Griliaus sezoną atidarykite pigiau su „Rimi“: šie patarimai padės iškepti sultingą ir aromatingą kepsnį

Ar jau skaitėte?

Ankstyvas pavasaris ištraukė mus iš namų į šviežia žaluma apsipylusią gamtą, tad ne vienas jau atidarė ir grilinimo sezoną – juk lauke gaminti ir valgyti visada skaniausia. Tiesa, norit šeimą nustebinti įspūdingesniu kepsniu, reikia iš anksto apgalvoti ir marinatą, ir mėsos rūšį. Atėjus pavasariui prekybos tinklo „Rimi“ mėsos technologas Vidas Nadzeika dalijasi patarimais, kurie padės tiek nepatyrusiam, tiek jau daugiau patirties sukaupusiam grilintojui nedaryti dažniausiai pasitaikančių klaidų ir tobulėti. 

- Reklama -

Pasiruoškite tinkamą kepimo įrangą

Išsikepę kepsnių, kartais patingime išvalyti kepsninę ir grilio įrankius, atidėdami tai rytojui, o kartais ir visai pamiršdami. Mėsos technologas Vidas Nadzeika primena, kad kepsninė turėtų būti laikoma po stogu, antraip, prisirinkusią drėgmės, ją iškūrenti bus nelengva: „Jei atėjus grilinimo sezonui pirmą kartą užkursite kepsninę, iš grilio išpilkite visas senas anglis ir pelenų likučius, kruopščiai ją išvalykite ir apžiūrėkite, ar nėra įtrūkimų. Taip pat grilį reikėtų gerai prakūrenti bei išdeginti, o visa kepsninės įranga ir kepimo įrankiai turėtų būti sutvarkomi po kiekvieno kepimo.“

Marinuotos kiaulienos nugarinės kepsnys.

Naujokams ekspertas rekomenduoja mėsą pradėti ruošti ant paprasčiausio metalinio stačiakampio: „Taip ne tik galėsite lengviau reguliuoti temperatūrą ar pajusti gaminimo ypatybes, bet ir susipažinsite su pagrindiniais kepimo principais. Pažengusiems kepėjams ant grilio renkantis kepsnines, svarbiausia atsigręžti į savo poreikius: populiarieji keramikiniai griliai yra tik vienas iš daugybės galimų grilio variantų. Nereikėtų pamiršti, kad kartu yra ir metalinių bei dujinių kepsninių. Norintiems mėsoje dūmo aromato, derėtų rinktis tik anglimi kūrenamus grilius, o jo nenorintiems – dujinius.“

Marinuokite ir improvizuokite

Jei rinksitės kiaulieną, kepimui kepsninėje tinka daugybė jos dalių: sprandinė, šonkauliai, mentė, išpjova, šoninė. Jei norite liesesnės mėsos, rinkitės nugarinę, kumpį. Žinoma, svarbu mėsos neperkepti – pasak „Rimi“ mėsos technologo V. Nadzeikos, 1,5 cm storio kiaulienos nugarinės viena pusė turi kepti apie 4 min. (priklausomai nuo kaitros), o jei rinksitės storesnį gabalėlį, jis keps ilgiau.

Taip pat skaitykite:  Nuolat jaučiatės mieguisti? Štai, koks maistas padės prasiblaškyti (receptas)

Pirmiausia reikėtų apsispręsti dėl marinato pagrindo. Tai gali būti aliejus, majonezas, garstyčios, sultys, kefyras, įvairūs gazuoti gėrimai, kurie dar ir paminkština mėsą. Ją suminkština ir garstyčių milteliai, ir rūgštis, bet patarčiau naudoti citrinos sultis, o ne actą“, – siūlo ekspertas.

„Rimi“ atstovas kviečia mėsą marinuoti sandariai užsidarančiame plastikiniame, metaliniame ar stikliniame inde. „Prieš pradedant kepti mėsą, marinatą reikia nuvalyti popieriniu rankšluosčiu, nes šlapia mėsa neapskrunda. Taip pat svarbu prisiminti, kad mėsos kepimo trukmė labai priklauso ir nuo temperatūros. Be to, mėsa bus daug sultingesnė, jei kepsite didelį jos gabalą, o ne daug mažų gabaliukų.“

- Reklama -

Mėsos technologas pataria išbandyti vieną įdomesnių marinavimo būdų: su pipirais, druska, įvairiais prieskoniais ir kiviais. „Tik įsidėmėkite, kad naudojant kivius, mėsos negalima marinate laikyti ilgai, nes tuomet mėsos struktūra bus per minkšta. Jei trūksta laiko paruošti marinatui, tam puikiai tiks įvairūs prieskoniai ir jų mišiniai. Įtrinkite mėsą mėgstamų prieskonių, druskos ir juodųjų pipirų mišiniu, apšlakstykite alyvuogių aliejumi, palikite bent 30 min. ir tuomet kepkite“, – pataria V. Nadzeika.

Svarbi mėsos kokybė ir laikymo sąlygos

Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva primena, kad parduotuves pasiekia tik sertifikuota, griežtus kokybės standartus atitinkanti mėsa, tačiau ir pirkėjai visuomet gali įvertinti mėsos kokybę patys. 

Tą padaryti nesunku, užtenka žinoti keltą pagrindinių taisyklių. „Mėsą paspaudus pirštu ant jos atsiradusi duobutė turėtų nedelsiant išsilyginti. Mėsa negali turėti ir jokių pašalinių, nemalonių kvapų. Jeigu ji supakuota vakuume arba kitoje uždaroje pakuotėje – joje neturėtų būti pažeidimų. Parduotuvių vitrinose kiauliena ir kita šviežia mėsa laikoma specialiomis temperatūrinėmis sąlygomis, tad ir namuose ją būtina laikyti šaldytuve, o nesuvartojant iš karto – perkelti į šaldiklį. Tiesa, net ir šaldiklyje mėsa negali būti laikoma per ilgai. Geriausia ją suvartoti per dvylika mėnesių“, – atkreipia dėmesį O. Suchočeva ir priduria, kad grilinimo sezonui galite pasiruošti pigiau jau dabar: BBQ griliui ir jo aksesuarams iki balandžio 22 d. taikoma 30 proc. nuolaida

Taip pat skaitykite:  Audringas skonių šėlsmas – čatnis

Ji taip pat primena, kad atėjus grilinimo sezonui, skubantys gali nusipirkti jau pamarinuotų įvairios mėsos kepsnių, kuriuos bus paprasta išsikepti, o norint apsipirkti pigiau, padės privačios etiketės „Rimi“ bei „Rimi Smart“ prekių pasirinkimas, akcijų sekimas, tikslus pirkinių krepšelio planavimas bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus bei papildomas nuolaidas. Visus sutaupyti padedančius pasiūlymus galima rasti keliose vietose: prisijungus prie savo paskyros adresu www.rimi.lt, taip pat programėlėje telefone arba „Mano Rimi“ kortelių terminale parduotuvėse.

Atėjus pavasariui ir sugrįžus šiltoms dienoms kviečiame išsikepti kiaulienos nugarinės kepsnių, marinuotų su kiviais.

RECEPTAS

Kiaulienos nugarinės kepsniai

Kepsniams reikės: 

  • 720 g kiaulienos nugarinės be kaulo;
  • 2 vnt. kivių;
  • 0,25 vnt. citrinos;
  • 1 v. š. skysto medaus;
  • 1 a. š. raudonėlių;
  • 1 a. š. grūdėtųjų garstyčių;
  • 3 skiltelių česnako;
  • 0,5 a. š. maltų pipirų;
  • druskos – pagal skonį.

Garnyrui reikės:

  • 400 g smidrų;
  • 2 vnt. raudonosios paprikos;
  • 250 g vyšninių pomidorų;
  • 1 v. š. aliejaus;
  • druskos, pipirų – pagal skonį. 

Kaip gaminti: 

  1. Nulupkite kivių žievelę ir susmulkinkite juos. Į dubenėlį dėkite kivius, nuluptas ir susmulkintas česnako skilteles, grūdėtąsias garstyčias, išspauskite citrinos sultis, įkrėskite medaus, suberkite raudonėlius ir pipirus. Viską sutrinkite. Kiaulienos nugarinės kepsnius įtrinkite pasiruoštu marinatu. Padėkite šaltai marinuotis ne ilgiau nei 2 val.
  2. Kepsnius kepkite ant vidutinės grilio kaitros po 7–8 min. iš abiejų pusių. Iškeptus kepsnius pagardinkite druska.
  3. Kepsnį patiekite su daržovėmis. Smidrus nuskuskite. Paprikas perpjaukite į 4 dalis, pašalinkite sėklytes. Smidrus, paprikas ir pomidorus apšlakstykite aliejumi ir kepkite ant grotelių. Smidrus ir pomidorus kepkite  2–3 min., paprikas – 5–7 min. 

Skanaus!

TOP naujienos

Kelininkai pradėjo slidumą mažinančių medžiagų barstymą

Į Lietuvą atkeliavus pirmiesiems šalčiams bei sniegui, kelininkai pradėjo slidumą mažinančių medžiagų barstymą. 21 tūkstantį kilometrų valstybinės reikšmės kelių prižiūrinti AB „Kelių priežiūra“ praneša,...

ORAI: Šiandien didesnėje šalies dalyje krituliai, vyraus nedidelis sniegas

Šiandien didesnėje šalies dalyje krituliai, vyraus nedidelis sniegas. Vėjas vakarinių krypčių, 6–11 m/s, pajūryje iki 14 m/s. Aukščiausia temperatūra 0–5 laipsniai šalčio, pajūryje 1–3...

Šiandien bus debesuota su nedideliais pragiedruliais

Sausio 28 d. per Lietuvą nusidrieks tarp ciklonų įsiterpusi aukštesnio atmosferos slėgio juosta. Šiandien bus debesuota su nedideliais pragiedruliais. Vietomis, daugiausia Vakarų Lietuvoje, krituliai, vyraus...

Karpos – neestetiškas apie imuniteto problemas signalizuojantis negalavimas

Nors karpos estetiškai nepatrauklus, tačiau dažniausiai nepavojingas negalavimas, vis tik nereiktų į jų atsiradimą numoti ranka – dažnai jos signalizuoja apie suprastėjusią organizmo imuninę...

Prekybos centras CUP kviečia duoti kraujo moderniose, atsinaujinusiose NKC patalpose

Lietuvoje didžiausią kraujo donorų srautą pritraukiantis Nacionalinio kraujo centro (NKC) padalinys Pasaulinę kraujo donorų dieną švenčia Vilniaus prekybos centre CUP atnaujintose patalpose. Ypač patogiai ir šiuolaikiškai suprojektuotose erdvėse galima ne tik priimti daugiau donorų,...

Sultys iš koncentrato: ką būtina žinoti?

Iš koncentrato pagamintos sultys yra tikros sultys, išspaustos iš tikro vaisiaus. Vis dėlto, prierašas „pagaminta iš koncentrato“ vis dar kelia abejonių, kaip ir kiek tokios sultys yra perdirbtos, netekusios vitaminų ir kitų naudingų medžiagų....

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS