Pigesnė griliaus sezono pradžia su „Rimi“: štai, kaip skaniai galite paruošti vieną mėsos rūšį

Ar jau skaitėte?

Pavasariui įsibėgėjus metas iš sandėliukų traukti kepsnines: čirškančio kiaulienos šašlyko kvapas kaipmat sužadins apetitą, o ir gamtoje, šviečiant išsiilgtai saulei, bus smagu praleisti laiką su visa šeima. Be to, tinkamai parinkta kiauliena išties pasitarnaus organizmui: gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės teigimu, saikingai jos skanaujant, galime apsirūpinti įvairiomis naudingomis maistinėmis medžiagomis. Taip pat prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijos vadovės Olgos Suchočevos teigimu, verta nepraleisti progos šios mėsos rūšies įsigyti pigiau: šią savaitę, iki balandžio 8 d. imtinai „Rimi“ kulinarų paruoštiems kiaulienos sprandinės šašlykams su česnakiniu marinatu bus taikoma 24 proc. nuolaida, tad jie kainuos 6,79 Eur / kg.

- Reklama -

Vartojant saikingai patenkins baltymų poreikį

Kiauliena yra populiari mėsa, įvairiai vartojama visame pasaulyje. Ji taip pat yra svarbus baltymų, vitaminų ir mineralų šaltinis daugelyje mitybos modelių. Be to, ši mėsa pasižymi sodriu, daugeliui mėgstamu skoniu, todėl jos patiekalų receptūros siekia gilias kulinarines tradicijas.

Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijos vadovės Olgos Suchočevos teigimu, verta nepraleisti progos šios mėsos rūšies įsigyti pigiau.

„Maistiniu požiūriu kiauliena yra vertingas baltymų šaltinis, kuriame yra visų žmogaus organizmui reikalingų nepakeičiamų aminorūgščių. 100 g virtos kiaulienos porcijoje yra apie 25 g baltymų, todėl ji yra puikus pasirinkimas norintiems patenkinti baltymų poreikį. Be to, joje yra kelių svarbiausių vitaminų ir mineralų, įskaitant B grupės vitaminus (pvz., tiaminą, niaciną ir B12), cinką, seleną ir fosforą“, – vardija gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė.

Ji atkreipia dėmesį, jog nors kiaulienoje gausu maistingųjų medžiagų, įtraukiant ją į savo mitybos racioną taip pat svarbu atsižvelgti į riebalų kiekį: šioje mėsoje gali būti daug sočiųjų riebalų, ypač tokiose dalyse kaip šoninė.

„Didelio kiekio sočiųjų riebalų vartojimas siejamas su padidėjusia širdies ligų ir kitų sveikatos problemų rizika. Todėl patartina rinktis liesesnes kiaulienos dalis ir riboti perdirbtų kiaulienos produktų, kuriuose yra daug druskos ir kitų priedų, vartojimą. Be to, šią mėsą ruošiant, jos maistingumui didelę įtaką gali turėti gaminimo būdai: pavyzdžiui, kepant kiaulieną ant grotelių bei nededant per daug riebalų, galima išsaugoti natūralias maistines medžiagas ir sumažinti sveikatai nepalankių riebalų kiekį“, – pataria dr. E. Gavelienė.

Taip pat skaitykite:  Pomidorai – aukso obuoliai, kuriuos atrado actekai

Kiekvieną kartą skirtingas skonis su vis kitokiu marinatu

Prasidedant grilinimo sezonui neabejotinai į savo populiarumo pozicijas sugrįžta kiaulienos šašlykas. Nors tai – Kaukazo regiono kilmės mėsos patiekalas, lietuviai jau eilę metų mėgaujasi gardžiai iškeptais, sultingais kiaulienos gabaliukais. Be to, prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijos vadovės Olgos Suchočevos teigimu, šis patiekalas retai atsibosta, pasitelkiant pigesnius, tačiau vis kitokių skonių suteikiančius marinatus.

- Reklama -

„Vienas iš klasikinių marinatų – tai alyvuogių aliejaus, smulkinto česnako, smulkintų svogūnų, citrinos sulčių ir prieskonių, pavyzdžiui, paprikos, kmynų ir kalendros, mišinys. Šis marinatas pasižymi subalansuotu skoniu, kurį šiek tiek paryškina citrinų sultys ir šiltas, aromatingas prieskonių atspalvis. Alyvuogių aliejus padeda suminkštinti kiaulieną, o kepant ji išlieka sultinga. Kitas kvapnus marinatas kiaulienos šašlykams – tai jogurto, tarkuoto imbiero, smulkinto česnako, ciberžolės ir truputį aitriosios paprikos prieskonių mišinys. Jogurtas suminkština mėsą, o imbiero, česnako ir ciberžolės derinys suteikia pikantiškumo bei čili prieskoniai – subtilaus aitrumo“, – pasakoja ekspertė.

Ji priduria, kad norintiems saldesnio ir aromatingesnio marinato, galima naudoti medaus, sojų padažo, tarkuotos kriaušės, smulkinto česnako ir sezamų aliejaus mišinį: medus suteikia natūralaus saldumo ir padeda karamelizuoti kiaulieną kepant ant grotelių, o tarkuota kriaušė veikia panašiai kaip jogurtas bei suteikia marinatui subtilų vaisių prieskonį.

Skaniausi šašlykai iš kokybiškos kiaulienos sprandinės

Įprasta, jog ruošdamiesi gaminti šašlykus, renkamės kiaulienos sprandinę: ji pasižymi tinkamu raumenų ir riebalų balansu, tad iškepta mėsa visuomet būna nei per sausa, nei pertekusi papildomais riebalais. O. Suchočeva pataria visuomet atsižvelgti į keletą kokybės kriterijų, kai renkamės kiaulienos sprandinę šašlykų gamybai: svarbi mėsos spalva bei bendra išvaizda.

„Ieškokite šviesiai rausvos spalvos kiaulienos sprandinės gabalų bei venkite pilkšvos, nes tai reiškia, jog mėsa pagedusi. Be to, geros kokybės kiaulienos sprandinėje yra vidutinis kiekis tolygiai pasiskirsčiusių tarpraumeninių riebalų, kurie lemia vėlesnio patiekalo sultingumą ir skonį. Taip pat namie patikrinkite mėsos kvapą: ji neturėtų skleisti nemalonaus aromato, tai – irgi gedimo požymis. Žinoma, pati kiaulienos sprandinės pakuotė turi būti nepažeista, be jokių įplėšimų, dėl kurių į mėsą galėtų patekti oro ar galimų teršalų“, – perspėja ekspertė.

Taip pat skaitykite:  Renesansą išgyvenantys mikrožalumynai – ant savaitgalio pusryčių stalo (receptas)

Skubantiems ji primena, kad šią savaitę (iki balandžio 8 d. imtinai) „Rimi“ kulinarijos meistrų paruoštiems kiaulienos sprandinės šašlykams česnakiniame marinate „Mano dienai“ bus taikoma 24 proc., tad jie kainuos 6,79 Eur / kg – tai padės išties pigiau atidaryti griliaus sezoną. Taip pat dar daugiau sutaupyti padės tikslus pirkinių krepšelio planavimas bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus bei papildomas nuolaidas.

Išsiilgusiems pikantiškų, tačiau kiek gaivesnių skonių, puikiai pravers šis ananasų ir imbierų marinatas kiaulienos šašlykams.

RECEPTAS

Ananasų ir imbierų marinatas

Marinatui reikės:

  • 160 ml ananasų sulčių;
  • 30 ml alyvuogių aliejaus;
  • 10 g malto imbiero;
  • 10 ml sojų padažo;
  • Šiek tiek maltų juodųjų pipirų.

Gaminimo eiga:

  1. Nedideliame dubenėlyje gerai sumaišykite marinato ingredientus.
  2. Sudėkite marinatą ir kiaulienos gabaliukus į sandarų indą ir palikite mėsą marinuotis pernakt šaldytuve.

Skanaus!

 

 

 

TOP naujienos

M. K. Čiurlionio muzikos festivalis Palangoje

Jau septintąjį sezoną skaičiuosiantis festivalis šiemet vyks Palangoje liepos 3-13 dienomis. Dešimtyje festivalio renginių – geriausi įvairių šalių atlikėjai, kylančios žvaigždės, įdomūs jungtiniai tarptautiniai...

Plaukų stilistė, Lietuvos vardą garsinanti pasaulyje

Beveik 15 tūkst. sekėjų socialinių tinklų platformoje turinti Inga Bagdonaitė yra viena geidžiamiausių plaukų stilisčių Lietuvoje, tarptautinių Europos bei pasaulio konkursų dalyvė ir nugalėtoja,...

ORAI: Lietinga diena su smarkesniais vėjo gūsiais

Trečiadienio naktį daug kur trumpi lietūs, vakariniuose rajonuose vietomis smarkūs. Vėjas pietvakarių, 6–11 m/s, pajūryje gūsiai 15–17 m/s. Žemiausia temperatūra 3–8, pajūryje iki 10...

Pavakarę žuvo pėsčioji

Gruodžio 29 dieną, antradienį, pirminiais duomenimis, užregistruoti 38 eismo įvykiai. 6-iuose iš jų nukentėjo žmonės. Žuvo pensinio amžiaus pėsčioji, sužeisti 5 eismo dalyviai (vairuotojai,...

Išbandykite patiekalų su skumbre ar silke receptus, kurie puikiai tiks ir šventiniam stalui

Silkė šventiniu laikotarpiu išgyvena tikrų tikriausią aukso amžių. Ji gali būti patiekiama kaip pagrindinis patiekalas ar užkandis. Ir nors silkė dažniausiai derinama su tradicinėmis lietuviškomis daržovėmis ir grybais – šią žuvį skanauti galima net...

Kad sveikatos problemos nesugadintų savaitgalio: ką būtina turėti keliaujant į festivalį?

Kiekvienais metais pasidžiaugti muzika ir švente gamtoje į vasaros festivalius susirenka minios entuziastų. Ruošiantis tokiai išvykai, palapinė, miegmaišis, maistas ir gėrimai be abejo patenka į būtiniausių daiktų, kuriuos reikia susipakuoti, sąrašą. Tačiau smagiam savaitgaliui...

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS