7 gero mandarino paslaptys, kurias turi žinoti kiekvienas

Kai pakvimpa mandarinais – visi žinome, kad Kalėdos jau ne už kalnų. Šių vaisių populiarumas ypač išauga lapkritį, o slūgti ima tik prieš pavasarį. Mandarinų kvapas dažną lydi nuo vaikystės ir yra viena stipriausių žiemos pradžios asociacijų. „Mes, lietuviai, nesame jokia išimtis, nes mandarinas – vienas populiariausių žiemos vaisių visoje Europoje“, – sako Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.

- Reklama -

Nors šiandien yra vieni populiariausių, mandarinai Europą iš visų citrusinių vaisių pasiekė paskutiniai. XIX a. pradžioje pirmieji sodinukai iš Kinijos atkeliavo į Angliją, bet ten klimatas jiems augti nebuvo palankus. Užtruko dar apie keturiasdešimt metų, kol mandarinai pagaliau pasiekė Italiją, tenykštės sąlygos buvo daug geresnės ir vaisius užkariavo vietą ant dažno stalo.

Lietuvoje mandarinai ypač mėgstami ir nors pirkėjams siūlomas platus šviežių vaisių asortimentas patenkintų net išrankiausią skonį, mandarinai nė nemano užleisti žiemos vaisių lyderio pozicijų. Anot V. Budrienės, per metus pirkėjams pasiūloma daugiau kaip dvidešimt skirtingų mandarinų rūšys. Vis dėlto analizuodami lietuvių pomėgius, maisto ekspertai pastebi, kad didžiausią palankumą yra pelniusios trys: klementinai, likeriniai ir paprastieji mandarinai.

Mandarinai, kaip ir kiti citrusiniai, labiausiai vertinami dėl juose esančio vitamino C. Ir nors mandarinai jo turi šiek tiek mažiau, tačiau juose daugiau natūralaus cukraus, todėl skonis priimtinesnis daug didesniam kiekiui žmonių. Be to, mėgstama ir kita puiki mandarino savybė – jis lengvai lupasi.

Mandarinų geriausios skonio savybės atsiskleidžia būtent vėlyvą rudenį ir žiemos pradžioje. Jie išsiskiria gaiviu skoniu ir ryškia išvaizda, dėl kurios tampa skania šventinio stalo puošmena.

Tačiau kaip išsirinkti pačius sultingiausius, geriausiai prinokusius, saldžiausius ar rūgštesnius mandarinus?

- Reklama -

Aldona Čepulis, „Iki“ produktų kokybės vadovė, dalijasi pagrindiniais gero ir kokybiško mandarino požymiais, kuriuos turi žinoti kiekvienas šio vaisiaus gerbėjas.

Dydis. Žinoma, tai yra svarbi savybė. Didesni mandarinai įprastai būna saldesni, o mažesni turi daugiau rūgštumo.

Svoris. Šis faktorius labai svarbus faktorius renkantis kokybišką vaisių. Parduotuvėje pabandykite palyginti skirtingų mandarinų svorį. Sunkesnis vaisius bus sultingesnis. Taigi ieškodami sultingesnių vaisių, rinkitės pagal svorį.

Kietumas. Prisirpęs mandarinas neturėtų būti kietas. Lengvai spustelėjus jis turėtų šiek tiek pasispausti ir grįžti į pradinę formą. Jei nesispaudžia – vaisius greičiausiai per mažai prinokęs. O jei paspaustas įdumba ir nebeatsistato, bus pernokęs.

Kvapas. Prinokęs ir geros kokybės mandarinas būna intensyvaus saldaus kvapo. Jei vaisiaus kvapas rūgštus, „nemandariniškas“, keistai aitrus vaisius gali būti sugedęs. O jei mandarinas visiškai nekvepia net pralupus, jis tikrai nėra kokybiškas.

Oda. Ji ne tik nuotaikingos spalvos, bet ir yra vienas aiškiausių mandarino kokybės indikatorių. Sveiko ir geros kokybės vaisiaus odelė nesutrūkinėjusi, nedėmėta, neturi juodų taškų, minkšta. Ji lengvai lupasi be peilio.

Lapai. Jei mandarinas parduodamas su koteliu ir lapais, atkreipkite dėmesį į jų kokybę. Citrusinių vaisių lapai nėra lepūs ir nuskinti išsilaiko žali ir nesuvytę pakankamai ilgai. Tačiau, jei lapai susisukę, padžiūvę, vaisius gali būti gerokai perlaikytas ir senstelėjęs.

Spalva. Ji yra būtent ta mandarino dalis, į kurią reikėtų mažiausiai kreipti dėmesį. Spalva priklauso nuo mandarino rūšies ir gali būti tiek ryškiai oranžinė, tiek geltona, tiek žalia. Ji visai neturi įtakos vaisiaus kokybei. Atvirkščiai – žalsvi mandarinai dažnai būta net saldesni už savo oranžinius brolius.

Vaida Budrienė
„Iki“ komunikacijos vadovė

TOP naujienos

Per parą Lietuvoje – 980 koronaviruso atvejų, mirčių nefiksuota

Antradienį koronaviruso infekcija patvirtinta 980 žmonių, iš jų 219 susirgo pakartotinai, skelbia Valstybės duomenų agentūra. Pastarąją parą mirčių nuo koronaviruso išvengta. Nuo pandemijos pradžios bendras...

Pratęsiama gabiausių šalies moksleivių paieška

Talentingiausius šalies sportininkus, menininkus, mokslininkus auginti svarbu nuo mažų dienų. Prie gabiausių moksleivių auginimo lietuviškas prekybos tinklas „Maxima“ prisideda jau 17-tus metus iš eilės,...

Horoskopai birželio 22 dienai

AVINASNežiūrėkite į viską pro pirštus, jei nenorite supykdyti aplinkinių. Labai tikėtina, kad į naujoves reaguosite skeptiškai ir nepatikliai. Kvailai priešgyniaudamas galite lengvai prarasti taip...

Smaližiaukite neišlaidaudami: vakarais „Iki“ konditerijos gaminiai – net 50 proc. pigiau

Pirmadienį, sausio 30-ąją, prekybos tinkle „Iki“ startavo dar vienas pasiūlymas, kuris padės pirkėjams sutaupyti. Nuo šiol po 20 val. visose „Iki“ parduotuvėse konditerijos gaminiams...

ORAI: Kaitra Lietuvą alins toliau

Ketvirtadienio naktį be lietaus. Vėjas besikeičiančios krypties, 4–9 m/s. Temperatūra 15–20, pietryčiuose iki 22 laipsnių šilumos. Dieną vietomis trumpas lietus, perkūnija. Vėjas nepastovios krypties, 5–10 m/s, per perkūniją kai kur gūsiai 15–17 m/s. Temperatūra...

Penkios tendencijos, kurios užkariaus maisto pasaulį 2022-aisiais: ką valgysime šiemet?

Geras maistas niekada neišeina iš mados, tačiau stebint naujausias tendencijas galima drąsiai sakyti, kad 2022-ieji maisto pasaulyje atneš pokyčių. Pandemija paskatino žmones ne tik daugiau gaminti namuose, bet ir maitintis sveikiau ir tvariau –...

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS

Exit mobile version