti pasirinkimams, kuriuose nėra glitimo. Gyventojai yra linkę išbandyti produktus – tai padeda atrasti ir naujų skonių. Pavyzdžiui, į mėgstamus varškėčius vietoj gausaus šaukšto kvietinių, dėti šaukštą kokosų miltų“, – teigia maisto ekspertė.

Raciono paįvairinimui V. Juodkazienė siūlo paprastai paruošiamo ir gardų makaronų be glitimo su grybais receptą. 

Makaronai be glitimo su grybais ir parmezanu

Jums reikės:

  • Mėgstamos rūšies beglitimių makaronų
  • Gabalėlio sviesto
  • Šlakelio aliejaus
  • Svogūno
  • Kelių skiltelių česnako
  • Saujos pievagrybių
  • Pusės stiklinės grietinėlės 
  • Parmezano sūrio
  • Žiupsnelio druskos ir šviežiai maltų pipirų
  • Saujelės petražolių

Gaminimas: 

Makaronus išvirkite pagal instrukciją ant pakelio. Tuomet didelėje keptuvėje ištirpinkite sviestą, įvarvinkite aliejaus ir apkepinkite supjaustytą svogūną ir pasmulkintas česnako skilteles. Tuomet sudėkite supjaustytus grybus ir apkepkite penketą minučių. Galiausiai įmaišykite grietinėlę ir parmezano sūrį. Kai sūris ištirps, makaronus dar kartą pamaišykite. pasūdykite, pagardinkite pipirais. Jeigu mėgstate – patiekite pabarstytus petražolėmis. Skanaus!

Vaida Budrienė
„Iki“ komunikacijos vadovė

 

TOP naujienos

L. Rimgailė dalijasi gardžiu duonos apkepo receptu savaitgalio pusryčiams

Pusryčiai – itin svarbus dienos ritualas, todėl artėjant savaitgaliui dažnas pradeda planuoti, kaip jų metu nustebinti save ir savo artimuosius. Tiesa, Liucina Rimgailė tingiais...

Astrologinė prognozė gruodžio 4-ajai, pirmadieniui

AVINAS. Galvosite apie profesinius, ūkinius reikalus, sveikatą. Tam tikri signalai skatins keisti gyvenimo būdą, mitybą arba darbą. Net jei labai stengsitės, vis tiek ne...

Pristatoma ryšio naujovė – bus galima prisiskambinti net ten, kur nėra mobiliojo ryšio

Technologijų sektorių papildė dar viena naujovė – pristatyta nemokama „VoWi-Fi“ (angl. Voice over WiFi) paslauga. Nuo šiol bus galima be jokio papildomo mokesčio skambinti...

Laukiniams gyvūnams karantinas negalioja: saugotis turi ir miestų vairuotojai

Nors didžioji dalis šalies gyventojų, gyvendami karantino sąlygomis, iš namų išvyksta tik nusipirkti maisto produktų ar vaistų, kai kuriems net ir šiuo laikotarpiu tenka...

Šiuolaikinio cirko festivalis CIRKULIACIJA Šventojoje

Birželio 17 d. 18:00 BIG WOLF COMPANY (ESTIJA) | THREE SISTERS (TRYS SESERYS) 19:00 DŽIUGAS KUNSMANAS & ADRIAN CARLO BIBIANO (LIETUVA) | WHERE DO I CONNECT Šventosios centrinėje aikštėje pasirodymai NEMOKAMI. „Trys seserys“ pasirodymą sudaro oro akrobatikos disciplinos...

„Iki“ obuolių rūšių gidas: kokius rinktis ieškant rūgštesnių prie velykinės žąsies, o kurie bus...

Obuoliai – vieni populiariausių vaisių ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje. Regis, pigus ir kasdienis produktas visiems gerai žinomas nuo pat vaikystės, tačiau jų rūšių gausa parduotuvėse gali priversti stabtelti – kurie labiausiai...

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS

Exit mobile version