Pasiruoškite iškylai greitai, paprastai ir pigiai – vištienos suktinukai

Ar jau skaitėte?

Kuo daugiau saulės ir šilumos, tuo dažniau renkamės lengvesnį maistą: salotas, suktinukus, įvairias užtepėles. Jei kartais pagulėjęs priešpiečių dėžutėje maistas nebeatrodo taip gerai, kaip ką tik pagamintas, tai šiam receptui tai negresia: suktinukus su Cezario salotų interpretacija smagu valgyti gamtoje ar per pietus parke ant suoliuko. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pataria gardžiuotis vis kitomis salotų rūšimis – jos turi skirtingą skonį, o prekybos centruose džiugina jų įvairovė. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pataria, kaip salotas namuose ilgiau išlaikyti šviežias ir nustebinti svečius.

- Reklama -

Lengvos, gaivios ir įvairios

Salotos puikios tuo, kad kaskart galima improvizuoti keičiant jų priedus. O jei jose bus liesos mėsos, sūrio ar ankštinių daržovių – pasotins per pietus ar vakarienę. Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, žalia salotų spalva daugiausia priklauso nuo chlorofilo – grupės žalių, magnio turinčių augalų pigmentų.

Vištienos ir salotų suktinukai.

„Sveikatai palankios mitybos sampratoje žalia spalva asocijuojasi su augalinės kilmės geležimi, mineralinėmis medžiagomis ir fitochemikalais, kurie yra ypač naudingi sveikatai. Visos žalios spalvos lapinės daržovės ir salotos mums naudingos tuo, kad jose gausu magnio, kalcio, kalio, folio rūgšties, B grupės vitaminų, skaidulų. Maistinės medžiagos įvairiose salotose skiriasi labai mažai, panašus ir skaidulų pobūdis. Kadangi skirtumai visai minimalūs, verta salotas rinktis pagal skonį ir išbandyti įvairias. Sveikos mitybos piramidėje jos priskiriamos prie tamsiai žalios spalvos daržovių, o vertinamos dar ir kaip didelį tūrį, bet mažą kaloringumą turintis maisto produktas“, – pastebi E. Gavelienė.

Gydytoja dietologė teigia, kad salotos – vienas iš maisto produktų, kuriuos reikia vartoti kuo dažniau, tik nepamiršti kruopščiai po tekančiu vandeniu nuplauti kiekvieną jų lapelį: išimtis tik fasuoti ir pjaustyti salotų mišiniai, kuriose salotos jau nuplautos.

Taip pat skaitykite:  Ekspertės patarimai, kaip teisingai laikyti rudens gėrybių derlių namuose

„Net nemėgstantis salotų žmogus gali rasti jam patinkančią rūšį, nes jų pasirinkimas labai gausus: nuo aštrokų gražgarsčių iki pikantiško riešutų skonio romaninių, nuo traškių gūžinių „Iceberg“ iki subtiliųjų sultenių ar neutraliųjų kininių, mums įprastų lietuviškų salotų. Jas verta panaudoti ir kaip garnyrą prie mėsos ar žuvies patiekalų, ir kaip užkandį, maišant įvairias rūšis, o su įvairiais gardžiais priedais ar pikantišku padažu salotos atstos sočią vakarienę ar pietus“, – teigia gydytoja dietologė.

Salotos tvariai auginamos ir parduodamos

Ant salotų pakuočių pastebime įvairius ženklus, kurie garantuoja ne tik salotų kokybę, bet ir primena apie tvarų vartojimą bei gamtos saugojimą. „Pirkėjams aktuali salotų kokybę patvirtinanti informacija, kad jos užaugintos be priedų ir nuskintos šviežios. Buvo galima pastebėti, kad salotų augintojai atsisakė plastikinių vazonėlių ir pakeitė juos kartoniniais. Be to, visos salotos, užaugintos Lietuvoje, parduodamos žemėje. Jų pakuotėje pažymima, kad salotose nėra jokių priedų šviežumui palaikyti, o nuskynus lapus galima šaknis pasisodinti į vazonėlį ir užsiauginti savo salotų“, – pataria prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva.

- Reklama -

Ekspertė primena, kad salotos mėgsta vėsą: „Jei nusipirkote salotų su šaknimis ir žeme, į šaldytuvą dėkite jas nuskynę.Fasuotus salotų mišinius reikėtų laikyti neatidarytoje pakuotėje šaldytuve, daržovėms skirtame stalčiuje. O jei visko nesunaudojote per vieną kartą, sudėkite salotas į indelį, kurio dugne reikėtų įtiesti popierinio rankšluosčio lapelių drėgmei sugerti. Tokia salotas suvartoti rekomenduojama per dvi paras.“

Norintiems sutaupyti O. Suchočeva primena, kad prekybos tinklas „Rimi“ visoje Lietuvoje sumažino jau daugiau kaip 600 pirkėjų mėgstamų maisto ir kitų prekių įprastas kainas iki bene žemiausių rinkoje, taip atliepdamas žmonių norą sutaupyti ir greitai bei patogiai apsipirkti: „Prieš tai atlikta apklausa parodė, kad 40 proc. pirkėjų stebi kainas skirtinguose prekybos centruose. Nuo šiol to nebereikia daryti – mūsų prekybos tinkle visas mėgstamas prekes galima įsigyti už patrauklią kainą. Taigi, nebereikia rinktis tarp keleto skirtingų prekybos vietų, norint susirinkti savo kasdienį produktų krepšelį, užteks vos vieno apsilankymo fizinėje parduotuvėje arba užsakymo suformavimo elektroninėje erdvėje „Rimi.lt“.“

Taip pat skaitykite:  Šventiniai patiekalai šiemet – tokie pat sotūs, bet sveikesni

Kulinarijos technologė Lina Barčaitė vietoje įprastų skrebučių, kurie dedami į Cezario salotas ir suteikia traškumo, siūlo su sviestu bei prieskoniais pakepinti kelis šaukštus turimų rupių džiūvėsėlių (labiausiai tinka „Panko“), o padažui natūralų jogurtą pagardinti garstyčiomis.

Vištienos ir salotų suktinukai

Įdarui reikės:

  • 4 didelių tortilijų – kvietinės tortilijos;
  • 1 vištienos krūtinėlės be kaulų ir odos;
  • 2 puodelių pjaustytų romėniškų salotų;
  • 1/2 puodelio mažų pomidoriukų;
  • 1/2 puodelio smulkinto kietojo sūrio.
  • 1/3 puodelio mėgstamo padažo.
  • 2 šaukštų alyvuogių aliejaus;
  • 1 šaukšto tarkuoto kietojo sūrio
  • 1/4 šaukštelio itališkų žolelių prieskonių
  • 1/4 šaukštelio česnako miltelių
  • 1/4 šaukštelio druskos
  • 1/4 šaukštelio juodųjų pipirų.

Džiūvėseliams rekės:

  • 1 šaukšto sviesto;
  • 1/4 puodelio džiūvėsėlių;
  • 1/4 šaukštelio itališkų prieskonių;
  • 1/4 šaukštelio česnako miltelių;
  • 1/4 šaukštelio druskos;
  • 1/4 šaukštelio juodųjų pipirų.

Kaip gaminti:

Vištienos krūtinėlę supjaustykite nedideliais gabalėliais. Sudėkite vištieną į dubenį, įpilkite 1 šaukštą alyvuogių aliejaus, berkite itališkų prieskonių, česnako miltelių, druskos ir pipirų. Maišykite, kol vištiena tolygiai pasidengs aliejumi ir prieskoniais.

Įkaitinkite didelę keptuvę ant vidutinės ugnies, įpilkite 1 valgomąjį šaukštą alyvuogių aliejaus, sudėkite prieskoniais pagardintą vištieną ir kepkite, kol ji paruduos ir iškeps (apie 5 min.). Vištieną atidėkite į šalį, kad atvėstų.

Tada į nedidelę keptuvę sudėkite sviestą, džiūvėsėlius, itališkus prieskonius, česnako miltelius, druską ir pipirus. Kepkite ant vidutinės ugnies, kol viskas tolygiai susimaišys ir džiūvėsėliai taps auksinės spalvos (apie 3 minutes). Atidėkite džiūvėsėlius į šalį, kad atvėstų.

Nuplaukite, nusausinkite ir supjaustykite romanines salotas. Pomidoriukus perpjaukite per pusę. Į dubenį sudėkite salotas, pomidorus, sūrį, atvėsusią vištieną, džiūvėsėlius ir padažą, išmaišykite.

Salotų mišinį padalykite tarp 4 didelių tortilijų. Tortilijas sulenkite ir susukite kaip buritą (pirmiausia užlenkite apačioje, šonus ir toliau – viršų). Perpjaukite per pusę, suvyniokite į maistinę plėvelę ir laikykite šaldytuve.

Taip pat skaitykite:  Šviežios uogos žiemą: karaliauja šilauogės, braškės ir avietės. Plius 2 receptai

Skanaus!

 

TOP naujienos

Lietuvos jūrų muziejus kviečia klaipėdiečius patirti naktį po burėmis

Lietuvos jūrų muziejuje pagreitį įgauna programa „Ąžuolinės burės“, skirta klaipėdiečių supažindinimui su tradicinėms Kuršių marių regiono burvaltėmis. Lietuvos jūrų muziejus pradeda registraciją į daugiau...

Šiąnakt – dar viena kibernetinė ataka su grasinimais, visos Palangos ugdymo įstaigos jau patikrintos

Kaip praneša Lietuvos policija, šiąnakt Lietuva sulaukė dar vienos kibernetinės atakos: gauti elektroniniai laiškai, kuriuose teigiama, kad įvairiuose objektuose padėti sprogmenys, kurie sprogs po...

Šiandien Lietuvoje bus giedra ir sausa. Aukščiausia temperatūra 27–32 laipsniai

Šiandien Lietuvoje bus giedra ir sausa. Vėjas vakarinių krypčių, 4–9 m/s. Aukščiausia temperatūra 27–32 laipsniai. Liepos 22-os dieną kai kur, didesnė tikimybė vakariniuose rajonuose, trumpas...

Nauja pažangi chirurginė įranga leis dar labiau padidinti pacientų saugumą

Vienas iš privačios medicinos lyderių Lietuvoje Medicinos diagnostikos ir gydymo centras investuoja į šiuolaikinę chirurgijos įrangą ir įsigijo Lietuvoje dar naują keturis kartus didesnės...

Šalia istorinio dvaro – lietuviškasis Provansas

Matyti vynuogynus Lietuvoje dar nėra įprasta, tačiau pastaraisiais metais atsiranda vis daugiau entuziastų, nepabūgstančių imtis tokios mūsų kraštui nebūdingos veiklos. Šakių rajone esančio Zyplių dvaro vynuogyno įkūrėjai Artūras Ramaškevičius su žmona, agronomijos mokslų daktare...

Artimiausiomis dienomis švelnūs pietų, pietvakarių vėjai atplukdys vis daugiau pavasario

Kovo 24 d. žymesnių kritulių nenumatoma. Rytą kai kur rūkas, plikledis. Vėjas pietų, pietvakarių, 5–10 m/s. Temperatūra 4–9 laipsniai šilumos. Kovo 25 d. vietomis silpnas lietus, dulksna. Naktį kai kur rūkas. Vėjas pietvakarių, naktį 4–9...

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS