Parduotuvių lentynose gausu alyvuogių aliejaus, tačiau jų kiekvieno kaina ganėtinai skiriasi. Suprantame, kad šis kainų skirtumas priklauso nuo jų kiekio bei kokybės. Žinoma, dažnai gali kilti klausimas: ar ši kaina atitinka aliejaus kokybę? Tam, kad būtų galima išsirinkti verta dėmesio alyvuogių aliejų ir už jį nepermokėti, svarbu atkreipti dėmesį į keletą aspektų.
Kaip nepasiklysti tarp parduotuvių lentynų?
Pasižvalgykite etiketėse, o juose rasite ypač tyras arba ypač grynas alyvuogių aliejus, tai reiškia, kad jie yra aukščiausios kokybės, be jokių defektų. Toks aliejus yra išgaunamas tiesiogiai iš alyvuogių ir tik naudojant mechanines priemones. Na, o šalto spaudimo aliejus yra ne visada priklauso aukščiausiai kategorijai. Nors ir šaltas spaudimas turi įtakos tam, kad gaminys būtų aukštos kokybės, tačiau tai turi būti ne aukštesnėje, kaip 28 laipsnių temperatūroje. Šalto spaudimo alyvuogių aliejaus tikslas yra išsaugoti savo šviežumą, skonines savybes (pikantiškumą ir kartumą), maistines vertes bei aromatus.
Kartu su rūgštingumu, svarbūs yra ir kiti 3 parametrai: vaškai (jeigu aliejus yra kaitintas – vaškų kiekis viršija reikiamas normas), peroksidai (padidėjęs šių elementų kiekis rodys oksidaciją), UV absorbcija (padidėjęs kiekis rodys oksidaciją). Nors ir rafinavimo metu galima dirbtinai sumažinti alyvuogių aliejaus rūgštingumą, bet tokiu atveju išsibalansuoja vaškų, peroksidų ir ultravioletinių spindulių absorbcijos skaičiai.
Ką reikia žinoti apie kilmės vietą?
Skaitant apie kilmės vietą, pasižiūrėkite, ar alyvuogių aliejus yra spaustas konkrečiame ūkyje. Dažnai nutinka atvejų, kad aliejus yra pagamintas ES, bet šis yra tiesiog aliejų mišinys. Iš tokio tipo produkto kokybės nesitikėkite, o pati kilmės šalis – bus neaiški.
Juodo stiklo butelis gali taip pat paaiškinti svarbų dalyką. Jeigu gamintojas supilstė alyvuogių aliejų į tokio tipo butelį, galima manyti, kad jis norėjo apsaugoti aliejų, o tai reiškia, kad jis yra kokybiškas.
Kuo daugiau yra ženklinimų alyvuogių aliejaus etiketėje, tuo parodoma, kad aliejus yra kokybiškesnis. Na, bet jeigu norite visiškos aliejaus kokybės garantijos, reikia jį paragauti. Specializuotos alyvuogių aliejaus parduotuvės šią galimybę suteikia.
Kvapas ir skonis garantuoja aukštą alyvuogių aliejaus kokybę!
Yra išskiriamos keturios pagrindinės kokybiško alyvuogių aliejaus savybės (kad jas būtų galima nustatyti, aliejų reikia ragauti). Pirmiausiai pajaučiamas malonus ir šviežias aliejaus aromatas. Šie kvapai gali būti labai skirtingi: prieskonių, gėlių, vaisių, uogų, riešutų ir kt. Kai alyvuogių aliejų paragausite, burnoje, liežuvio svogūnėliais turite jausti kartumą, o jam leidžiantis stemplėje – aštrumą bei pikantiškumą. Yra viena taisyklė – jeigu paragavote alyvuogių aliejaus ir nusikosėjote, tai reiškia, kad jūs atsigėrėte labai kokybiško aliejaus, o jam davusiam žmogui turite padėkoti. Tokio tipo aliejuje yra labai daug vitaminų ir antioksidantų. Na, o paskutinis kriterijus, kuris yra labai svarbus – po alyvuogių aliejaus ragavimo burnoje neturi jaustis jokio riebumo pojūčio, noro skalauti burną ar ją išsiplauti.