20 C
Palanga
2021 / 07 / 30
spot_img
spot_img

Užkandžiai kaip Italijoje: nuo kumpio, keptų daržovių iki tradicinių duonų

Ar jau skaitėte?

Skaitomiausi

Italai mėgsta ne tik kalbėti apie maistą, bet ir daug laiko praleisti prie pietų ar vakarienės stalo. O kiekvienas valgymas pradedamas nuo užkandžių – šioje šalyje užkandžių kultūra itin gaji. Italijoje populiaru ruošti užkandžių lentas, ant kurių puikuojasi sūriai, prie jų patiekiamas džemas, įvairūs itališko stiliaus sumuštinukai, daržovės ar šioje šalyje taip vertinami kumpiai. Pastarieji, anot Vaidos Budrienės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, jau rado vietą ir lietuvių pirkinių krepšeliuose.

„Artėjant savaitgaliui dažnas leidžia sau šiek tiek nukrypti nuo įprasto valgiaraščio, pasilepinti pikantiškesniais, gurmaniškesniais užkandžiais ir krepšelius papildo ne tik tradicinėmis lietuviškomis dešromis, bet ir ypatingesnio skonio vytintais kumpiais, iš kurių populiarūs nuo seno Italijoje vertinami Parmos ar prosciutto kumpiai. Taip pat pirkėjų pamėgti yra ir itališki sūriai, ypač mocarela, kuri šiltuoju metu valgoma su pomidorais“, – teigia V. Budrienė.

Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad Lietuvoje populiarėjant užkandžių kultūra jau seniai tapo itališka tradicija. Italai pietus ar vakarienę visada pradeda nuo užkandžių. Užkandžiai šioje šalyje vadinami „antipasto“, o šis žodis reiškia „prieš valgį“. Kaip byloja istorija, užkandžiai Italijoje kadaise buvo patiekiami tik svarbiems svečiams, tačiau galiausiai tapo labai plačiai paplitusia italų tradicija.

„Užkandžių produktų Italijoje yra gausybė. Žmonės mėgsta kurti skirtingus užkandžių derinius iš įvairių tam metų laikui būdingų ingredientų ir patiekti juos ant medinių lentelių. Šiltuoju laiku užkandžių rinkinius dažniausiai sudaro įvairūs kumpiai, sūris, ikoniški Italijos sumuštinukai – brusketos su užtepėlėmis ir keptos daržovės. Ruošti užkandžius smagu dėl to, kad čia galima pasitelkti fantaziją – jų variantų yra begalė“, – pasakoja V. Juodkazienė.

Tiesa, užkandžiais italai nepiktnaudžiauja – jų pavalgo „lengvai“. Mat po užkandžių paprastai dar laukia pagrindinis makaronų, mėsos arba žuvies patiekalas, o galiausiai – tipiškos itališkos vakarienės metu dar turi likti vietos ir desertui.

Skirtingi regionai – skirtingi užkandžiai

Italija suskirstyta net į 20 regionų, o kiekvienas regionas turi ne tik jam būdingas tradicijas, tarmę, bet ir jame gaminamus šviežiausius itališkus produktus, autentiškus patiekalus ir, žinoma, užkandžius.

Pavyzdžiui, tarp Šiaurės Italijai būdingų užkandžių rasite „crostini“ – užkandį pagamintą iš nedidėlių, plonų, skrudintų riekelių duonos, paprastai šiaurėje jis patiekiamas su gorgonzolos sūriu. Čia mėgstama duonos arba bulvių gabalėlius mirkyti į lydytą, dar šiltą sūrį. Dar vienas itin mėgstamas šio regiono užkandis – alyvuogės ir vytintas kumpis. Taip pat čia paragausite polentos, tipiško jaukaus patiekalo iš kukurūzų košės. Paprastai ant polentos dedami įvairūs padažai iš sūrio, grybų, daržovių.

Centrinėje Italijos dalyje užkandžiams valgoma balta itališka duona, sūriai, kepti ančiuviai, marinuotos alyvuogės. Taip pat mėgstami yra aranchini – ryžių kukuliai su pomidorų padažu ir mocarela. Šioje Italijos dalyje gyvenantys žmonės siūlo įvairių rūšių daržovių, tokių kaip artišokai, ant grotelių kepta paprika ir baklažanai ar cukinijos.

Tuo tarpu Pietų Italijoje vyrauja jūros gėrybės. Jas valgyti ypač mėgstama vasarą. Pietų Italijoje užkandžiams patiekiamas ir sūris buratta, kepta mocarela, įvairiausios daržovės. Taip pat į kišą su makaronais panašus užkandis frittatina di pasta. Na, o vienas mėgstamiausių šio regiono užkandžių – itališka duona focaccia barese – tai picos duona, papuošta vyšniniais pomidorais ir alyvuogėmis. Vietiniai šį užkandį dažnai mėgsta neštis ir juo užkandžiauti prie jūros.

„Iki“ maisto ekspertė siūlo ir kelis itališko užkandžio crostini receptus, kurie ne tik praturtins užkandžių stalą, bet ir yra itin lengvai paruošiami.

Crostini su keptais pomidorais

Jums reikės:

  • Plonai supjaustytų ciabatta duonos gabalėlių
  • 1 česnako skiltelės
  • Kelių pomidorų
  • Alyvuogių aliejaus
  • Žiupsnelis druskos
  • Saujelė baziliko lapelių

Pagaminimas:

Visų pirma iki 200 laipsnių įkaitinkite orkaitę ir ant grotelių sudėliokite supjaustytą duoną. Ją kelias minutes paskrudinkite iš abiejų pusių. Vėliau duoną išimkite iš orkaitės, sudėliokite į lėkštes ir įtrinkite skiltele česnako. Tuomet įkaitinkite keptuvę, į ją įpilkite lašelį alyvuogių aliejaus ir kelias minutes pakepinkite pomidorus. Tuomet juos sudėkite ant duonos riekelių ir apšlakstykite alyvuogių aliejumi, pabarstykite druska ir baziliko lapeliais ir patiekite.

Crostini su grybais

Jums reikės:

  • Plonai supjaustytų ciabatta duonos gabalėlių
  • 1 česnako skiltelės
  • Alyvuogių aliejaus
  • Mėgstamų grybų
  • Kelių šaukštų sviesto
  • 2 vidutinio dydžio česnakų
  • 1 arbatinis šaukštelis kapotų čiobrelių
  • 3 šaukštai vandens
  • Druska ir šviežiai malti pipirai
  • Mėgstamo smulkinto sūrio
  • 1 valgomasis šaukštas smulkintų petražolių

Pagaminimas:

Visų pirma iki 200 laipsnių įkaitinkite orkaitę ir ant grotelių sudėliokite supjaustytą duoną. Ją kelias minutes paskrudinkite iš abiejų pusių. Vėliau duoną išimkite iš orkaitės, sudėliokite į lėkštes ir įtrinkite skiltele česnako. Tuomet įkaitinkite keptuvę, į ją įdėkite šiek tiek sviesto, kai šis ištirps ir paruduos įpikite kelis lašus alyvuogių aliejaus ir į keptuvę sudėkite griežinėliais supjaustytus grybus. Juos kelias minutes pakepkite kol taip pat paruduos.

Vėliau sudėkite smulkintus česnakus, čiobrelius, įpilkite kelis šaukštelius vandens ir dar viską kelias minutes patroškinkite. Prieš grybus nuimant nuo ugnies – pagardinkite druska ir pipirais. Tuomet paruoštus grybus sudėkite ant skrebučių, ant viršaus užbarstykite sutarkuoto sūrio ir viską dar kelias minutes pakepkite orkaitėje, tol, kol sūris išsilydys. Skanaus!

Vaida Budrienė
„Iki“ komunikacijos vadovė

Horoskopas liepos 29 dienai

AVINASArtėja sėkmės valanda, tik turite nuspręsti iš anksto, kiek esate pasiruošęs už ją mokėti. Ne visiems bus priimtina jūsų vertybių sistema ir moralinės nuostatos. Dvasinę ramybę atgauti padės ramus vakaras prie jaukaus namų židinio. JAUTISGal...

Šiandien bus šilta, daug kur palis

Liepos 29-os dieną daug kur trumpas lietus, vietomis su perkūnija. Vėjas pietvakarių, 7–12 m/s, per perkūniją kai kur gūsiai 15 m/s. Aukščiausia temperatūra 23–28 laipsniai šilumos. Liepos 30 d. vietomis trumpas lietus, galima perkūnija. Vėjas...

Dizaineris A. Pogrebnojus pažėrė kritikos nuomonės formuotojams

Žinomas drabužių dizaineris ir kostiumų dailininkas Aleksandras Pogrebnojus niekuomet nevyniojo žodžių į vatą ir drąsiai dalinosi savo mintimis bei įžvalgomis. Šį kartą kritikos jis nepagailėjo socialiniuose tinkluose garsėjantiems nuomonės formuotojams, tvirtindamas, jog už pinigus...

Šiandien iš pietvakarių dažnai atslinks trumpo lietaus bangos

Iš pietvakarių dažnai atslinks trumpo lietaus bangos. Šiandien Lietuvoje daug kur trumpai palis, vietomis su perkūnija. Per perkūniją kai kur pietvakarių, vakarų vėjo gūsiai sieks iki 16 m/s. Aukščiausia temperatūra 24–29 laipsniai šilumos. Liepos 29 d....

Ką sugalvoti originalaus palankynų progą?

Aplankyti tik neseniai gimusio kūdikio, visi tėvelių artimieji itin nekantrauja. Tiesa, brautis į namus nereikėtų iki tol, kol patys vaiko tėvai nepraneša apie šią galimybę. Todėl iki to laiko galima pagalvoti, ką būtų smagu...

Liekninantys apatiniai – graži figūra vos per kelias sekundes

Visos žinome, jog kiekviena figūra yra graži, nesvarbu ar esate lieknesnė ar stambesnė jus turite mylėti savo figūrą. Tačiau būna akimirkų, kai dėl savęs norite pasikeisti ar paslėpti defektus ant kūno kaip, pavyzdžiui, celiulita,...

Karjeros specialistė: praėjo laikas, kai visam gyvenimui pakakdavo vienos profesijos

Besikeičianti darbo rinka rodo, jog dabar svarbiausiu veiksniu, lemiančiu konkurencingumą ir galimybę gauti norimą darbą, yra skaitmeninės žinios. Pasak karjeros konsultantės, lektorės ir Lietuvos karjeros specialistų asociacijos direktorės Daivos Šilienės, vis dažniau pastebimas susidomėjimas...

Palangoje iš buto, neaiškiomis aplinkybėmis, dingo 14 300 eurų

Liepos 27 d. apie 16 val. Palangoje, Žemaičių g., pastebėta, kad iš buto, neaiškiomis aplinkybėmis, dingo 14 300 eurų. Pradėtas ikiteisminis tyrimas pagal LR BK 178 str. 1 d. Policijos departamento Komunikacijos skyriaus informacija   N24.lt - Naujas...

Horoskopai liepos 28 dienai

AVINASĮvykiai klostysis kur kas lėčiau nei jums norėtųsi. Pasistenkite savo nekantrumą paversti kokios nors pozityvesnės energijos rūšimi. Meiliais žodžiais pasieksite kur kas daugiau, nei pykčiu ir barniais. JAUTISLaikas apgalvoti ir įvertinti savo elgesį pastarosiomis dienomis....

Vaikų stovyklos ir nevaikiškos traumos. Ką svarbu žinoti tėvams?

Vasara – vaikų itin laukiamas ir mėgstamas metų laikas, kai pasibaigus mokslo metams prasideda nerūpestingas laikotarpis. Šiemet jis dar įsimintinesnis – po nuotolinių mokslų ir ilgo karantino, galiausiai yra galimybė susitikti su bendraamžiais ar...

Artimiausią parą vyraus sausi ir karšti orai

Artimiausią parą vyraus sausi ir karšti orai, vėliau sulauksime vasariškų liūčių, bus truputį vėsiau. Liepos 26-os naktį be lietaus. Vėjas silpnas. Temperatūra 15–20, Kuršių nerijoje 21–23 laipsniai šilumos. Dieną žymesnio lietaus nenumatoma. Vėjas pietryčių, 6–11...

Horoskopai liepos 26 dienai

AVINASDiena pilna painiavos ir sumaišties. Sunku suprasti, kylate ar krentate, bet tai, ko gero, mažiausia jūsų problema. Impulsyvumas gali išgelbėti dieną arba sugadinti ją nebepataisomai. Gal verčiau luktelėti, kol rūkas bent kiek prasisklaidys. JAUTISVisi mėgsta...

Kad atostogos neapkarstų: 4 patarimai širdininkams

Liepos pradžioje panaikinus karantiną ir sušvelninus apribojimus, lietuviai suskubo planuoti atostogas užsienyje ar šalies viduje, tačiau apsvarstyti derėtų ne tik kelionės kryptį ar lagamino turinį. Medikai ragina atsakingai elgtis laisvalaikio metu, o ypač suklusti...

Kodėl taip svarbu atgauti kritinius žemės metalus iš elektronikos įrenginių?

Klimato kaita skatina valstybes mažinti išmetamų teršalų kiekį ir pereiti prie atsinaujinančių energijos šaltinių bei elektrinio transporto priemonių naudojimo. Tai reiškia, kad poreikis kritiniams žemės metalams tik didės, o vertingų metalų atgavimas iš atliekų,...
spot_img