„Stintų šventės“ proga – dietologės patarimai, kiek žuvies turėtume suvartoti ir kaip ją gaminant gauti daugiausiai naudos

Ar jau skaitėte?

Kasmet Palangoje vykstanti „Stintų šventė“ pritraukia tūkstančius dalyvių iš visos Lietuvos. Susirinkusieji ragauja įvairiais būdais paruoštas, agurkais kvepiančias stintas: kas valgo keptas ar marinuotas, o kas susigundo paragauti išskirtinės žuvienės. Neretai stintos ar kitos rūšies žuvys atsiduria ir ant kasdienio stalo. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad valgant žuvį galima gauti itin naudingų omega-3 riebalų rūgščių, tik svarbu atsižvelgti į jos gaminimo būdą. Tad „Rimi“ kulinarijos technologė Lina Barčaitė kviečia pasigaminti naujai atrastą žuvies ir daržovių apkepėlę, kuri praturtins tiek suaugusių, tiek vaikų mitybos racioną.

- Reklama -

Geriausia žuvį valgyti šviežią

Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pasakoja, kad įvairiose žuvies gaminiuose yra daug naudingųjų maisto medžiagų, stiprinančių mūsų organizmą. „Žuvis – gyvūninės kilmės produktas, kuriame randamas visas spektras naudingų maistinių medžiagų, visaverčių baltymų, omega-3 riebalų rūgščių, vitaminų A, D ir E. Ją reikėtų valgyti bent du kartus per savaitę, o per abu valgymus suvartoti apie 300 gramų. Tokiu atveju bus gaunama maksimali nauda iš žuvies ir kartu racionas taps pakankamai įvairus“, – sako gydytoja dietologė.

Tiesa, labai svarbus ir žuvies gaminimo būdas. Jei žuvis ruošiama nesilaikant kepimo higienos, pasak dr. Editos Gavelienės, jos maistinė vertė krenta. „Termiškai apdorojant naudingos medžiagos žuvyje mažėja, o kuo daugiau pridedama įvairių ingredientų, tuo žuvies maistinė vertė tampa prastesnė. Pavyzdžiui, jeigu žuvis apvoliojama miltuose ir kepama dideliame riebalų kiekyje, joje ne tik, kad mažėja naudingųjų medžiagų, bet ir susidaro sveikatai nepalankių: trans riebalų (jei aliejus nekeičiamas), akrilamidų. Sveikatai palankiausia, kai žuvies terminis apruošimas – trumpas, o prieš termiškai apdorojant nevoliojama į miltus“, – sako dr. Edita Gavelienė.

Taip pat skaitykite:  Mažiau atliekų, daugiau skonio: kaip maisto likučius paversti maistingu sultiniu?

Jubiliejinė, dvidešimtoji, „Palangos stinta“ stebins skoniais, pramogomis ir rekordais


Visgi reikėtų prisiminti, kad žuvį naudingiausia žuvis – šviežia. Pasak gydytojos dietologės, ką tik pagauta žuvis turi didžiausią naudą sveikatai: „Kad ir kokios rūšies bebūtų žuvis, puiku, jei galime ją skanauti šviežią, mat tokia ji palankiausia mūsų sveikatai, nes išsaugo daugiausia naudingų maistinių medžiagų. Jei renkamasi šaldyta žuvis, reiktų atminti, jog vieną sykį atšildžius, daugiau šaldyti nereiktų. Taip darant mažėja maistingumas, didėja infekcijos rizika.“

Kaip išsirinkti ir laikyti žuvį?

Kaip ir kiekviena prie jūros gyvenanti tauta, lietuviai mėgsta žuvį jau nuo seno, o laikui bėgant ji atsirado ir didžiųjų kunigaikščių valgiaraščiuose. Iš archyvinių šaltinių matyti, kad dar XVI a. įvairios žuvys buvo labai mėgstamos Lietuvos didžiojo kunigaikščio ir Lenkijos karaliaus Žygimanto Augusto. Visgi, jo kasdieniame racione dominavo sūdyta žuvis. Šiuolaikinių lietuvių įpročiai skiriasi, mat daugiausia valgome šviežią žuvį. Pasak prekybos tinklo „Rimi“ kategorijos vadovės Anos Aleksiukienės, šiandien parduotuvių lentynose atsiduria tik tvariais metodais užauginta ar pagauta produkcija.

„Rimi“ vadovaujamės tvarios žuvininkystės principais ir neprekiaujame žuvimi ar jūrų gėrybėmis, kurios pasaulio gamtos fondo žuvies ir jūrų produktų vadovuose pažymėtos raudonai. Atrinkdami asortimentą prisidedame prie žuvų išteklių išsaugojimo bei skatiname įstatymų paisančią žvejybą“, – teigia A. Aleksiukienė.

- Reklama -

Renkantis žuvį prekybos centre, reikėtų atkreipti dėmesį į „MSC“ ir „ASC“ sertifikavimo logotipus, kurie padės išsirinkti žuvų produktus, pagamintus kuo mažiau kenkiant aplinkai ir ištekliams. „Produktai pažymėti „ASC“ ženklu primins, kad žuvys užaugintos atsakinguose ūkiuose, tuo tarpu „MSC“ ženklu pažymėtos žuvys ir jūros gėrybės sugautos laisvėje, laikantis visų aplinkosauginių reikalavimų“, – apie prekybos centruose parduodamas žuvis pasakoja kategorijos vadovė Ana Aleksiukienė.

Taip pat skaitykite:  Dramblys kambaryje: kaip greičiausiai nulupti madinguosius „Pomelo“ vaisius ir kodėl nereikėtų išmesti žievės

Įsigijus žuvies geriausia ją laikyti 0–2 laipsnius siekiančioje temperatūroje, o žuvies filė, priklausomai nuo gamintojo nurodytų reikalavimų, galima laikyti ir kiek aukštesnėje temperatūroje. Tokiu būdu žuvį pavyks išlaikyti šviežią ir užtikrinti jos nepriekaištingą kokybę.

Kategorijos vadovė primena, kad norintys sutaupyti žuvies gali įsigyti pigiau specialių nuolaidų metu ir ją užsišaldyti arba pasinaudoti „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikiančia asmeninius pasiūlymus, papildomas nuolaidas arba kaupimą nuo išleistos sumos: „Visus sutaupyti padedančius „Rimi“ pasiūlymus galima rasti keliose vietose: prisijungus prie savo paskyros adresu www.rimi.lt, taip pat programėlėje telefone arba „Mano Rimi“ kortelių terminale parduotuvėse.“

Svarbiausia gaminant žuvį – jos nepersūdyti

Norint išlaikyti natūralų žuvies skonį, „Rimi“ kulinarijos technologė Lina Barčaitė pataria ją gaminant nenaudoti daug riebalų ar apsunkinančių padažų. „Taip pat namuose ruošiant žuvį nenaudokite daug prieskonių, kad išliktų tikras, natūralus jos skonis. Žuvį galite patiekti su įvairiais garnyrais, tačiau valgant vakare geriausia šalia rinktis daržoves ar šviežias salotas“, – pataria L. Barčaitė.

„Rimi“ kviečia pasigaminti ryžiais ir brokoliais įdarytą žuvies apkepėlę.

Žuvies ir daržovių apkepėlė

Jums reikės:

  • 500 g. žuvų filė (tinka menkė, sterkas, jūrinė lydeka);
  • 200 g. ryžių;
  • 500 g. brokolių;
  • 100 g. vyšninių pomidorų;
  • 0.5 vnt. citrinos;
  • Druskos pagal skonį;
  • Pipirų pagal skonį.

Padažui:

  • 1 šaukšto sviesto;
  • 1 šaukšto miltų;
  • 200 ml. daržovių sultinio;
  • 150 ml. pieno;
  • 2 šaukštelių garstyčių;
  • 1 šaukštelio cukraus;
  • 1 šaukšto kapotų petražolių;
  • 1 šaukšto kapotų krapų;
  • Druskos pagal skonį;
  • Pipirų pagal skonį.

Gaminimo eiga:

Ryžius išvirkite pagal pakuotėje nurodytą instrukciją ir atsidėkite.

Brokolius stambiai supjaustykite ir apvirkite pasūdytame vandenyje.

Perpjaukite pusiau vyšninius pomidorus.

Žuvies filė supjaustykite stambiais gabaliukais, pabarstykite druska, pipirais, pašlakstykite citrinos sultimis ir išmaišykite.

Taip pat skaitykite:  Artėjant Tarptautinei kruasanų dienai – prancūzo patarimai, kaip burnoje tirpstančių ragelių išsikepti patiems (receptas)

Paruoškite padažą. Įkaitintoje gilioje keptuvėje ištirpinkite sviestą, suberkite miltus maišydami pakepkite.

Tuomet sumažinkite kaitrą ir lėtai, nuolatos maišydami, supilkite sultinį ir pieną. Gausite tirštą, vientisą masę.

Sudėkite garstyčias, cukrų, druską, pipirus, kapotas petražoles ir gerai išmaišykite.

Į apkepėlių indą guldykite žuvų filė, ant jų dėkite ryžius, brokolius, pomidorus. Ant viršaus supilkite padažą. Kepkite 30 min. 180 laipsnių temperatūros orkaitėje. Prieš patiekdami, galite papuošti kapotais žalumynais.

Skanaus!

Gabrielė Šerėnienė
Viešųjų ryšių ir komunikacijos vadovė
Rimi Lietuva

TOP naujienos

Horoskopai sausio 28 dienai

AVINASSvarbus jūsų sprendimas turi patikti ir visai šeimai. Tai nėra jūsų vieno reikalas. Saugokitės užgauti kieno nors jausmus. Jei pavyks rasti visus patenkinantį kompromisą,...

Nemokamai ir be eilių: „Iki“ darbuotojai gali lengviau sulaukti geidžiamų specialistų konsultacijų

Tokiame dinamiškame sektoriuje kaip mažmeninė prekyba darbuotojų psichologinė sveikata ir emocinė savijauta yra ypač svarbu. Lietuvoje nutįsus eilėms pas psichologus, „Iki“ darbuotojams laukti nereikia...

Vitaminai naudingi tik tada, kai teisingai juos vartojame: pataria, ką rinktis ryte, o ką – vakare

Kartais paprasčiausiai vartoti vitaminų nepakanka. Norint efektyvaus rezultato be tokių šalutinių poveikių kaip pykinimas ar mieguistumas, svarbu žinoti, kaip teisingai kiekvieną iš vitaminų reikia...

Per šventes apsunko skrandis? 3 lengvi ir nebrangūs patiekalai, kurie padės organizmui

Kad ir kiek dažnas žada per šventes neprisivalgyti, net ir jaučiant saiką nesunku apsunkti ragaujant skirtingus gardumynus nuo šventinio stalo. Toks pasilepinimas nepakenks –...

Padėti nepasiturintiems kviečia „Maisto banko“ labdaros koncertas „PasiDalink“

Šiandien, lapkričio 18 d., 19.30 val. tiesioginiame LNK televizijos eteryje vyks „Maisto banko“ labdaros koncertas „PasiDalink“. Vienuoliktą kartą vyksiančiame koncerte žinomi Lietuvos atlikėjai, visuomenininkai bei „Maisto banko“ savanoriai kvies žmones prisidėti prie maisto gelbėjimo...

Meksikos įkvėpta nebrangi vakarienė: 3 išeitys, kad jūsų takai nesubyrėtų po pirmojo kąsnio

Ieškantys greitos ir paprastai paruošiamos vakarienės jau senokai atradę takus. Šis iš Meksikos kilęs patiekalas gali tapti tiek užkandžiu, tiek sočiu, bet nebrangiu pagrindiniu patiekalu – ypač spalio 4-ąją, Pasaulinę takų dieną. Pasak Vaidos...

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS