Saldesnei vasarai – gudrybės, kaip išsikepti tobulus grilio desertus

Ar jau skaitėte?

Įprasta, kad kepsninių sezonui gerokai įsibėgėjus jose dažniausiai čirška sultinga mėsa, žuvis arba daržovės. Tačiau lauke išties verta kepti ne tik tradicinius patiekalus, bet ir įvairiausius desertus. Šie kepsninėje paruošti gardėsiai tikrai nustebins savo skonių įvairove, lengvu paruošimu, o jais smaližiauti galės ir besirenkantieji sveiką mitybą. Būtent tokių desertų gamybos idėjomis dalijasi vieno lietuviško prekybos tinklo atstovai, kurie kviečia vasara mėgautis saldžiai, gardžiai bei nerūpestingai.

- Reklama -


Prireiks ir sviesto, ir kantrybės

Lietuviai šiltuoju sezonu kepsnines užkuria vis dažniau. Tai pastebinti prekybos tinklo Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė priduria: pats kepinių lauke mėgavimosi pikas – gegužės-rugsėjo mėnesiai.

Grilis. Nuotrauka iš Pexels.

„Mūsų pirkėjai kepsninių sezonui noriai renkasi šašlykus, marinuotos mėsos – paukštienos, kiaulienos, jautienos – gaminius. Tokie produktai įprastai perkami fasuoti, o jų pirmąjį šių metų pusmetį, lyginant su tokiu pačiu laikotarpiu pernai, pardavėme penktadaliu daugiau. Todėl tradiciniai kepsninių patiekalai kasmet populiarėja, tačiau parduotuvėse klientai mūsų kulinarijos meistrų vis dažniau klausia ir apie grilyje kepamus desertus. Juos pasigaminti patariame visada, nes šie skanėstai tikrai gali nustebinti kiekvieną, vasarą norintį didesnės kulinarinės įvairovės“, – pažymi E. Dapkienė.

Išbandyti kepsninėje keptus desertus kviečia ir prekybos tinklo Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė. Jos teigimu, tokie gardėsiai gali tapti sveikesne alternatyva įprastiems skanėstams, o begalė gamybos receptų įtiks net išrankiausiam smaližiui. Tačiau, pabrėžia B. Baratinskaitė, kepant desertus kepsninėje, verta atsižvelgti į keletą gudrybių, kuriomis vadovaujantis rezultatas pavyks tiesiog tobulas.

„Norint grilyje neapdeginti vaisių, pyrago apačios ar bet kurio kito skanėsto, juos ruošti reiktų ne ant tiesioginio kaitros šaltinio. Todėl desertus patartina patraukti į tą kepsninės vietą, kurioje karštis mažesnis. Taip pat, kepant skanėstus grilyje, verta naudoti kuo daugiau sviesto, juo gausiai ištepti kepimo indus. Tokiu būdu desertai nepridegs, neprilips prie dugno ir idealiai apskrus. Kitas patarimas – turėti kantrybės. Desertams kepsninėje iškepti prireikia 10-15 minučių ilgiau nei orkaitėje, kadangi čia naudojamas karščio šaltinis nėra nuolatinis. Taigi, duokite gardėsiams šiek tiek daugiau laiko ir tuomet galėsite mėgautis nepaprastu jų skoniu“, – pataria prekybos tinklo maisto ekspertė.

Taip pat skaitykite:  I. Juciūtė-Čibirkienė pasitinka ramiai: „Kalėdos prasideda mūsų širdyse“

Pasidalijusi kepsninių desertų paruošimo gudrybėmis, B. Baratinskaitė siūlo jomis pasinaudoti gaminant grilio skanėstus, kurie puikiai vainikuos kiekvieną maisto šventę gamtoje.

- Reklama -

Netikėta: zefyrinių saldainių ir braškių kebabai

Reikės: 20 zefyrinių saldainių, 16 nuplautų braškių be kotelių, pusės indelio ekologiško riešutų kremo, saujelės kepintų ir smulkintų lazdyno riešutų.

Ant plonesnių iešmų suverkite po 5 zefyrinius saldainius ir 4 braškes. Šiek tiek pakepkite kepsninėje nuolatos vartydami. Kai zefyriniai saldainiai lengvai apskrus, apliekite iešmelius riešutų kremu. Tuomet apibarstykite lazdyno riešutais, palaukite, kol desertas truputį atvės, ir skanaukite.

„Šis skanėstas – lengvas, ypač gardus ir paprastai paruošiamas. Braškės jam suteikia išraiškingą skonį, o zefyrai yra mažiau kaloringi nei dauguma saldumynų. Be to, jie turi daug geležies, fosforo, raumenis stiprinančių baltymų. Tuo metu riešutų kremą galima rinktis be pridėtinių cukrų. Todėl šis desertas yra ne tik vasariškai gaivus, bet puikiai tiks ir besirūpinantiems savo mityba“, – sako B. Baratinskaitė.

Gurmaniška: kriaušės su rikotos sūriu ir kokosais

Reikės:

  • poros didesnių kriaušių,
  • 50 g medaus,
  • žiupsnelio cinamono,
  • 200 g rikotos sūrio,
  • 50 g kokosų drožlių.

Pirmiausia, paruoškite kriaušes. Perpjaukite jas pusiau, išimkite vidurį, patepkite medumi, apibarstykite cinamonu, įdėkite šaukštą rikotos sūrio, apiberkite kokosų drožlėmis. Sudėkite į foliją ir kepkite uždaroje kepsninėje 200 laipsnių temperatūroje apie 15 minučių. Tuomet išimkite, leiskite atvėsti bei ragaukite.

„Grilyje išties verta kepti ne tik tokius desertus, bet ir vaisius, kuriuos ypač lengva paruošti. Jų į kepsninę galima sudėti pačių įvairiausių. Kepimui puikiai tinka obuoliai, minėtos kriaušės, braškės, taip pat bananai, mangai, ananasai, figos, persikai. Juos irgi galima patepti sviestu, o kepti reiktų trumpai, kol taps aukso spalvos. Tuomet šie vaisiai tiks ir kaip garnyras, ir kaip desertas“, – ryžtis kulinariniams eksperimentams drąsina prekybos tinklo maisto ekspertė.

Taip pat skaitykite:  Ekspertė siūlo išbandyti 3 įdarytos anties receptus, kurie nustebins netikėtu skoniu

Ernesta Dapkienė
„Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė

TOP naujienos

ORAI: Šiandien bus debesuota su nedideliais pragiedruliais

Šiandien bus debesuota su nedideliais pragiedruliais. Daug kur protarpiais krituliai, vyraus šlapdriba, sniegas. Kai kur plikledis. Vėjas pietvakarių, vakarų, pereinantis į šiaurės vakarų, šiaurės,...

ORAI: Po žiemiškesnio trečiadienio, ketvirtadienį iš vakarų vėl atplūs šiltas ir labai drėgnas oras

Po žiemiškesnio trečiadienio, ketvirtadienį iš vakarų vėl atplūs šiltas ir labai drėgnas oras. Šiandien daugelyje rajonų šlapdriba, sniegas, kai kur pereinantis į lietų. Pietvakarių, pietų,...

Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų: ir taip didžiausi atlyginimai rinkoje auga toliau 

Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne tik pagal vaistinių kiekį, bet ir atlyginimų dydį. Naujausi „Sodra“...

Sausio 25-oji – transporto priemonių susidūrimai

Sausio 25 dieną, pirmadienį, pirminiais duomenimis, 4-iuose eismo įvykiuose sužeisti 7 žmonės. Viename įvykyje nukentėjo 3 asmenys, kitame – 2. Transporto priemonių susidūrimų –...

„Pienės 2023“ apdovanoti efektyviausi pieno gamintojai, jų tarpe ir mūsų rajono ūkininkai

Pažangiausiems pieno ūkių atstovams jau dešimtą kartą įteikti apdovanojimai „Pienės 2023“. Raudondvaryje (Kauno r.) vykusiame renginyje Žemės ūkio ministerija ir naujienų portalas Pienoukis.lt geriausiems pieno gamintojams padėkojo už indėlį į šalies žemės ūkį bei...

Horoskopai sausio 6 dienai

AVINASŠalia jūsų vyksta kažkas sudėtingo ir svarbaus, ko tikriausiai iki galo nesuprantate. Jei pasiduosite emocijoms, ir taip jau neaiški padėtis susipainios dar labiau. Vakarop pagaliau gausite žinią, kurios seniai laukėte ir jau buvote beprarandąs...

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS