3 pigios alternatyvos majonezui iš avokadų, pupelių ir varškės: truksit vos 15 minučių, o tiks įvairiems patiekalams

Ar jau skaitėte?

Kai kuriuose patiekaluose, tokiuose kaip baltoji mišrainė, silkė pataluose ar kalėdinis virtas liežuvis, regis, majonezas yra nepakeičiamas. Tą rodo ir prekybininkų skaičiai – artėjant Kalėdoms majonezo pardavimai kaip strėlė šauna į viršų, pastebi Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė. Visgi, kasmet vis daugiau žmonių ieško ir sveikatai palankesnių alternatyvų majonezui – jų galima ir nusipirkti, ir visai nebrangiai pasigaminti namuose patiems.

- Reklama -

„Majonezas – tai produktas, kurio, panašu, negali trūkti lietuvių namuose. Jis ypač populiarus šventiniu laikotarpiu, tai yra viena iš prekių, kuri atsiduria daugelyje pirkinių krepšelių. Majonezas dažnam yra neatsiejama tradicinių patiekalų dalis, tačiau matome, kad lietuviai per žiemos šventes vis dažniau ieško ir įdomesnių kulinarinių sprendimų: nuperkama daugiau jogurto, stipriai išauga įvairių užtepėlių, gurmaniškesnių pagardų, padažų paklausa“, – sako V. Budrienė.

8 paprasti pakaitalai majonezui

Majonezas iš avokado.

Net jeigu tradiciniuose patiekaluose norite išlikti ištikimi pamėgtiems receptams, „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė rekomenduoja bent dalyje šventinių vaišių panaudoti sveikatai palankesnes alternatyvas majonezui. Visgi pastarasis yra išties kaloringas, tad jį naudoti derėtų su saiku.

„Rinktis tikrai yra iš ko – visai nebrangūs produktai taps gardžiais padažais, su kuriais net ir tradiciniai patiekalai suskambs naujai. Jeigu neturite laiko ar noro juos gamintis patys, taip pat ne bėda – tiesiog kūrybiškiau pažvelkite į įprastus pagardus parduotuvėje, mat nemažai jų gali pakeisti majonezą“, – sako maisto gamybos žinovė ir siūlo, į ką atkreipti dėmesį.

Grietinė. Mažai riebalų turinti grietinė yra palyginti mažai kaloringa ir sveika. Šiame produkte yra svarbių vitaminų ir mineralų, įskaitant vitaminus A, B12 ir riboflaviną. Ją galima naudoti vietoj majonezo beveik bet kuriame patiekale.

Taip pat skaitykite:  Ekologiški produktai: kaip tinkamai perskaityti etiketę ir neapsirikti

Alyvuogių aliejus. Gausus sveikų nesočiųjų riebalų ir daug sveikatai palankių savybių turintis kokybiškas aliejus yra paprasčiausias variantas ieškant, kuo pakeisti majonezą. Norint dar įdomesnių gurmaniškų potyrių, galite rinktis, pavyzdžiui, moliūgų ar kanapių sėklų, sezamų aliejų ar alyvuogių aliejų, paskanintą česnakų, čili pipirais.

- Reklama -

Graikiškas jogurtas. Lengvame ir sveikame graikiškame jogurte be priedų yra net mažiau riebalų nei 12 % riebumo grietinėje. Jo skonis visai neutralus, tad neužgoš patiekalų, jis taps gera „surišančia“ medžiaga įvairiose mišrainėse – tik nepamirškit pagardinti prieskoniais.

Pesto. Tai žalias padažas, gaminamas iš kedro riešutų, bazilikų, česnakų, sūrio ir alyvuogių aliejaus. Tiesa, jo skonis yra tikrai išraiškingas, tad geriausiai tiks lengvoms žalioms salotoms ar mišrainėms su makaronais.

Humusas. Dėl savo švelnios tekstūros ir sodraus skonio humusas – iš avinžirnių ir sezamų pagaminta pasta – yra ingredientas, kuris gali pakeisti majonezą įvairiuose patiekaluose. Jis ne tik skanus, bet ir maistingas, o skonių įvairovė yra gana plati.

Garstyčios. Ar žinojote, kad šaukšte garstyčių yra tik 19 kalorijų? Jų įvairių patiekalų gardinimui reikės visai mažai, o skoniui iškart suteiks daugiau išraiškingumo.

Tahini. Tai populiari pasta, gaminama iš maltų sezamų. Naudokite ją vietoj majonezo salotose, mišrainėse – dėl to ne tik suteiksite joms naują, originalų skonį, bet ir į savo racioną įtrauksite papildomų maistinių medžiagų.

Avokadas. Širdžiai naudingų riebalų, skaidulų, vario, folio rūgšties ir vitamino E turintys riebūs avokadai gali būti puiki majonezo alternatyva salotoms ir sumuštiniams.

Tik 15 minučių – ir alternatyvą pasigaminsite patys

 Jeigu per šventes norite artimuosius išties nustebinti, visai lengvai galite pasigaminti ir naminių majonezo pakaitalų. Pasak G. Urbonavičiūtės, jų gamyba užtrunka be galo greitai, nereikia jokių įmantrių ingredientų ar kulinarinių įgūdžių. Pakaks tiesiog sudėti visus ingredientus ir juos gerai išmaišyti. Kokius? Priklauso nuo to, ką turite šaldytuve, ir skonio preferencijų – tiks ir avokadas, ir konservuotos pupelės, ir net varškė.

Taip pat skaitykite:  Ištirps burnoje: sveikuoliški, gaivinantys ir dangiško skonio naminiai ledai

Avokadų „majonezas“

Gaminimo laikas: 15 minučių

Reikės: 1 avokado (~140 g), 1 šaukšto alyvuogių aliejaus, 1 skiltelės česnako, 1 šaukštelio garstyčių, druskos, pipirų.

Gaminame: Išskobkite avokadą ir sudėkite į dubenį. Dėkite ir susmulkintą česnako skiltelę, alyvuogių aliejų, garstyčias, pagardinkite druska ir pipirais. Viską sumaišykite iki vientisos kreminės masės.

Veganiškas pupelių „majonezas“

Gaminimo laikas: 15 minučių

Reikės: 170 g konservuotų baltųjų pupelių, 1 šaukšto alyvuogių aliejaus, 2 šaukštų citrinos sulčių, 1 skiltelės česnako, druskos, pipirų.

Gaminame: Nusausinkite pupeles ir sudėkite į trintuvą kartu su susmulkintu česnaku ir likusiais ingredientais. Viską gerai sutrinkite, kol gausis vientisa aksominės tekstūros masė.

Varškės „majonezas“

Gaminimo laikas: 15 minučių

Reikės: 150 g liesos varškės, 1 kiaušinio, 1 šaukšto alyvuogių aliejaus, 2 šaukštų citrinos sulčių, 1 šaukštelio garstyčių, druskos, pipirų.

Gaminame: Kietai išvirkite kiaušinį (apie 8 min.). Nuluptą kiaušinį ir kitus ingredientus sudėkite į dubenį. Viską sumaišykite iki vientisos kreminės masės – naudokite arba šakutę, arba trintuvą.

 Vaida Budrienė
„Iki“ komunikacijos vadovė

TOP naujienos

Kodėl metus rūkyti priaugama svorio ir kaip to išvengti?

Viena iš baimių, su kuria susiduria dažnas rūkalius, norėdamas mesti rūkyti, yra baimė priaugti svorio. Ji nėra nepagrįsta, nes buvę rūkaliai per metus vidutiniškai...

Šiandien kritulių nenumatoma. Aukščiausia temperatūra 7–12 laipsnių šilumos

Šiandien kritulių nenumatoma. Aukščiausia temperatūra 7–12 laipsnių šilumos. Kovo 17 d. be kritulių. Temperatūra naktį 0–5, Rytų Lietuvoje vietomis 6–8 laipsniai šalčio, dieną 4–9 laipsniai...

Ciklonas atneš lietingus ir vėsius orus

Šiandien daug kur lis, vietomis, daugiausia Pietų Lietuvoje, smarkiai, galima perkūnija. Vėjas šiaurės rytų, 9–14 m/s, kai kur gūsiai 15–17 m/s. Aukščiausia temperatūra 15–20...

Horoskopai spalio 29 dienai

AVINASJūs vis reikalaujate ir reikalaujate. Darotės toks arogantiškas, kad greit neteksite paskutinių draugų. Kita vertus, jums iš tiesų puikiai pavyksta padaryti taip, kad beveik...

Jau šį penktadienį prasideda pavasarinė „Maisto banko“ akcija

Kovo 17-18 d. parduotuvėse vyks pavasarinė „Maisto banko“ akcija, kuri Lietuvoje organizuojama jau 34-ąjį kartą. Paremti maistu stokojančius kviečiami 70 skirtingų Lietuvos vietovių gyventojai, o suaukoti produktai bus išskirstyti 323 Lietuvoje veikiančioms nevyriausybinėms organizacijoms,...

Prasideda ir maudymosi sezonas, kuris tęsis iki rugsėjo 15 dienos

Higienos instituto Sveikatos stiprinimo centras (HI SSC) informuoja, kad birželio 1 d. Lietuvoje prasideda maudymosi sezonas, kuris tęsis iki rugsėjo 15 d. Ne anksčiau kaip 10 dienų iki maudymosi sezono pradžios turi būti atliekami...

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS