Komfortiški patiekalai iš kiaulienos mentės: pigu, sotu ir lengvai pagaminama

Kiauliena – viena populiariausių mėsos rūšių, neretai tampanti kasdieniu pirkėjų pasirinkimu. Jos populiarumą lemia ne tik mėsos universalumas, bet ir kaina, sako Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė. Pasak jos, kiauliena pirkėjų mėgstama ištisus metus. Ir nors šventiniu laikotarpiu populiarumu ją vejasi įvairūs paukštienos ar žuvies gaminiai, po švenčių kiaulienos pardavimai vėl išauga.

- Reklama -

„Šventiniu laikotarpiu stebėjome didesnius nei įprastai paukštienos, jūros gėrybių ir žuvies pardavimus. Tuo tarpu įprastomis dienomis pirkėjų krepšeliuose dažniau pastebime kiaulieną – ji itin tinkama sotesniems, kasdieniams patiekalams ruošti. Labiausiai perkamos kiaulienos rūšys yra šoninė ir mentė, tačiau ne mažiau nuo jų atsilieka ir smulkintos kiaulienos bei faršo pardavimai. Žinoma, šios mėsos populiarumą nulemia ne tik galimybė universaliai ją panaudoti virtuvėje, bet ir gera kaina“, – sako V. Budrienė.

Kiaulienos mentė: lengviausiai panaudojama net virtuvės naujokams

Pasak „Iki“ mėsos eksperto Gintaro Bačkovo, kiaulienos mentės populiarumas nestebina – šią dalį paruošti galima labai įvairiai, be to, ją sunku sugadinti.

„Mentė turi šiek tiek riebalo, todėl viską tinkamai darant, ji išlieka ypač sultinga. Net ilgiau gaminant, ji iš karto netampa guminė ar sausa. Ši kiaulienos dalis tinka įvairiausiems troškiniams, sumuštiniams arba čili sriubai gaminti. Kiaulienos mentę ypač tinka ilgai troškinti žemoje temperatūroje – kol mėsa pradeda byrėti vos paliesta šakute“, – pasakojo „Iki“ atstovas.

Anot G. Bačkovo, prieš renkantis kiaulienos mentės gabalėlį, reikėtų įsitikinti, kad jis tinkamas – šviežia mėsa turi būti rausvai raudonos spalvos, šiek tiek marmurinė. Be to, ją geriausia ruošti vos nusipirktą.

„Šviežią kiaulienos mentę šaldytuve galima laikyti apie dvi–tris dienas. Jei nusipirkote jos daugiau arba artimiausiu metu iš jos gaminti neketinate, verčiau ją užsišaldykite. Šaldiklyje kiaulienos mentė gali būti apie pusmetį“, – sakė mėsos technologas.

- Reklama -

Norintiems kiaulienos mentės patiekalų pasigaminti namuose, mėsos ekspertas siūlo išbandyti 3 receptus.

Šildantis čili troškinys

Jums reikės:

  • 600 g kiaulienos mentės, supjaustytos kubeliais
  • 1 v. š saulėgrąžų aliejaus
  • 1 svogūno, supjaustyto kubeliais
  • 1 paprikos, supjaustytos kubeliais
  • 1 jalapeno pipiro, be sėklų ir susmulkinto (nebūtina)
  • 3 skiltelių smulkinto česnako
  • 1 a. š kmynų
  • 1 a. š čili miltelių
  • 1/2 a. š paprikos
  • 1/2 a. š raudonėlio
  • 1/4 a. š druskos
  • 1/4 a. š juodųjų pipirų
  • 400 g konservuotų, kubeliais pjaustytų pomidorų
  • 400 g konservuotų juodųjų pupelių, nuplautų ir nusausintų
  • 150 ml vištienos sultinio
  • Smulkintos šviežios kalendros, tarkuoto sūrio ir grietinės patiekimui

Gaminimas

Gilesnėje keptuvėje arba puode įkaitinkite aliejų. Sudėkite kubeliais supjaustytą kiaulienos mentę ir kepkite, kol ji iš visų pusių paruduos. Tada sudėkite svogūną, papriką, jalapeno pipirą (jei norite aštresnės troškinio versijos) ir smulkintą česnaką. Kepkite, kol daržovės suminkštės, apie 5–7 minutes. Tuomet įmaišykite kmynus, čili miltelius, papriką, raudonėlį, druską ir juoduosius pipirus. Po minutės sudėkite kubeliais pjaustytus pomidorus, juodąsias pupeles ir vištienos sultinį. Mišinį užvirkite, tuomet sumažinkite kaitrą ir viską troškinkite 15–20 minučių arba, kol kiauliena taps itin minkšta. Patiekite su kalendra, grietine ir smulkintu sūriu.

Plėšyta kiauliena sumuštiniams, naminiams kebabams arba takams

Jums reikės:

  • 1,5 kg kiaulienos mentės
  • 150 ml vištienos sultinio
  • 1/4 puodelio obuolių sidro acto
  • 2 v. š rudojo cukraus
  • 1 v. š paprikos
  • 1 v. š čili miltelių
  • 1 a. š kmynų
  • 1 a. š česnako miltelių
  • 1 a. š svogūnų miltelių
  • 1/2 a. š druskos
  • 1/4 a. š juodųjų pipirų

Gaminimas:

Orkaitę įkaitinkite iki 150°C. Į nedidelį dubenėlį supilkite vištienos sultinį, obuolių sidro actą, rudąjį cukrų, papriką, čili, česnakų, svogūnų miltelius, kmynus, druską ir juoduosius pipirus. Kiaulienos mentę sudėkite į kepimo skardą. Mėsą tolygiai užpilkite sultinio mišiniu. Skardą uždenkite aliuminio folija ir kepkite 4–5 valandas arba tol, kol mėsa suminkštės ir kris juostelėmis. Tuomet ją visą suplėšykite dviem šakutėmis. Plėšytą kiaulieną vieną arba su mėgstamu padažu naudokite sumuštiniuose, takuose, burituose arba naminiuose kebabuose.

Makaronai su mėsos ir saulėje džiovintų pomidorų padažu

Jums reikės:

  • 450 gr kiaulienos mentės
  • 1 v. š saulėgrąžų aliejaus
  • 150 g susmulkintų saulėje džiovintų pomidorų
  • 1 svogūno, supjaustyto kubeliais
  • 1 paprikos, supjaustytos kubeliais
  • 2–3 didelių pievagrybių, supjaustytų griežinėliais
  • 3 skiltelių smulkinto česnako
  • 1 a. š džiovintų bazilikų
  • 1 a. š džiovinto raudonėlio
  • 150 ml vištienos sultinio
  • 300 g makaronų
  • Druskos ir pipirų

Gaminimas:

Ant vidutinės kaitros didelėje keptuvėje įkaitinkite aliejų. Sudėkite kubeliais supjaustytą kiaulienos mentę ir kepkite, kol ji paskrus iš visų pusių. Tada sudėkite saulėje džiovintus pomidorus, svogūną, papriką ir grybus. Kepkite 5–7 minutes, kol daržovės suminkštės. Tuomet įmaišykite smulkintą česnaką, džiovintą baziliką ir raudonėlį. Po minutės supilkite vištienos sultinį ir viską kartu užvirkite. Tuomet sumažinkite kaitrą ir virkite padažą dar 10 minučių.

Tuo tarpu, pagal instrukciją ant pakuotės gausiai pasūdytame vandenyje išvirkite makaronus. Kai jie bus paruošti, sudėkite į keptuvę su mėsos ir daržovių padažu. Gerai išmaišykite, puoškite šviežiais bazilikais arba petražolėmis.

Vaida Budrienė
„Iki“ komunikacijos vadovė

TOP naujienos

Astrologinė prognozė kovo 27-ajai, trečiadieniui

AVINAS. Šiandien aiškinkitės santykius, kolegiškai dalinkitės patirtimi, žiniomis. Seksis tarpininkauti, derėtis, megzti bendradarbiavimą, partnerystę, bylinėtis. Galite gauti darbo, verslo užsakymą, už kurį bus neblogai...

I. Pelėdaitė: ką daryti įmonėms, kad kibernetinius incidentus pavyktų išgyventi paprasčiau

Pagaliau reikėtų atsisakyti įsitikinimo, kad su kibernetinėmis rizikomis susiduria tik informacinių technologijų (IT) įmonės, valstybės institucijos ar didieji rinkos žaidėjai. Kibernetinius vagišius taip pat domina...

Avokadai – ne tik gvakamolei: derinkite ir su makaronais, ir šokoladu

Daugiausiai riebalų turintis vaisius – avokadas – pasižymi ne tik išskirtiniu, švelniu, tačiau ir labai universaliu skoniu. Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir...

Kaip nekeičiant gyvenimo būdo sutaupyti elektros energijos?

Elektros kainoms Lietuvoje mušant rekordus, gyventojai imasi už galvos ir ieško būdų, kaip sutaupyti. Tačiau statistika rodo, kad lietuviai kasmet sunaudoja vis daugiau elektros...

Sekmadienį kaitra trumpam atlėgs, bet pirmadienį vėl sugrįš

Šiandien nepastoviai debesuota. Vietomis, daugiausia rytiniuose, pietiniuose rajonuose, trumpas lietus, perkūnija. Vėjas šiaurės vakarų, šiaurės, 6–11 m/s, per perkūniją kai kur gūsiai iki 16 m/s. Aukščiausia temperatūra 25–30, vakariniame šalies pakraštyje vietomis apie 24...

Kodėl lietuviams netinka tai, ką mėgsta vokiečiai?

Baldų dizaineriai, kuriantys gaminius Vakarų šalių rinkoms, pastebi, kad pirkėjų poreikiai ganėtinai skiriasi: Lietuvos gyventojai renkasi visiškai kitokius minkštuosius baldus nei, tarkime, vokiečiai. Tačiau tiek Vakarų Europoje, tiek Lietuvoje tendencija aiški: joks, net minimalistiškiausias...

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS

Exit mobile version