Žiemiški skoniai kavos puodelyje: imbierinių sausainių latės receptas

Ar jau skaitėte?

Už lango vis labiau spaudžiantis šaltukas vilioja ne tik daugiau laiko praleisti namuose, pasimėgauti šildančiais, jaukumo suteikiančiais patiekalais, bet ir gėrimais. O juos pasigaminti nesudėtinga, tereikia mėgstamą kavą ar arbatą pagardinti Kalėdomis kvepiančiais ingredientais bei prieskoniais, pavyzdžiui, imbieru ar cinamonu. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad šventėms artėjant, pirkėjai vis labiau domisi ne tik įvairiausios rūšies žuvimi ar dairosi į antis, bet ir šiam sezonui būdingais prieskoniais.

- Reklama -

Ieško įmantresnių skonių

„Žiema, o ypatingai šventinis laikotarpis – eksperimentams virtuvėje ir namų jaukumo kūrimui skirtas laikas. Pastebime, kad tinklo pirkėjai artėjančioms žiemos šventėms ruošiasi iš anksto. Likus kiek mažiau nei mėnesiui iki švenčių pradeda galvoti ne tik apie dovanas, bet ir meniu, dar nesulaukus Kalėdų išbando skirtingus receptus, todėl nenuostabu, kad jų krepšeliuose šiuo metu dažnai matome įvairiausius žiemiškus prieskonius: gvazdikėlius, cinamoną, maltą imbierą ar anyžių sėklas“, – sako V. Budrienė.

Imbierinių sausainių kava pagal G. Žutautaitę.

Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad lietuviai prieskoniais gardina įvairiausius kalėdinius skanėstus: pyragus, keksiukus, tartaletes, sausainius ar pudingus. Tačiau anyžiai, gvazdikėliai, imbieras, malti muskato riešutai – puikiai tinka net ir prie žuvies ar mėsos patiekalų. Pavyzdžiui, Skandinavijoje silkė gardinama ne tik citrinos sultimis, įvairiausiomis prieskoninėmis žolelėmis, bet ir cinamonu ar gvazdikėliais, o kalėdinę antį kepant galima apšlakstyti sojos, medaus, anyžių sėklų ir apelsinų sulčių padažu.

Ne tik į pyragus, bet ir į kavą

Visgi, maisto ekspertė pabrėžia, kad Kalėdomis kvepiantys prieskoniai puikiai tinka ir gėrimų gamyboje. Jais galima pagardinti įvairiausius kompotus ar kisielius bei mėgstamą arbatą, kavą ar kakavą.

„Jeigu norite juodai kavai ar kakavai suteikti kalėdinio aromato verdant įpilkite žiupsnelį cinamono, kuris mėgstamam gėrimui suteiks ne tik ypatingo kvapo, bet ir skonio. Dar keli, žiemą populiarūs šiltų gėrimų ingredientai – ant viršaus užpurškiama plakta grietinėlė, šokolado drožlės ar zefyriukai bei įvairiausi sirupai – pradedant riešutiniais ir baigiant imbierinių sausainių skonio“, – sako V. Juodkazienė.

Taip pat skaitykite:  Ketogeninė dieta – efektyvus ligų gydymo būdas, galintis kovoti net su Alzheimeriu

Gabrielė Žutautaitė, populiaraus maisto tinklaraščio „Pusryčiams“ autorė ir prekybos tinklo „Iki“ ambasadorė, atvėsus orams taip pat mėgsta pasimėgauti puodeliu šilto, kvapnaus gėrimo. Kaip teigia maisto tinklaraštininkė, tiek ruošdama įvairiausius patiekalus, tiek gėrimus – virtuvėje ji nevengia nei improvizacijų nei eksperimentų.

- Reklama -

„Vienas mano mėgstamiausių gėrimų – kava, todėl net ir verdant šį iš pažiūros klasikinį gėrimą, man patinka įvairovė, o neseniai atradau ir kalėdiniais aromatais kvepiančios imbierinių sausainių skonio latės receptą. Jam pasigaminti nei daug išlaidų, nei įmantrių ingredientų neprireiks – viskas, ko jums reikės – keli žiemiški prieskoniai“, – sako G. Žutautaitė ir dalijasi kalėdinės latės receptu.

Imbierinių sausainių latė

Jums reikės:

  • 100 ml savo mylimiausiu būdu virtos kavos (be tirščių)
  • 150 ml augalinio arba paprasto pieno
  • 1 v. š. klevų sirupo
  • Žiupsnelio cinamono, imbiero, muskato ir kvapiųjų pipirų prieskonių
  • Imbierinio sausainio (skanu, bet nebūtina)

Gaminimas:

Kavą išvirkite, augalinį pieną išplakite, kad susidarytų puta. Į puodelį pilkite klevų sirupą, berkite prieskonius, juos užpilkite kava ir gerai išmaišykite, kad prieskoniai tolygiai pasiskirstytų. Tuomet pilkite plaktą pieną, o kavą patiekite pabarstydami dar šiek tiek cinamono ir į putą įsmeigdami imbierinį sausainį. Vietoje kavos putos puikiai tinka ir plakta grietinėlė. Skanaus!

Vaida Budrienė
„Iki“ komunikacijos vadovė

TOP naujienos

Viešbučių ir restoranų asociacija pratęsti PVM lengvatą maitinimo įstaigomis

Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacija (LVRA) antradienį prašys į Seimą grąžinti iniciatyvą pratęsti pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatą maitinimo sektoriui. Verslo atstovai susitiks su...

„Dievų vaisius“, bet nekainuoja nė euro: paaiškino, ar reikia lupti persimoną ir kaip jį valgyti

Azijoje „dievų vaisiumi“ vadinami persimonai – sveiki, nebrangūs ir be galo skanūs, galintys net gelbėti nuo noro smaližiauti saldumynais. Jau ne vieną rudens sezoną...

Astrologinė prognozė gruodžio 4-ajai, pirmadieniui

AVINAS. Galvosite apie profesinius, ūkinius reikalus, sveikatą. Tam tikri signalai skatins keisti gyvenimo būdą, mitybą arba darbą. Net jei labai stengsitės, vis tiek ne...

Specialistai pataria, kaip kovoti su po vakarėlio likusiu galvos skausmu

Naujametiniai vakarėliai dažnai būna triukšmingi – šokiai, linksmybės iki paryčių, o kartais ir šiek tiek per daug alkoholinių gėrimų. Vaistininkai sako, kad sausio 1-ąją...

Beždžionių raupų plitimo tikimybė didesnėje populiacijoje yra labai maža

Beždžionių raupų plitimo tikimybė didesnėje populiacijoje yra labai maža. Tokia informacija šią savaitę teikiama Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro išplatintame pranešime spaudai. Pasak pranešimo, dauguma dabartinių susirgimų beždžionių raupais pasireiškė lengvais ligos simptomais. Tačiau...

Šiandien visoje šalyje prasidės atodrėkis

Šiandien visoje šalyje prasidės atodrėkis. Stiprės vakaris vėjas, penktadienį pajūryje kils audra. Geras SUDOKU, čempionatas čia » Sausio 13-os dieną daug kur krituliai, daugiausia nedidelis lietus ir dulksna. Vietomis rūkas. Rytą kai kur lijundra, plikledis. Vėjas...

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS