10 C
Palanga
2021 / 09 / 29
spot_img
spot_img

Dietologė įvardijo, kokia žuvis palankiausia sveikatai ir kiek jos reikėtų suvartoti

Ar jau skaitėte?

Skaitomiausi

Siekiant subalansuotos ir visavertės mitybos, į savo racioną būtina įtraukti žuvį. Šis maisto produktas turtingas mineralinėmis medžiagomis, vitaminais ir organizmui naudingomis riebalų rūgštimis. Pasak sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, žuvis yra lengvai virškinamas, turtingas didelės biologinės vertės baltymais, produktas. Vis dėlto, ne visa žuvis bus tokia pati vertinga – geriausia valgyti šviežią, neseniai pagautą žuvį, nes šaldyta žuvis praranda dalį savo maistinių savybių. Be to, svarbus ir jos paruošimo būdas bei laikymo namuose sąlygos.

Geriausia žuvis – ką tik pagauta

Tai, kad žuvį valgyti sveika, žino daugelis. Žuvyje, ypač riebioje, gausu omega-3 polinesočiųjų riebalų rūgščių, kurios gaunamos tik su maistu. Nuo pakankamo šių rūgščių kiekio organizme priklauso, kaip vystosi uždegiminiai procesai, kaip funkcionuoja imuninė sistema. Gydytoja E. Gavelienė pataria atkreipti dėmesį į tai, kokią žuvį renkatės – jūrinės ir gėlame vandenyje augančios žuvies maistingumas šiek tiek skiriasi.

RIMI parduotuves atidarymas Kaune. 2021-08-19, Kaunas (Teodoras Biliunas/Fotobankas)

„Jei tarpusavyje lyginsime skirtingų žuvų maistinę vertę, reikšmingų skirtumų mineralinių medžiagų, baltymų atžvilgiu nėra. Pagrindinis ir sveikatai reikšmingas skirtumas yra būtent omega-3 rūgščių kiekis – jūrinės kilmės žuvys omega-3riebalų rūgščių turi daugiau nei gėlavandenės žuvys. Žinoma, geriausia valgyti įvairias žuvis – ir jūrines, ir gėlų vandenų. Jei kartą per savaitę valgote jūrinę žuvį, antrą kartą valgykite jau sugautą tvenkinyje ar ežere. Taip užtikrinsite, kad gaunate skirtingas medžiagas, reikalingas organizmui“, – teigia dietologė.

Anot ekspertės, žuvyje taip pat gausu mineralinių medžiagų, riebaluose tirpių vitaminų, tokių kaip A, D ir E. „Žuvis – gyvūninės kilmės produktas, kuriame randamas visas spektras naudingų maistinių medžiagų. Ją reikėtų valgyti bent dukartus per savaitę, iš viso per abu valgymus reikėtų suvartoti apie 300 gramų. Tokiu atveju bus gaunama maksimali nauda iš žuvies ir kartu racionas bus pakankamai įvairus“, – sako E. Gavelienė.



Gydytoja priduria, kad sveikatai naudingiausi žuvis yra šviežia: „Ta žuvis, kuri pagaunama Lietuvoje ir atsiduria tiesiai ant vartotojo stalo, yra pati naudingiausia sveikatai. Žuvies maistingumas mažėja tuomet, kai ji yra kelis kartus užšaldoma ir vėl atšildoma. Kad ir kokios rūšies bebūtų žuvis, tinkamiausia ją valgyti šviežią, ką tik pagautą.“

Ne ką mažiau svarbus ir žuvies apdorojimo, gaminimo būdas. Patariama vengti žuvies kepimo tešloje, gruzdinimo dideliame aliejaus kiekyje. Geriausia žuvį trumpai virti garuose, kepti orkaitėje aplaisčius citrinos sultimis, troškinti.

Kaip išsirinkti šviežią žuvį?

Pasak E. Gavelienės, renkantis žuvį parduotuvėje, svarbiausia įjungti savo jusles – regą, uoslę. Pirkėjams patariama atkreipti dėmesį į žuvies išvaizdą – jos akys turi būti skaidrios, vyzdžiai – juodi, žiaunos, priklausomai nuo rūšies, dažniausiai šviesiai raudonos spalvos, žvynai – struktūruoti, nepažeisti, o žuvies oda turi būti elastinga bei nesuglebusi. Žuvis neturi skleisti nemalonaus kvapo ir būti pernelyg gleivėta.

Didelį dėmesį lokaliems tiekėjams ir ekologiškiems produktams skiriantis prekybos tinklai pirkėjams rekomenduoja rinktis MSC ir ASC sertifikavimo logotipais pažymėtus žuvies ir jūrų gėrybių produktus – šie logotipai padės identifikuoti, kad produktai yra sužvejoti ar užauginti laikantis sertifikuotos atsakingos žuvininkystės principų, mažinančių neigiamą komercinės žvejybos bei akvakultūros poveikį aplinkai.

„Šviežios žuvies ir jūrų gėrybių produktus namuose reikėtų laikyti vėsiau. Geriausios temperatūros sąlygos – nuo 0 iki 2 laipsnių. Žuvies filė, priklausomai nuo gamintojo nurodytų laikymų sąlygų, gali būti laikoma ir kiek aukštesnėje temperatūroje. Tokiu būdu pavyks išlaikyti produktus šviežius ir užtikrinti nepriekaištingą jų kokybę“, – pataria vieno iš prekybos tinklų kokybės ekspertė Aurelija Choružaja.

Metų pradžioje sustabdžiusi prekybą gyva žuvimi, prekybos tinklas išplėtė šviežios žuvies asortimentą – jį papildė lietuvių įmonių tiekiamu vakuumuotu karpiu, fasuota šviežia karpio filė ir jos gabaliukais, skrostu karpiu ant ledo.

Pasak A. Choružajos, Lietuvoje auginamos žuvies išskirtinumas tas, kad ji niekada nebūna užšaldoma, todėl prekybininkams pristatoma tik šviežia: „Žuvis dar vakar plaukiojo tvenkinyje, o šiandien jau yra išdorota ir atsiduria prekybos centro vitrinoje ant ledo, kur gali išbūti apie septynias dienas. Vakuumo pakuotėje ar su apsauginėmis dujomis supakuota žuvis šviežia gali išlikti dar ilgesnį laiką. Kadangi esame nedidelė šalis, vietiniams verslams nesunku pirkėjus aprūpinti kokybiška ir šviežia žuvimi.“

Pristatė naują revoliucinę dantų valymo technologiją

Tapęs elektrinių dantų šepetėlių ir jiems skirtų mobiliųjų programėlių pradininku, prekės ženklas „Oral-B“ Lietuvos rinkai pristato savo iki šiol pačią pažangiausią, revoliucinę technologiją „Oral-B iO™“. Ši dantų valymą pagerinanti magnetinė technologija rinkoje pristatyta pirmą...

Avokadai – ne tik gvakamolei: derinkite ir su makaronais, ir šokoladu

Daugiausiai riebalų turintis vaisius – avokadas – pasižymi ne tik išskirtiniu, švelniu, tačiau ir labai universaliu skoniu. Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertė, sako, kad avokadas tinka ne tik gvakamolei ar...

Šiandien lietaus tikimybė maža

Šiandien lietaus tikimybė maža. Aukščiausia temperatūra 10–15 laipsnių šilumos. Sudoku Online: Žaisti sudoku internete Rugsėjo 29 d. lietaus tikimybė maža. Temperatūra naktį 4–9, dieną 10–15 laipsnių šilumos. Rugsėjo 30-os dieną daug kur, daugiausia pietvakarinėje šalies pusėje, palis....

Horoskopai rugsėjo 28 dienai

AVINASNemėgstate nusileisti, juolab be kovos, bet šiandien iš jūsų bus laukiama tam tikros aukos. Taip įrodytumėte, kad nesate beširdis. Būkite didesnis ir protingesnis. JAUTISRetoje medaus statinėje nėra šaukšto deguto, bet tai dar nereiškia, kad privalote...

Aksesuarai skirti ne tik žmonėms

Šiuolaikiniai išmanieji telefonai turi labai daug funkcijų, bet kartu su priedais - jų dar daugiau. Telefonų aksesuarai suteikia ne tik papildomų pranašumų, bet ir yra viena iš stiliaus detalių, todėl galite džiaugtis galingu ir...

Patarimai norint įrengti restorano ar kavinės interjerą

Jeigu mėgstate skanų, kokybišką ir šviežią maistą ne tik valgyti, bet ir jį gaminti, tikriausiai ne kartą pagalvojote ir apie mažos kavinės, restorano ar baro atidarymą. Maisto versle yra labai daug konkurencijos, todėl turite...

Ekspertės patarimai, kokią rinktis ir kur naudoti druską

Druska – vienas pagrindinių produktų, vartojamų, ko gero, visose pasaulio virtuvėse. Be druskos vargiai išsiverstume ir dar nuo senų laikų ji buvo itin vertinama prekė, o dabar galime rasti įvairiausių druskos rūšių. Aldona Čepulis,...

Pirmadienis išliks saulėtas ir sausas, vėliau saulę pridengs debesys

Pirmadienis išliks saulėtas ir sausas, vėliau saulę pridengs debesys. Rugsėjo 27-os naktį nelis. Kai kur rūkas. Vėjas silpnas. Temperatūra 2–7, Kuršių nerijoje 8–10 laipsnių šilumos, dirvos paviršiuje daug kur šalnos 0–4 laipsniai šalčio. Dieną šalyje...

Horoskopai rugsėjo 27 dienai

AVINASLaikas keisti žaidimo taisykles. Tai gali būti ne taip lengva, kaip atrodo, bet dabartinė padėtis vis blogėja ir jau darosi nebepakenčiama. Ir nesitikėkite, kad visi yra tos pat nuomonės kaip ir jūs. Slaptas kažkieno...

G. Žemaitė apie jai atliktą plastinę operaciją po gimdymo

Televizijos žiūrovams puikiai pažįstama „TV pagalbos“ gelbėtoja Gerda Žemaitė – žavi ir energinga dviejų berniukų mama. Mažojo sūnaus Nikolo moteris susilaukė vos prie keletą metų, tačiau ji pasakoja, kad kaip ir kiekviena mama, po...

Šeštadienį – Pasaulinės gyvūnų dienos šventė Gargžduose: tikimasi rekordinės eisenos

Šeštadienį Gargždų gatvėmis vinguriuos išskirtinė eisena, skirta Pasaulinės gyvūnų dienos paminėjimui – eisenoje „Tūkstantkojis“ kviečiami dalyvauti gyventojai kartu su savo augintiniais. Reginio metu bus siekiama Lietuvos rekordo – tikimasi, kad susirinks gausiausias iki šiol...

Stilistė V. Šaulytė-Mockė: „Net ir gražiausias apdaras atrodys nekaip, jei nagai netvarkingi“

Žinoma stilistė ir tinklaraštininkė Viktorija Šaulytė-Mockė dažnai kalba apie naujausias mados tendencijas bei stilių. Kaip pasakoja žinoma moteris, įvaizdis nėra tik drabužiai, avalynė ar aksesuarai. Viena svarbiausių kiekvieno žmogaus įvaizdžio detalių – gražūs ir...

Lenktynininkas Dominykas Butvilas: trys patarimai vairuojant mieste kiekvienam

„Vairavimas didesniame mieste turi savų iššūkių. Vienas pagrindinių yra dėmesio išlaikymas. Kuo didesnis miestas – tuo spartesnis automobilių srautas. Atrodo vieną minutę leki ir skubi, o už kelių akimirkų jau stovi kamštyje. Toks kontrastingas...

Šiandien daug kur trumpai palis

Praslinkus ciklonui įsivyraus saulėti, sausesni ir ramesni orai. Šiandien daug kur trumpai palis. Vakarų, šiaurės vakarų vėjo gūsiai pirmoje dienos pusėje, pietvakarinėje šalies dalyje vietomis sieks 15–18 m/s. Aukščiausia temperatūra 13–17 laipsnių šilumos. Sudoku Online: Žaisti...
spot_img