22 C
Palanga
2022 / 06 / 29
spot_img
spot_img

Paparčio žiedo beieškant: mistiški papročiai ir užburiantis receptas

Ar jau skaitėte?

Skaitomiausi

Joninės – viena didžiausių ir svarbiausių vasaros švenčių, turinti gilias tradicijas ne tik Lietuvoje, bet ir kaimyninėse šalyse. Lietuvoje šią šventę mielai mini daugelis, nebūtinai tik Jonai ir Janinos. Nuo seno, dar pagonybės laikais vidurvasario šventė buvo vadinama Saulėgrįžos, Rasų švente, Kupolinėmis, o Lietuvai priėmus krikštą pervadinta Šv. Jono garbei.

Senosios Joninių tradicijos

Nuo Joninių tradicijų neatsiejami laužai, šokinėjimas per juos, bėgiojimas per žarijas, šokiai aplink laužą ir, žinoma, stebuklingo paparčio žiedo paieškos vidurnaktį. Žemdirbiai užgesusių Joninių laužų pelenus išbarstydavo laukuose, tikėdami, kad Joninių laužo pelenai saugos derlių nuo kenkėjų.

Tikint gamtos galiomis, Joninių išvakarėse tradiciškai būdavo renkami žolynai, pinami vainikai, kuriuos vėliau plukdydavo upėse ir ežeruose spėdami įsimylėjėlių ateitį. Nuo seno trumpiausią metų naktį lietuviai ne tik linksmindavosi, bet ir tikėjo mistine jos reikšme. Ši šventė tradiciškai siejama su apeigomis, įvairiais simboliais bei burtais.

Nors daugeliui šių dienų lietuvių Joninių šventė asocijuojasi tik su laisvadienio linksmybėmis, laužais ir paparčio žiedu, visgi verta pastebėti, kad tądien neapsieinama ir be grilio. Anot gastronomijos paveldo tyrinėtojo dr. Rimvydo Laužiko, gilių Joninių stalo tradicijų nėra, nes senovėje lietuviai specialių patiekalų Joninių šventei neruošdavo, tačiau jis pastebi, kad senovės lietuvių virtuvėje vyraudavo sezoninis maistas.

Mokslininkas pažymi, kad svarbu nesuplakti pagoniškųjų ir krikščioniškųjų tradicijų: „Nors Lietuva krikščionybę priėmė vėlai, tačiau vis tiek tai buvo prieš daugybę metų ir šaltinių, leidžiančių rekonstruoti kasdieninį gyvenimą kaime iki krikšto, yra labai nedaug. Tad mūsų supratimas apie tų laikų kasdieninį gyvenimą, papročius, ritualus, ar juo labiau valgius yra daugiau hipotetinis Joninės – liaudiška šventė, tad rašytiniuose dokumentuose informacijos apie ją nėra daug.“

Etnokultūra su modernizmo prieskoniu

Anot R. Laužiko, lietuvių etnokultūra, nėra susijusi vien su pagoniškais reiškiniais, ji yra labiau ilgalaikės tarpkultūrinės sąveikos rezultatas. Jo teigimu, tas pats pasakytina ir apie valgius, kurie laikomi etninės kultūros dalimi, tačiau nėra vien išskirtinai pagoniški, ar vien kaimiški, kadangi jiems įtakos turėjo LDK daugiakultūrė tradicija.

„Tradicijos ir kultūra visuomet yra veikiamos įvairių naujovių, net ir senaisiais laikais, kai kelionės nebuvo toks įprastas dalykas, į mūsų šalį skverbėsi kitų šalių įtaka ir jų kulinarinės tradicijos. Per pirklius šalį pasiekdavo reti ir egzotiškesni prieskoniai, pasiturintys žmonės laikėsi Europinių maisto madų, samdydavo užsienio virėjus, tad jų namuose atsirasdavo ir įmantresnių kitų šalių patiekalų. Vieni jų labiau išpopuliarėdavo ir buvo perimti, kiti tiesiog neprigydavo,“ – pasakoja kulinarinio paveldo tyrinėtojas.

Šiais laikais Joninių šventimas keičiasi. Senojoje kaimo kultūroje buvo tikima, kad apie Jonines būna pats gardžiausias pienas, todėl tuo metu gausiai gamino varškės sūrius, valgė miške surinktas uogas, kurias pagardindavo pienu. Taigi varškės sūriai ir kiti pieno produktai taip pat gali būti siejami su Joninių valgiais. Kadangi senovėje žmonės maitinosi vadovaudamiesi sezoniškumo principais, tai tęsiant sezoniško maisto analogiją, net ir šaltibarščius būtų galima vadinti Joninėms tinkamu patiekalu, nes sušilus orams norisi gaivesnio, lengvesnio maisto, pasirodo pirmieji švieži žalumynai.

Kiek modernesnė Joninių maisto tradicija būtų grilio patiekalai, kadangi šventė vyksta gryname ore, tad daugelis jos neįsivaizduoja be gardžių ant laužo kepamų mėsos patiekalų.

„Kuchmistrų“ patarimai ir grilyje kepta antis

Kuchmistras Artūras Rakauskas.

„Zyplių dvare“ Šakių rajone įsikūrusio restorano „Kuchmistrai“, puoselėjančio dvariškas kulinarines tradicijas ir populiarinančio Lietuvos dvarų kultūrą, kuchmistras Artūras Rakauskas dalijasi keletu patarimų, kaip paruošti kuo gardesnį mėsos kepsnį. Visų pirma jis sako, nespaudinėkite mėsos kepdami, nes taip iš jos išbėgs daug sulčių, mėsą visuomet dėkite tik į gerai įkaitintą grilį. Baigę gaminti, visada gerai nuvalykite grilio groteles.

„Jei esate grilio naujokas, naudokitės vidinės temperatūros termometru, tai bus lengviau išvengti klaidų ir tinkamai iškepti mėsą,“ – pataria kuchmistras.

Anot jo, prieš kepant, pavyzdžiui, jautienos kepsnius, mėsą reikėtų palaikyti kambario temperatūroje bent 30 min., kad ji iškeptų tolygiai ir būtų sultingesnė. Be to, iškepusią mėsą reikėtų uždengti ir palaikyti šiltai, kad joje tolygiai pasiskirstytų sultys ir pjaunant neišbėgtų.

„Zyplių dvaro“ restorano kuchmistras Joninių proga dalijasi kantrybės pareikalausiančiu, bet nuostabiu skoniu apdovanosiančiu, grilyje keptos anties receptu. Nors visą antį grilyje iškepti užtrunka, tačiau pašovę ją pavakarėje, kol krausite Joninių laužus nė nepastebėsite, kaip prabėgs laikas. Prisirinkę žolynų, supynę ir išplukdę vainikus dar prieš pat šėlsmą prie laužų galėsite mėgautis aromatingu ir sultingu Lietuvos dvarų klestėjimo laikus menančiu patiekalu.

Reikės:

  • Maždaug 2 kg anties
  • 2 a. š. cinamono
  • ½ a. š. trintų gvazdikėlių
  • 1 a. š. maltos paprikos
  • Kelių šakelių čiobrelio
  • 100 ml šviežių apelsinų sulčių
  • 1 apelsino
  • 1 galvos česnako
  • 1 v. š. garstyčių
  • 1 v. š. sviesto
  • šiek tiek druskos

Gaminimas: pirmiausia įkaitiname grilį iki 300 laipsnių temperatūros. Antį nuplauname, nusausiname, nupjaustome nereikalingus riebalus ir paskrudiname įkaitintame grilyje iš visų pusių, darome tai greitai, kad viduje mėsa nespėtų iškepti, o tik įgautų švelnų dūmo skonį.

Ištraukę dar karštą antį iš visų pusių įtriname garstyčiomis ir paliekame atvėsti. Sumažiname grilio temperatūrą iki 120-130 laipsnių. Sumaišome gvazdikėlius, cinamoną, maltą papriką, apelsino sultis, druską ir įtriname antį tiek išorėje, tiek viduje. Į anties vidų sudedame į keturias dalis supjaustytą apelsiną, pusiau perpjautą česnako galvą, sviestą ir čiobrelius. Sandariai suvyniojame antį trijuose sluoksniuose folijos ir dedame į grilį. Kepame 4-5 val. kas valandą šiek tiek paversdami. Rekomenduojama kepti krūtinėle į viršų. Iškepus ančiai atsargiai pradarykite foliją ir ištekėjusias sultis supilkite į puodą, įpilkite šiek tiek grietinėlės, pavirkite ir patiekite kaip padažą prie anties.

Skanaus!

spot_img

Viskas, ką reikia žinoti apie buhalterinę apskaitą

Verslo pasaulyje galima labai dažnai išgirsti žodžius, kaip buhalterija ir apskaita. Šie du terminai supa gana nemažai mįslių, o atsiradę vis naujesni įstatymai - gali dar labiau susukti galvą. Nesvarbu, ar jūs esate smulkus,...

Pirmadienį išsilaikys sausi orai, vėliau darysis vis tvankiau

Pirmadienį išsilaikys sausi orai, vėliau darysis vis tvankiau, didės trumpų liūčių su perkūnija tikimybė. ----REKOMENDUOJAME: Profesoriaus Rimanto Kėvalo audioknyga „Ką mes padarėme savo vaikams“---- Birželio 27 d. be lietaus. Vėjas naktį silpnas, dieną rytų, pietryčių, 5–10...

Horoskopai birželio 27 dienai

AVINASPasistenkite nepasiduoti jausmams. Jūsų emocijos gali nustelbti jūsų kalbos turinį. Antroje dienos pusėje techninės komunikacijos priemonės (el. paštas, telefonas ir pan.) gali sudaryti jums problemų. REKOMENDUOJAME:  5 mitybos taisyklės sportuojantiems vasarą JAUTISLeiskite savo fantazijai keliauti ten, kur...

Dažniausias atostogų užkandis – rūkyta žuvis: kaip ją išsirinkti ir su kuo geriausia skanauti...

Išvykos prie jūros ar savaitgaliai prie ežero daugeliui neatsiejami nuo iš tolo sklindančio rūkytos žuvies aromato. Dažnai tokia žuvis būna sūroka, todėl sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad ją...

Artimiausiomis dienomis Lietuvoje laikysis tropinė oro masė – bus karšta.

Birželio 26 d. be lietaus. Vėjas rytinių krypčių, 5–10 m/s. Temperatūra 28–33 laipsniai karščio. ----REKOMENDUOJAME: Profesoriaus Rimanto Kėvalo audioknyga „Ką mes padarėme savo vaikams“---- Birželio 27 d. lietaus tikimybė nedidelė. Vėjas pietryčių, pietų, naktį silpnas, dieną...

Horoskopai birželio 26 dienai

AVINASJei tikrai norite žinoti, kas vyksta, turėsite skaityti tarp eilučių. Ši diena pasižymės ramiu paviršiumi ir stipriomis povandeninėmis srovėmis. Nepavyks išvengti paskalų ir intrigų. JAUTISJei jau negalite šiandien pasiimti laisvos dienos, bent atidėkite visus sudėtingus...

Mėsos technologas dalijasi marinavimo paslaptimis: veikia kaip kepsnių konservantas, gali būti net su apelsinais

Vasaros savaitgaliais didmiesčių pakraščiuose ir sodybose nosį kutena gardaus dūmo aromatas – ant griliaus čirškia mėsos kepsniai ir šašlykai. Visi pasiilgome pasibuvimo gryname ore, tad Joninių savaitgalis – puikus metas atsigriebti ir paeksperimentuoti su...

Šiandien be lietaus. Temperatūra kils iki 26–31 laipsnio šilumos

Šiandien be lietaus. Vėjas pietryčių, rytų, 4–9 m/s. Temperatūra kils iki 26–31 laipsnio šilumos. Birželio 26 d. lietaus tikimybė maža. Vėjas rytų, pietryčių, naktį silpnas, dieną 4–9 m/s. Temperatūra naktį 14–19, dieną 27–32 laipsniai šilumos. Lietuvos...

Horoskopai birželio 25 dienai

AVINASAtminkite, kad visiems kitiems privalomos normos galioja ir jums. Būkite kiek įmanoma mandagesnis ir taktiškesnis - greitai gali būti brangus kiekvienas jūsų atžvilgiu palankiai nusiteikęs žmogus. JAUTISEsate didis konspiratorius, ir paslaptis nebus išsaugota ne dėl...

5 mitybos taisyklės sportuojantiems vasarą

Vasarą vis daugiau žmonių pajunta motyvaciją sportuoti – ar dailinant kūno linijas sporto salėje, ar bėgiojant gryname ore. Nors sportuojančių bei fiziškai aktyvių žmonių mitybos rekomendacijos yra gana panašios visų sezonų metu, vasarą verta...

Pikniko atmintinė: vaistininkė pataria, kaip išvengti nemalonių skrandžio sutrikimų

Atėjus vasarai, daugelis miestą iškeičia į gamtą ir keliauja prie įvairių vandens telkinių, kur rengia pasisėdėjimus, piknikus ir grilio vakarėlius. Tačiau gamtoje maisto laikymo sąlygos ne visada būna tinkamos – sudėtingiau jį apdoroti ir...

Grilius – ne tik vasarą

Atšilę orai daug kam reiškia prasidėjusį grilio sezoną. Į lauką išnešami griliai, šašlykinės ar kepsninės, intensyviai ieškoma naujų receptų, o paskanauti grilio patiekalų sukviečiami visi šeimos nariai ir būrys draugų. Skamba išties smagiai, tiesa?...

Šiandien aukščiausia temperatūra 24–29 laipsniai

Aukšto slėgio sūkurys lems sausą, saulėtą ir šiltą savaitgalį. Birželio 24-os dieną be lietaus. Vėjas besikeičiančios krypties, 4–9 m/s. Aukščiausia temperatūra 24–29 laipsniai. Birželio 25 d. lietaus nenumatoma. Vėjas naktį silpnas, dieną rytų, pietryčių, 5–10 m/s....

Horoskopai birželio 24 dienai

AVINASSekmadieninė pasilinksminimų programa turėtų būti itin nebrangi, jei ne visai nieko nekainuojanti. Didelės išlaidos tikrai negarantuos geresnės kokybės. JAUTISPakaks būti pasyviam savo paties gyvenimo stebėtojui. Laikas atsirinkti prioritetus ir motyvus, draugus ir priešus. Išvyniojęs visą...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img