Paaiškėjo, kas tapo šių metų geriausiu Lietuvos virtuvės šefu

Ar jau skaitėte?

Šeštadienį, lapkričio 5 d., didžiausios Baltijos šalyje svetingumo ir maisto parodos „Taste Vilnius HoReCa 2022“ metu išrinkti geriausi Lietuvos šefai. Pirmąją vietą ir „Geriausio Lietuvos virėjo 2022“ metų titulas ir aukso medalis atiteko Ignui Damanskui, kuris taip pat laimėjo ir specialų „Reaton Innovation Award 2022“ apdovanojimą už inovatyvimą. „Geriausiu Lietuvos jaunuoju virėju 2022“ pripažintas Paulius Lenkšas, kuriam atiteko maisto produktų bei delikatesų eksperto „Reaton“ apdovanojimas.

- Reklama -

Šiemet po 4 metų pertraukos konkursai „Geriausias Lietuvos Jaunasis Virėjas 2022“ ir „Geriausias Lietuvos Virėjas 2022“ vėl sugrįžoį Lietuvos gastronomijos pasaulį. Nuo pirmųjų čempionatų „Geriausi Metų Virėjai 2003“ ir „Jaunieji virėjai 2005“ praėjo beveik du dešimtmečiai.

Šio konkurso metu siekiama atrasti naujus talentus bei ugdyti profesionalus, norinčius pasisemti gastronominės patirties, atskleisti savo meistrystę, kūrybiškumą bei įgūdžius. Šių metų Lietuvos vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos VIII-ąjį kartą organizuojamą gastronominį konkursą globoja Vilniaus miesto savivaldybė.

„Nesvarbu, ar konkursas vyksta šalies ar tarptautiniu mastu, jo dalyviams visų pirma – tai kova su savo vidiniu „aš“ bei laiku. Dalyvaujant tokiuose konkursuose, atrodo, tiek daug norėtum padaryti, tačiau sekundės nenumaldomai lekia artėdamos link lemtingo patiekalo pateikimo, kuomet viskas, ką žinai, moki ir gali, sugula į lėkštę. Būtent tos kelios lėkštės ir yra tavo žinių bei įgūdžių patikrinimas. Skonis, spalvos, formos, kvapas, inovacijos, technikos – tai tik keli vertinimo kriterijai, kurie lemia, kas taps geriausiu šefu“, – sako Asociacijos Prezidentas, WorldChefs sertifikuotas teisėjas Jaroslav Orševski.

Į konkurso „Geriausias Lietuvos Virėjas 2022“ finalą pateko šeši virtuvės šefai: Ignas Damanskas („Original Coffee”), Erikas Janerikas („EGO SPA“), Gediminas Kniūkšta (restoranas „Lavender inn“), Edgaras Rutkauskas, Andrius Vasilenka (restoranas „Siesta“)ir Ernestas Žitkauskas (restoranas „Amandus“).

Konkurse„Geriausias Lietuvos virėjas 2022”dalyvavę meistrai komisijos verdiktui turėjo pateikti veganišką karštą užkandį, karštąjį patiekalą, būtinai panaudojant triušienos sudėtines dalis bei demonstruojant įvairias mėsos ruošimo technologijas bei desertą, kuriam būtinai turėjo būti panaudotos slyvos, marcipanas ir paruoštas šokoladinis papuošimas.

- Reklama -
„Geriausias Lietuvos Virėjas 2022“ – Ignas Damanskas („Original Coffee”. Nuotrauka renginio organizatorių.

Konkurse „Geriausias Lietuvos Jaunasis virėjas 2022” varžėsi Airidas Bubelis (restoranas „Arrivée“), Teresė Kvašytė (restoranas „Ertlio namas“), Paulius Lenkšas (restoranas „Amandus“), Gertis Liutkevičius („Juoda druska“), Lilija Putilovaitė (Šv. Ignaco Lojolos kolegija), Rokas Ragauskas.

Konkurso dalyvių patiekalus vertino sertifikuoti teisėjai iš Danijos, Estijos, Latvijos, Švedijos, priklausantys pasaulio virtuvės šefų asociacijai (WorldChefs – The World’s Association of Chefs Societies). Komisija didelį dėmesį skyrė ne tik patiekalų skonio savybėms ir suderinamumui, profesionaliam paruošimui, bet ir skirtingų gamybos technikų panaudojimui, moderniam šiuolaikiškam pateikimui, estetikai. Taip pat buvo vertinama darbo vietos švara ir tvarka.

Renginio organizatorių teigimu, nacionaliniai virtuvės šefų ir jaunųjų virėjų konkursai – tai geras startas profesionalams ruošiantis sudėtingesniems pasaulio kulinarijos čempionatams Liuksemburge, Vokietijoje ir kitose šalyse, kur tenka varžytis su geriausiais virtuvės virtuozais.

Konkurse buvo renkama ir „Geriausia komanda Zero Waste challenge 2022“. Šių varžytuvių, kuriose dalyvavo profesinių mokyklų komandos, tikslas – ugdyti mokinių profesinį meistriškumą, kūrybiškumą, laikantis tvarios virtuvės principų.

Dėl tvariausios komandos titulo varžėsi profesinių mokyklų atstovai – du mokiniai ir mokytojas, kurie gamino karštą patiekalą iš alpinio šalvio, pastarnokų, morkų laikantis tvarios virtuvės principų. Mokytojas turėjo sunaudoti produktų likučius ir sukurti vieno kąsnio užkandžius, suderindamas produktų skonius, atskleisdamas kūrybiškumą.

Profesinių mokyklų komandų konkursinius patiekalus vertino tarptautinių čempionatų prizininkai ir patyrę virtuvės šefai: Aldona Gečienė, Darius Dabrovolskas, Honorata Lyndo, Jaroslav Orševski, Tomas Rimydis.

Konkursai „Geriausia komanda Zero Waste Challenge 2022“, „Geriausias Lietuvos Jaunasis Virėjas 2022“ ir „Geriausias Lietuvos Virėjas 2022“ vyko parodų centre „Litexpo“, Vilniuje lapkričio 3-5 d. tarptautinės parodos „Taste Vilnius HoReCa 2022“ metu.

Ankstesnių konkursų „Geriausias Lietuvos Jaunasis Virėjas“ ir „Geriausias Lietuvos Virėjas“ nugalėtojai:

  • 2003 m. „Geriausi Metų Virėjai“ (I v. Aldona Gečienė ir Božena Sadovskaja),
  • 2005 m. „Jaunieji Virėjai“ (I v. Darius Dabrovolskas ir Tomas Rimydis),
  • 2008 m. „Geriausias Lietuvos Virėjas“ (I v. Vytautas Samavičius),
  • 2009 m. „Geriausias Jaunasis Virėjas“ (I v. Remigijus Januška),
  • 2010 m. „Geriausias Lietuvos Virėjas“ (I v. Deivydas Praspaliauskas),
  • 2011 m. „Geriausias Lietuvos Jaunasis Virėjas“ (I v. Natas Beriozovas),
  • 2012 m. „Geriausias Lietuvos Virėjas“ (I v. Justinas Misius),
  • 2014 m. „Geriausias Lietuvos Jaunasis Virėjas“ (I v. Pavel Koncejalov),
  • 2014 m. „Geriausias Lietuvos Virėjas“ (I v. Deivydas Praspaliauskas),
  • 2016 m. „Geriausias Lietuvos Jaunasis Virėjas“ (I v. Ignas Višinskas),
  • 2016 m. „Geriausias Lietuvos Virėjas“ (I v. Jevgenij Volkov),
  • 2018 m. „Geriausias Lietuvos Jaunasis Virėjas“ (I v. Jonita Šeščilaitė),
  • 2018 m. „Geriausias Lietuvos Virėjas“ (I v. Justinas Misius).

Jūratė Mikalkėnienė
LVVKA vykdomoji direktorė

TOP naujienos

Astrologinė prognozė kitai savaitei

Astrologinė prognozė kitai savaitei, rugpjūčio 19–25 dienoms. AVINAS Savaitės pradžioje netikėtumų gali pateikti tie, kuriais pasitikėjote. Pasistenkite objektyviai vertinti situaciją bei ryšius su kitais žmonėmis. Labiau...

Nacionaliniame kultūros forume kalbėjusi V. Čmilytė-Nielsen: kultūra šiuo laikotarpiu yra slėptuvė, kurioje mes išsaugome tai, kas svarbiausia

Penktadienį, lapkričio 25 d., įvyko kasmetinis, jau 7-tasis nacionalinis kultūros forumas (Forumas), organizuojamas nacionalinės kūrybinių ir kultūrinių industrijų asociacijos (NKIKIA). Šių metų Forumo tema...

Seimas padidino baudas rūkalus nepilnamečiams tiekiantiems asmenims iki 580 eurų

Griežtindamas atsakomybę už rūkalų tiekimą nepilnamečiams Seimas Administracinių nusižengimų kodekse įtvirtino gerokai didesnes baudas už šiuos nusižengimus. Tabako gaminių ar susijusių gaminių nupirkimas, perdavimas ar...

Pirmadienį išsilaikys sausi orai, vėliau darysis vis tvankiau

Pirmadienį išsilaikys sausi orai, vėliau darysis vis tvankiau, didės trumpų liūčių su perkūnija tikimybė. ----REKOMENDUOJAME: Profesoriaus Rimanto Kėvalo audioknyga „Ką mes padarėme savo vaikams“---- Birželio 27...

Lietuviai vis dažniau ieško retų automobilių – toks pirkinys gali nemenkai papildyti kišenę

Nei vienas automobilių entuziastas nepaneigtų fakto, kad gerai išlaikytas, retas automobilis ne tik atkreipia praeivių dėmesį, bet gali tapti ir nebloga investicija. Pasirodo, kad dar prieš 10-15 metų įprastu automobiliu laikytas modelis šiai dienai...

ORAI: Šiandien kai kur numatomas trumpas lietus, galima perkūnija

Šiandien kai kur numatomas trumpas lietus, galima perkūnija. Vėjas pietryčių, 6–11 m/s. Aukščiausia temperatūra 13–18 laipsnių šilumos. Trečiadienį kai kur trumpas, nedidelis lietus. Temperatūra naktį 3–8, dieną 12–17 laipsnių šilumos. Ketvirtadienio naktį vietomis, dieną daug kur...

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS