Spanguolių sezonas prasidėjo: šiųmetinio derliaus ypatumai ir uogautojo patarimai

Ar jau skaitėte?

Spanguolių derlius jau prasidėjo. Patyrę uogautojai sako, kad šįmet pirmosios spanguolės pasirodė vėliau nei įprasta, tačiau šių uogų derliaus laukiama gausaus ir kokybiško. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad spanguolės lietuvių mėgstamos ir nuo seno vertinamos uogos, todėl nenuostabu, kad vos pasirodžiusios parduotuvių lentynose jos sulaukia pirkėjų susidomėjimo.

- Reklama -

2030-ieji. Kaip svarbiausios šiandienos tendencijos visiškai pakeis mūsų ateitį


„Sveikesni produktai – vaisiai, daržovės, uogos, o ypač sezoninės, rudenį tarp pirkėjų sulaukia didelio dėmesio. Pastebime, kad pirkėjų krepšeliuose šį sezoną atsiduria moliūgai, morkos, kopūstai, obuoliai, taip pat ir lietuvių nuo seno pamėgtos spanguolės. Jų parduotuvėse stengiamės pasiūlyti už patrauklią kainą – 250 g šių sveikatai naudingų uogų kainuoja 2,99 Eur“, – teigia V. Budrienė.

Laukia gausus derlius

Spanguolės.

Visuomenininkas, grybautojų asociacijos įkūrėjas, devynis kartus Lietuvos ir kartą pasaulio grybavimo čempionato nugalėtojas ir uogautojas mėgėjas Vytenis Daugudis, sako, kad šįmet spanguolių derlius gausus ir kokybiškas.

„Pastaruosius kelerius metus pelkėse, kuriose auga spanguolės, buvo pakankamai sausa. Tačiau šią vasarą joms drėgmės užteko. Pastebiu, kad palyginti su pernykščiu spanguolių derliumi, šįmet jų ne tik daugiau, bet jos dar ir didesnės“, – teigia V. Daugudis.

Pasak jo, paprastai spanguolės pradedamos rinkti pačioje rugsėjo pradžioje, tačiau šiais metais derlius gerokai vėluoja. Ir nors kokybiškų, skanių spanguolių miškuose rasti jau galima – ne visos jos iki galo sunokusios.

„Spanguolių sezonas trunka ilgą laiką. Spanguoles galima rinkti nuo pat rugsėjo iki lapkričio pabaigos, netgi prasidėjus šalnoms, o, ant krūmelių kabančių uogų rasti galima ir pavasarį – nutirpus sniegui. Žinoma, tokios uogos jau būna minkštos, bet jų skonis – nepasikeitęs“, – pasakoja V. Daugudis.

- Reklama -
Taip pat skaitykite:  7 gero mandarino paslaptys, kurias turi žinoti kiekvienas

Spanguoliaukite atsargiai

Kadangi spanguolės auga drėgnose miškų vietose – pelkėse, ruošiantis spanguoliauti, pasak V. Daugudžio, svarbiausia yra tinkamai pasirinkti avalynę. Geriausia avėti ilgaaulius guminius batus, pasirūpinti patogia apranga, o daugiau jokių kitų ypatingų įrankių spanguoliavimui neprireiks. Užteks paprasto kibirėlio. Einant spanguoliauti svarbu pasirūpinti savo saugumu – nebristi giliai į nepažįstamą pelkę. Nespanguoliauti vienam, geriausia į kompaniją pasikviesti patyrusį uogautoją arba apylinkes bent šiek tiek pažįstantį žmogų.

„Spanguoliavimo privalumas yra toks – jeigu radote spanguolėmis gausias vietas, žinokite, kad čia grįžti galėsite ir kitais, ir dar kitais metais. Mat šios uogos kasmet auga tose pačiose vietose. Spanguolių rasti lengvai rasti galima visuose Lietuvos regionuose, tereikia pasidomėti, kur yra pelkingos vietos“, – pataria uogautojas.

Ką pasigaminti?

Spanguolėse yra daug įvairių vitaminų, antioksidantų ir kitų sveikatai naudingų elementų. Jose gausu vitaminų C ir E, spanguolės taip pat yra puikus vitamino K1 šaltinis. Šiose uogose taip pat randama ir kitų sveikatai naudingų mikroelementų: ypač mangano, vario. Spanguolės taip pat gali padėti kontroliuoti cholesterolio lygį kraujyje, jų įtraukimas į racioną padeda išvengti širdies bei kraujagyslių ligų.

Pasak V. Daugudžio, spanguoles virtuvėje panaudoti galima pačiais įvairiausiais būdais. Jos dažnai naudojamos raugiant kopūstus, naudojamos ir kaip vaistas – iš šių uogų dažnai verdamos arbatos, ypač jos naudingos peršalus, verdami įvairiausi padažai, kurie patiekiami ir prie mėsos, dažniausiai paukštienos. Dar vienas populiarus spanguolių panaudojimo būdas – šaldymas. Šaldytos spanguolės puikiai tinka paskantininti įvairiausius gėrimus, kokteilius ar glotnučius, iš jų taip pat gali būti verdami pagardai arba jos paprasčiausiai trinamos su medumi ar cukrumi – valgomos vienos, naudojamos arbatai.

Vaida Budrienė
„Iki“ komunikacijos vadovė

TOP naujienos

Prancūzų kino festivalis „Palanga – Mon Amour“sugrįžta į Palangą

Festivalio iškilmingas atidarymas vyks liepos 26 dieną (šeštadienį) 17 valandą Palangos kurorto muziejuje (Birutės al. 34A, Palanga) Romantikos ir gero kino išsiilgusius vasarotojus kviečia Palangos...

DOMINO teatras: Komedija „Striptizo ereliai. New edition”

Rugsėjo 23 dieną / 19 val. Rezervuokite gero vakaro nakvyne pas mus! Pristatome visiškai atsinaujinusią populiariausią ir jau kultine tapusią komediją „Striptizo ereliai. New edition“. Visiškai...

Horoskopai lapkričio 3 dienai

AVINASJus nemaloniai nustebins ir sutrikdys namuose susiklosčiusi situacija. Panašu, kad pražiopsojote kažką svarbaus. Visi labai sudirgę, nors ir negali aiškiai suformuluoti priežasties. Teks ieškoti...

Horoskopai balandžio 11 dienai

AVINASNeatidėkite rytojui to, ką galite (ir turite) padaryti šiandien, nors pirmąją savaitės dieną tokia pagunda ir gali kilti. Pats laikas susitvarkyti reikalus taip, kad...

Registrų centras: dėl skolų pernai buvo areštuojami ir orlaiviai, ir gyvuliai, ir derlius

Praėjusiais metais dėl kreditorinių įsipareigojimų nevykdymo areštuojamo turto kiekis mažėjo, tačiau tarp areštuotų objektų pateko ne ką mažiau originalūs ir neįprasti turtai. Laikini disponavimo turtu faktai fiksuojami pagrindinių nacionalinių duomenų tvarkytojo Registrų centro prižiūrimame...

Dietistė Ugne Radzevičienė: „Iš tikrųjų sveiką maistą turėtume vadinti normaliu maistu“

Maistas dažnai tampa neatsiejama kasdienių situacijų dalimi, valgome susitikimų metu, dirbdami kompiuteriu, dalyvaudami pristatymuose ar parodose. Valgymas dabar labiau pramoga ar tiesiog trumpa stotelė tarp begalės dienos darbų nei būtinas kuras kūnui. Kaip teigia...

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS