Maisto technologė: besikeičiantys vartotojų įpročiai skatina tobulėti ir mokytis

Ar jau skaitėte?

Domėjimasis pasaulinėmis tendencijomis, inovatyvus požiūris į produktus, klientus bei darbuotojus – esminiai maisto pramonės atstovų tobulėjimo elementai, leidžiantys užtikrinti ne tik kokybišką darbų procesą, bet ir sėkmingą rezultatą. Šios srities ekspertai sako, kad patenkinti vartotojų poreikius Lietuvos ir užsienio rinkose padeda nuolatinis idėjų generavimas, naujų skonių paieška ir tvirtas ryšys su darbuotojais, suteikiant galimybių jiems augti ir tobulėti.

- Reklama -

Kelionė link aukščiausių rezultatų

Vienos moderniausių šalyje padažų ir pagardų bendrovės UAB „Daumantai LT“ direktorius Saulius Grinkevičius sako, kad ypatingas vaidmuo gamybos procese tenka vyriausiajam technologui, kuris rūpinasi, jog pirkėjų stalus pasiektų aukščiausios kokybės bei geriausių skoninių savybių produktai.

„Vyriausiojo technologo inovacijoms darbas reikalauja daug žinių, profesionalumo ir kruopštumo. Šiose pareigose daug vietos gastronominiams eksperimentams: nuolat pristatomos naujos gaminių receptūros, analizuojamos produktų sudėtys, kasdien domimasi pasaulinėmis maisto tendencijomis, inovacijomis, įvairiais technologiniais procesais, todėl šią poziciją gali užimti tik itin atsakingas ir maisto produktų gamybai atsidavęs žmogus“, – teigia vadovas ir priduria, kad UAB „Daumantai LT“ technologų darbas buvo jau ne kartą įvertintas bendrovei pelnius apdovanojimus už inovatyvumą.

Šiuo metu UAB „Daumantai LT“ vyriausiosios technologės inovacijoms pareigos patikėtos Sigitai Naujokaitytei, karjerą bendrovėje, dar asistentės pozicijoje, pradėjusiai prieš septynerius metus. Per beveik dešimtmetį darbo kartu su aukščiausio lygio maisto pramonės žinovais, receptūrų kūrėjais, technologais, S. Naujokaitytė prisidėjo prie daugiau nei 50 skirtingų bendrovės gaminių sukūrimo, tarp kurių – becukriai, ekologiški ir rinkoje itin populiarūs „WOW MAMA“ linijos padažai.

Anot vyriausiosios technologės inovacijoms, meilė maistui ją lydėjo nuo pat mažens – idėjų pirmiesiems receptams ji ieškojo knygose, žurnaluose, televizijos laidose, tinklaraščiuose. Technologė sako, jog dirbdama „Daumantų“ komandoje ji įkvėpimo semiasi iš tarptautinių parodų, kuriose itin dažnai lankydavosi prieš pasaulį užklumpant koronaviruso pandemijai, stebi naujausias maisto tendencijas ir atidžiai seka kintančius vartotojų poreikius.

Taip pat skaitykite:  Tarptautinė arbatos diena: kokią rinktis rytais, o kurią geriau gerti vakare?

„Mano darbe daug dinamikos – padažų ir pagardų rinka nuolat keičiasi, sustoti neleidžia ir stipri konkurencija. Prieš karantiną dalyvaudavome įvairiose tarptautinėse parodose, kur ne tik sužinodavome „šviežiausias“ maisto pramonės naujienas, bet ir plėtėme verslo ryšius. Žinoma, dėl griežtų keliavimo apribojimų numatyti renginiai buvo atšaukti, tačiau per ilgus metus sukauptos žinios bei platus užsienio partnerių ratas leidžia netrukdomiems ir toliau kurti aukštos kokybės produktus“, – sako S. Naujokaitytė.

- Reklama -

Kaip gimsta nauji produktai?

Vyriausioji technologė inovacijoms pasakoja, kad kiekvieno „Daumantų“ produkto receptūra yra kruopščiai pritaikoma skirtingiems vartotojų poreikiams. Anot jos, šiuo metu pirkėjai diktuoja ekologiškų, kuriuos bendrovė gamina daugiau nei dešimt metų, veganiškų ar becukrių produktų paklausą, o technologo inovacijoms uždavinys yra pagaminti produktus taip, kad jie ne tik turėtų šias savybes, bet ir nenusileistų skoniu konkurentų pagardams.

„Kol konkretus gaminys pasiekia vartotojo stalą, tenka nueiti ilgą kelią, kupiną įvairių testavimų, inovacijų pritaikymų, naujų idėjų bei sprendimų įgyvendinimų, įgalinant laiko patikrintus, patikimus metodus ir tuo pačiu suteikiant aukščiausią kokybę. Padažų ar pagardų kūrimo procesas visų pirma prasideda nuo užduoties, kuri formuojama pagal vartotojų poreikius, skonį, reikalavimus. Tuomet mes, technologai, kuriame receptūrą, o tai gali užtrukti nuo kelių mėnesių iki pusės metų ar ilgiau“, – pirmuosius produkto gaminimo žingsnius atskleidžia S. Naujokaitytė.

Ji tęsia, jog vėliau sukurtas gaminys išbandomas laboratorijoje, jį ragauja ir vertina juslinės bei produktų įvedimo į rinką grupės nariai, kurie duoda ir pastabas, ką dar reikėtų pakoreguoti. Ištobulinus produkto receptūrą, jis keliauja į maisto tyrėjų rankas: tikrinama, ar atitinka visi kokybės reikalavimai, nustatomas galiojimo terminas. Šis procesas gali užtrukti nuo 3 mėnesių ar ilgiau, atsižvelgiant į produkto receptūros sudėtingumą.

Taip pat skaitykite:  Lietuvių pamėgtas vaisius gerina ne tik sveikatą, bet ir nuotaiką

S. Naujokaitytė priduria, kad su visais išskirtiniais produktų gamybos aspektais ją supažindino buvęs vyriausiasis technologas inovacijoms Algis Kairys, gamintoją „Daumantų“ į rinkos aukštumas vedęs bene 30 metų. Jo patirtis ir požiūris į padažų bei pagardų kūrimo subtilybes, geriausių sprendimų ieškojimas ir nuolatinis palaikymas paskatino S. Naujokaitytę leisti pasireikšti fantazijai, kuriant naujas receptūras bei eksperimentuojant skoniais.

UAB „Daumantai LT“ direktorius S. Grinkevičius tikina, jog šviežias S. Naujokaitytės požiūris, nuolatinė naujovių paieška ir pasaulinių tendencijų pritaikymas gaminant naujus produktus, prieš dvejus metus padėjo startuoti su modernia, įvairių šalių skonių paletę atspindinčia linija „WOW MAMA“, kurioje visas modernių padažų spektras: klasikiniai, salotų, barbekiu, Azijos kraštų įkvėpti padažai.

Per pastaruosius tris dešimtmečius bendrovė rinkai jau yra pristačiusi daugiau nei 250 skirtingų rūšių gaminių. 50 iš jų yra eksportuojami į Kiniją, Saudo Arabiją, Švediją, Daniją, Norvegiją, Suomiją, Jungtinę Karalystę, Izraelį, Lenkiją, Vokietiją, suteikiant galimybę viso pasaulio gurmanams paragauti geriausių lietuviškų skonių.

TOP naujienos

5 patarimai, kaip nenusilaužti kojos per atostogas perpildytoje darbinėje el. pašto dėžutėje

Po vasaros atostogų grįžus į darbus, vienu didžiausių galvos skausmų tampa perpildyta el. pašto dėžutė. Dešimtys ar net šimtai neperskaitytų laiškų ir nerimas dėl...

Gydytoja: apsisaugoti nuo erkinio encefalito galima tik vienu būdu

Erkinis encefalitas – viena sunkiausių virusinių infekcinių ligų, pažeidžianti galvos ir nugaros smegenų dangalus ar periferinius nervus. Šią ligą sukelia erkinio encefalito virusas, kurio...

Visiems gerai žinoma vienas perkamiausių visų laikų romanų „Vėjo nublokšti“

Visiems gerai žinoma Pulitzerio premija apdovanota literatūros klasika – vienas perkamiausių visų laikų romanų „Vėjo nublokšti“ (antroji dalis) – dabar prieinama ir audioformatu. Didžiuoju amerikietiškuoju...

Horoskopai spalio 1 dienai

AVINASKai visos priemonės jau išbandytos ir nepadėjo, gali išgelbėti paprasčiausias užsispyrimas. Kiek galite laikykitės laiko ir praktikos patikrintų veiklos metodų. Šiandien netinkamas metas eksperimentuoti. Sudoku...

Interjero dizaineriu tapkite pats: patarimai, kaip įsirengti skoningą būstą

Interjero dizaineriai bet kokios būklės būstą geba paversti skoningu ir jaukiu, tačiau ne visiems tokia paslauga yra įkandama. Architektė, interjero dizaino studijos „Lapukas ir pieštukas“ bendraįkūrėja Martyna Kazlauskienė pataria, į ką reikėtų atkreipti dėmesį,...

Sąlygos gauti savarankiškai dirbančio asmens fiksuotą išmoką

Seimas ypatingos skubos tvarka priėmė Užimtumo įstatymo pakeitimus (projektas Nr. XIIIP-4658(2), pagal kuriuos fiksuotą 257 eurų išmoką už mėnesį ekstremalios situacijos ir karantino metu gaus daugiau savarankiškai dirbančių asmenų. Priimtomis pataisomis nutarta nustatyti, kad fiksuoto...

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS