Tik 15 minučių, ir jūsų mėsos patiekalai bus dar skanesni – išnaudokite šias pigias rudenines uogas

Ar jau skaitėte?

Tiems, kas ilgisi vasarinės uogų gausos, nusiminti neverta – spanguolių sezonas jau pačiame gražume. Šios nedidelės raudonos uogos yra pigus vertingų medžiagų užtaisas, o jų naudą ir įvairius panaudojimo būdus atranda vis daugiau lietuvių, pastebi Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė. Jas šviežias įtraukti į meniu išties nesunku – pavyzdžiui, visai lengvai pasiruošus nebrangaus padažo. Jis puikiai derės tiek prie paukštienos, tiek prie mėsos patiekalų ir pakels juos į naują skonio lygį.

- Reklama -

„Rudens derlius vis dar lepina. Šalia obuolių, kriaušių, slyvų, įvairiausių rūšių moliūgų, morkų, kopūstų parduotuvėse pirkėjai noriai į krepšelius dedasi ir dar vieną jau pasirodžiusią rudenišką miško gėrybę – spanguoles. Juo labiau, kad šiemet jos siūlomos už patrauklią kainą – 200 g indelis su „Iki“ lojalumo kortele kainuoja 1,79 Eur“, – sako V. Budrienė.

Sveikatos šaltinis, bet kai kuriems jomis mėgautis reikia atsargiau

Spanguolės.

„Nuo senų laikų spanguolės užima svarbią vietą žmogaus gyvenime. Jau seniai buvo pastebta, kad šios raudonos gražuolės pasižymi ne tik geru skoniu, bet gali turėti ir gydančių savybių, tonizuoja ir stiprina organizmą. Indai, pavyzdžiui, jau šimtus metų naudoja spanguoles ir žaizdų gydymui“, – sako „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė.

Spanguolių tikrai neapkaltinsi vitaminų naudingų medžiagų stygiumi. Jose yra C, A, E, B grupės vitaminų, taip pat mikroelementų, tokių kaip manganas, geležis, kalis, kalcis, varis ir kobaltas, ir daug antioksidantų flavonoidų, kurie padeda lėtinti senėjimo procesus.

Spanguolės ar jų sultys gali padėti sergant peršalimo ligomis, turint šlapimo takų problemų, jos bus naudingos norint apsisaugoti nuo dantų ėduonies, kitų bakterinių burnos ir dantenų ligų. Kartu spanguolės pasižymi ir probiotiniu poveikiu, palaiko naudingos žarnyno mikrofloros augimą. Visgi jas atsargiau vartoti turėtų tie, kurie skundžiasi padidėjusiu skrandžio rūgštingumu, inkstų akmenlige arba vartoja kraują skystinančius vaistus.

Taip pat skaitykite:  Konditerio Th. Lauvray patarimai, palengvinsiantys šventes: prieš kiek dienų kepti sausainius, pyragus ir kaip juos laikyti

Kur laikyti, kad išstovėtų net kelis mėnesius

„Spanguolės mėgsta šaltį, todėl parsinešus uogų iš parduotuvės, jas reikėtų laikyti šaldytuve. Palikite jas originalioje pakuotėje arba galite laikyti sandariai uždarytame inde. Tinkamai laikomos, jos šaldytuve gali išstovėti ir kelis mėnesius. Tačiau paliktos atvirame ore, kambario temperatūroje spanguolės greitai praranda šviežumą“, – sako J. Sabaitienė.

- Reklama -

Verta ne tik pasimėgauti šviežiomis uogomis, bet ir jų atsargų pasiruošti žiemai. Pasak J. Sabaitienės, lengviausias ir greičiausias būdas išsaugoti spanguoles ir jų naudingąsias savybes yra šaldymas. Džiovinimas taip pat puikiai išsaugos mikroelementus.

Populiaru ir konservavimas, terminis apdorojimas. Tiesa, gaminant uogienę, sirupą, kompotą, proceso metu prarandama dalis vitaminų ir pridedama kalorijų.

Spanguolės – ne tik kisieliui

Ne visi mėgsta šias uogas valgyti vienas, tačiau gera žinia ta, kad jos puikiai dera tiek saldžiuose, tiek pikantiškuose patiekaluose. Pasak „Iki“ kulinarijos technologės Gailės Urbonavičiūtės, iš jų galima gaminti desertus, salotas vakarienei, apkepus, naudoti ruošiant padažus mėsai, dėti į troškinius ar derinti su paukštiena.

Spanguolės kaip pusryčių priedas. Spanguolės pasižymi stipriu skoniu, kuris puikiai tinka prie saldžių avižinių dribsnių, kokteilių ar glotnučių. Jis skaniai dera su tokiais ingredientais kaip šokoladas, obuoliai ir cinamonas. Taip pat verta išbandyti egzotiškesnių skonių kompozicijas – su kokosais, bananais, ananasai ar citrusiniais vaisiais. Spanguoles taip pat galima naudoti kaip priedą prie viso grūdo miltų blynų.

Desertai su spanguolėmis. Uogos saldiems kepiniams suteiks nepamainomą skonį. Jomis galima puošti pyragus ir tortus. Jų dedama į sūrio pyragus, štrudelį ar keksiukus, taip pat iš liofilizuotų vaisių galima paruošti miltelių, kurie bus veiksminga įvairių desertų puošmena ir puikiai pertrauks šokolado ar plaktos grietinėlės saldumą.

Taip pat skaitykite:  Bendrovės „IKI Lietuva“ finansų vadove tampa E. Juzėnaitė

Spanguolės pikantiškuose patiekaluose. Šios uogos tinka prie paukštienos – anties, žąsies, vištienos ar kalakuto. Uogienės dažnai atsiduria ir lėkštėse prie raudonos mėsos patiekalų. Daugelyje Europos virtuvių galima rasti tradicinių spanguolių paštetų receptų. Iš šių uogų gaminama uogienė taip pat dažnai derinama su sūriu ir yra puikus priedas sūrių lėkšteje.

Spanguolių sultys ir arbatos. Džiovintų uogų arbata turi daug naudos sveikatai. Spanguolių sulčių taip pat galima tiesiog įpilti į juodosios arbatos užpilą. Šis variantas ypač skanus rudenį ir žiemą. Spanguolių sultis taip pat galima naudoti kaip pagrindą kitiems šaltiems gėrimams gaminti.

G. Urbonavičiūtė siūlo ir visai paprastai pagaminamą spanguolių padažo receptą, kuris bus idealus palydovas prie mėsos, paukštienos patiekalų. Tereikės kelių nebrangių ingredientų ir vos 15 minučių virtuvėje.

Greičiausias ir skaniausias spanguolių padažas prie mėsos ir paukštienos

Reikės:

  • 150 g cukraus,
  • ½ puodelio apelsinų sulčių,
  • ½ puodelio vandens,
  • 350 g šviežių spanguolių,
  • žiupsnelio druskos,
  • 1 cinamono lazdelės,
  • 1-2 apelsino žievelės gabalėlių.

Gaminame:

  1. Dideliame puode ant vidutinės ugnies sumaišykite cukrų, apelsinų sultis ir vandenį. Sudėkite spanguoles, druską, cinamono lazdelę ir apelsino žievelę.
  2. Virkite ant vidutinės ugnies, dažnai maišydami. Spanguolės arba didžioji jų dalis turi išbrinkti – tai turėtų nutikti per 10-15 minučių.
  3. Palikite atvėsti bent 30 minučių. Uždenkite ir laikykite šaldytuve. Šaldytuve padažas išbus maždaug 3 dienas.

Vaida Budrienė
„Iki“ komunikacijos vadovė

TOP naujienos

Baigus tarnybinį tyrimą atleistas aplinkos apsaugos pareigūnas, kuris darbo vietoje buvo neblaivus

Baigus tarnybinio nusižengimo tyrimą dėl buvimo tarnybos metu neblaiviu, 2020 m. spalio 30 d. atleistas Vilniaus gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos vyriausiasis specialistas G.V. Primename, kad Aplinkos...

„Iki“ vadovė Nijolė Kvietkauskaitė: iki šiol nematytas sprendimas mums padės būti dar arčiau pirkėjų

Prekybos tinklas „Iki“ toliau stiprina savo lyderystę mažmeninės prekybos rinkos inovacijose. Pirkėjams pernai pristatyta aibė naujovių: nuo naujo formato parduotuvių ir be vairuotojų pirkinius...

Jono Šliūpo muziejuje bus pirmąkart eksponuojama Palangos miesto burmistro nutarimų knyga

Po atsinaujinimo lapkričio pradžioje duris atvėręs Palangos burmistro Jono Šliūpo muziejus gruodžio 6 d., trečiadienį, 17 val. kviečia į vieno eksponato parodos atidarymą „Reglamentuota...

Horoskopai kovo 5 dienai

AVINASLaikas veikti ir tyrinėti, patirti tai, apie ką vakar dar nė nesvajojote. Gal kai kam jūsų elgesys ir pasirodys kvailas ar mažų mažiausiai keistas...

„Iki“ pataria: velykinė antis bus pigi, bet tobulai sultinga ir kvapni: kokioje temperatūroje kepti...

Be galo aromatinga, itin minkšta ir su auksine, traškia odele – orkaitėje kepta antis vis dažniau tampa pagrindine lietuvių Velykų stalo žvaigžde. Svarbiausiai pavasario šventei pirkėjai ieško ko nors išskirtinio, todėl šalia šviežios vištienos,...

Nusprendėte ištrinti „Facebook“ profilį?

Per ilgus soc. tinklo naudojimo metus savo profilyje prikaupiame daug nuotraukų ir atsiminimų, kuriuos norisi išsaugoti. Jei kada nuspręsite ištrinti savo paskyrą, vertėtų žinoti, kad visa informacija dings kartu su ja. Kaip automatiškai perkelti...

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS