-4 C
Palanga
2022 / 12 / 02
spot_img
spot_img

Metas pradėti ruošti Kalėdų stalo puošmeną – brandintą pyragą

Ar jau skaitėte?

Skaitomiausi

Tradiciškai brandintas pyragas kepamas iškart po Vėlinių, bet iki tol, norint sutaupyti, jau galima dairytis nuolaidų džiovintiems vaisiams ir uogoms, nes būtent jų pyragui prireiks net kilogramo. Toks brandintas pyragas ilgai išsilaiko šviežias, be to, iškepus mažesnių, gali būti puiki dovana draugams ar artimiesiems. Pasak sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, nors džiovintuose vaisiuose koncentruojasi kalorijos, mineralinių medžiagų kiekis 100 gramų produkto išlieka netgi didesnis nei šviežiuose. Prekybos tinklo „Rimi“ kategorijos vadovė Sandra Čirė pastebi, jog džiovinti vaisiai ir riešutai populiariausi būna šaltuoju metų laiku, artėjant didžiausioms metų šventėms, o jų įsigyti pravartu iki spalio 17 dienos, kuomet su lojalumo kortele parduotuvėse taikoma iki 25 proc. nuolaida.

Angliška tradicija, prigijusi ir Lietuvoje

- Reklama -

Kadaise avižinę košę, pagardintą slyvomis, neturtingi anglai valgydavo Kalėdų išvakarėse, kad po ilgo pasninko galėtų pagaliau pasisotinti. Ilgainiui košė buvo pagerinta džiovintais vaisiais, medumi, prieskoniais, kol galiausiai virto kalėdiniu pudingu. XVI a. iš pirminio recepto buvo išbraukti avižiniai dribsniai, pridėta sviesto, kvietinių miltų ir kiaušinių – taip vėliau jis tapo pyragu su džiovintais vaisiais, kurio receptas su variacijomis pasklido po daugelį šalių.

Ant Kalėdų stalo jis geidžiamas ir Lietuvoje, o pasigaminti jį nėra brangu, jei pasiruošime iš anksto – apgalvoję, ko reikės švenčių stalui. Vėliau tereikia kantrybės ir valios laikant jį beveik du mėnesius iki Kalėdų ir vis atvyniojant neparagauti, nes džiovintų vaisių ir prieskonių aromatui išties sunku atsispirti. Be to, pyragas populiarus, nes kiekvienas gali rinktis mėgstamiausius džiovintus vaisius ir uogas, o jų proporcijos nesvarbios – tik bendras svoris.

Prekybos tinklo „Rimi“ kategorijos vadovė Sandra Čirė pastebi, kad populiariausi džiovinti vaisiai ir uogos parduotuvėse – slyvos, spanguolės, datulės bei razinos, bet sparčiai populiarėja ir džiovinti mangai, figos, bananai. „Džiovinti produktai į mūsų parduotuvių lentynas atkeliauja iš viso pasaulio. Juos atsirenkame pagal mūsų kokybinius reikalavimus ir aukštus standartus, turimus reikiamus sertifikatus bei tvarumo kriterijų atitikimą, tad pirkėjai gali drąsiai rinktis iš gausaus mūsų asortimento džiovintus vaisius ir uogas tiek kasdienos racionui, tiek šventiniams kepiniams“, – pažymi specialistė.

Jei nusipirkote džiovintų vaisių ar uogų per akcijas ir norite jas išlaikyti kuo ilgiau, specialistai pataria jas laikyti kuo vėsesnėje patalpoje, vengti tiesioginių saulės spindulių, aukštos temperatūros bei drėgmės.

Džiovinti vaisiai ir riešutai – gera saldėsių alternatyva

Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kad daugumoje džiovintų vaisių yra gausu antioksidantų, kurie stiprina imuninę sistemą, taip pat skaidulų, reikalingų žarnyno sveikatai užtikrinti. Tiesa, juos reikėtų skanauti saikingai, nes džiovinti vaisiai turi daugiau kalorijų, nei švieži. „Jie galėtų būti puikus pasirinkimas ieškantiems alternatyvos saldumynams: jei norisi kažko saldaus, geriau negriebti bandelių ar saldainių, bet imti džiovintą vaisių, kuris gali suteikti energijos bei maistinių medžiagų. Svarbu atkreipti dėmesį, kad džiovinti vaisiai nebūtų paskaninti papildomais sirupais ar aplieti šokoladu – tokie džiovinti vaisiai jau patenka į desertų kategoriją, nes juose dirbtinai padidintas greitai įsisavinamų angliavandenių kiekis“, – primena gydytoja dietologė.

- Reklama -

Pyrago recepte naudojami ir migdolai, kurie, pasak gydytojos dietologės dr. E. Gavelienės, neabejotinai yra itin maistingas produktas, tinkantis sveikatai palankiai mitybai. Ji sako, kad riešutai tampa puikiu užkandžiu tiems, kas nori išvengti tokių ligų kaip širdies ir kraujagyslių susirgimai ar cukrinis diabetas. Puikia riešutų savybe gydytoja įvardijo ir jų suteikiamą sotumo jausmą. „Keletas lėtai sukramtytų riešutų priešpiečiams leis ramiai sulaukti pietų, arba puikiai tiks tiems, kurie anksti pavakarieniavo, bet užtruko su vakariniais darbais ir jaučia alkį prieš miegą. Šis sotumą reguliuojantis efektas susijęs su keletu maistinių medžiagų, tarp jų – ir baltymai “, – pasakoja E. Gavelienė.

„Rimi“ siūlo pradėti iš anksto ruoštis brandinto kalėdinio pyrago, kuris taps jūsų šventinio stalo žvaigžde, gamybai.

RECEPTAS

Brandintam kalėdiniam pyragui reikės:

  • 1 kg džiovintų vaisių ir uogų mišinio (razinų, spanguolių, slyvų, figų, abrikosų, ananasų – rinkitės, ką mėgstate);
  • 1 apelsino žievelės ir sulčių;
  • 1 citrinos žievelės ir sulčių;
  • 150 ml brendžio arba romo ir dar šiek tiek laistymui;
  • 250 g minkšto sviesto;
  • 200 g rudojo cukraus;
  • 175 g miltų;
  • 100 g maltų migdolų;
  • ½ šaukštelio kepimo miltelių;
  • 2 šaukštelių prieskonių mišinio meduoliams;
  • 1 šaukštelio malto cinamono;
  • ¼ šaukštelio maltų gvazdikėlių;
  • 100 g migdolų dribsnių;
  • 4 didelų kiaušinių;
  • 1 šaukštelio vanilės ekstrakto.

Gaminimo eiga:

- Reklama -

1. Į didelį puodą sudėkite džiovintų vaisių ir uogų mišinį (didesnius vaisius pasmulkinkite), sviestą, cukrų, 1 apelsino ir 1 citrinos žievelę, supilkite iš jų išspaustas sultis ir brendį.

2. Mišinį ant vidutinės kaitros užvirkite, tada sumažinkite kaitrą ir virkite dar 5 minutes. Supilkite masę į didelį dubenį ir palikite 30 minučių atvėsti.

3. Įkaitinkite orkaitę iki 150 C. Gilią 20 cm torto formą išklokite dvigubu kepimo popieriaus sluoksniu.

5. Į atvėsusius vaisius suberkite miltus, maltus migdolus, įmaišykite kepimo miltelius, prieskonius, migdolų dribsnius, įlašinkite vanilės ekstrakto, supilkite lengvai paplaktus kiaušinius ir viską gerai išmaišykite. Tešlą supilkite į paruoštą kepimo formą, išlyginkite viršų mentele ir kepkite apie 2 valandas.

6. Išimkite pyragą iš orkaitės, smeigtuku pradurkite jame skylutes ir užpilkite 2 valgomuosius šaukštus pasirinkto alkoholio. Palikite pyragą visiškai atvėsti skardoje. Vėliau suvyniokite jį į kepimo popierių ir foliją, kas savaitę pašlakstykite keliais šaukšteliais alkoholio. Paskutinę savaitę prieš Kalėdas pyrago nebelaistykite.

Skanaus!

spot_img

Žemėlapyje galima matyti savivaldybei priklausančius pastatus

Turto bankas, bendradarbiaudamas su „GIS-Centru“, pristato interaktyvų valstybės nekilnojamojo turto žemėlapį. Žemėlapyje paprastai ir aiškiai galima matyti valstybei priklausančius pastatus, jų adresus, plotą ir kitą naudingą informaciją. Ateityje žemėlapį ketinama plėsti papildant jį duomenimis,...

42 tūkstančiai dalies darbingumo netekusių žmonių toliau dirba

Žmonės, netekę dalies darbingumo, tampa vis aktyvesni darbo rinkoje, tačiau jiems sunkiau rasti aukštesnės kvalifikacijos darbą, o jų darbo pajamos trečdaliu mažesnės už kitų dirbančiųjų. Minint Žmonių su negalia dieną, „Sodra“ apžvelgė netekto darbingumo...

Šokoladinės paprikos – dūminio skonio daržovė, kurią išbandyti verta: kuo jos ypatingos ir ką...

Ar esate girdėję apie šokoladines paprikas? Jeigu ne – dabar puikus metas jų paragauti. Šios rūšies paprikos ne tik pasižymi išskirtine raudonai ruda spalva, bet ir turi subtilų skonį. Tiesa, šokolado jis neprimena, tačiau...

Spalvingas Kalėdų laukimas Palangos kurhauze

Visą gruodžio mėnesį kurhauze skambės puikūs koncertai, spektakliai, vyks filmų vakarai, dovanų meistarnės - dekoruosime Kalėdinius meduolius, nersime snaiges, o šias puikias dovanėles išmoksime ir tvariai supakuoti. Gruodžio pirmą savaitgalį laukia kosminis eglės įžiebimo...

ORAI: Aukščiausia temperatūra 1–6 laipsniai šalčio

Šiandien žymesnio sniego nenumatoma. Kai kur plikledis. Vėjas rytinių krypčių, 3–8 m/s. Aukščiausia temperatūra 1–6 laipsniai šalčio. Gruodžio 3-os dieną daug kur pasnigs. Vietomis plikledis, dieną galima silpna lijundra. Vėjas naktį silpnas, dieną rytų, pietryčių,...

Horoskopai gruodžio 2 dienai

AVINASTai tik jūsų vieno problema, kad užsiimate nesibaigiančiais Sizifo darbais. Ir nesitikėkite kitų užuojautos. Jūsų bemiegės apmąstymų naktys niekam neįdomios. Visiems rūpi tik galutinis rezultatas. JAUTISNėra laiko svajoti. Diena bus įtempta ir, tikėkimės, produktyvi. Priimkite...

Pačios geriausios dovanos – darytos su meile savo rankomis

Iškritus pirmajam sniegui tvaraus gyvenimo būdo šalininkė, soc. tinklų nuomonės formuotoja Simona Cymbaliukaitė prisipažįsta esanti šaltojo sezono gerbėja, šventinę atmosferą bei nuotaiką namuose pradedanti kurti jau nuo lapkričio vidurio. Turinio kūrėjai rūpi ne tik...

Ką šiemet lietuviai planuoja padėti po Kalėdų egle?

Pasiruošimas didžiosioms metų šventėms jau prasidėjo: daugelis ieško įdomesnių dovanų idėjų bei patrauklesnių kainų pasiūlymų. Anot prekybos ir laisvalaikio centro „Panorama“ vadovės Birutės Kalanovaitės, pirkėjų srautai auga, o piką turėtų pasiekti likus porai savaičių...

Gudrūs būdai, kaip panaudoti jaunystės šaltinį – alaviją: gaminkite želė, virkite sriubas

Prieš pat prasidedant kalendorinei žiemai parduotuvių lentynas papildė tikrų tikriausias šaltojo sezono hitas – alavijų lapai. Jie stebina išskirtinėmis skonio ir naudos organizmui savybėmis. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad pernai...

Čia apsigyveno įspūdingi sniego žmonės

Ruošiantis Kalėdoms Vilniaus Paupio rajonas pasipuošė netradicinėmis šventinėmis dekoracijomis. Čia skirtingose vietose įsikūrė šeši kailiniuoti sniego žmonės – dalis jų gali pasigirti net 3,5 metro ūgiu. „Visada ieškome netradicinių ir originalių sprendimų Paupio gyventojams ir...

„Iki“ praneša darbo laiką per Kalėdas ir Naujuosius metus: viena parduotuvė veiks visą parą

Artėjant didžiosioms metų šventėms, prekybos tinklas „Iki“ skelbia, koks bus parduotuvių darbo laikas šventiniu laikotarpiu. Siekiant apsipirkti patogiai, pirkėjai kviečiami apsipirkimą parduotuvėse planuoti iš anksto arba pasinaudoti e. prekybos galimybėmis. Vaida Budrienė, prekybos tinklo...

Gydytoja apie grožio injekcijas prieš šventes

Trumpos naktys, greitai tiksintis laikas ir stresas palieka žymes veide. Vienos suteikia unikalumo, o kitas labai norėtųsi paslėpti. O gal – patempti, paputlinti, pakelti, pagyvinti žvilgsnį ir šypseną. Kai artėja svarbi šventė, hialurono ir...

Vyriškumo šaltinis – testosteronas: kodėl jo pertekliumi skundžiasi moterys?

Vyriškumo šaltiniu testosteronas laikomas ne veltui: jis skatina vyrų lytinį potraukį, raumenų ir kaulų masės augimą, didina fizinį bei psichinį pajėgumą. Marijampolės „MediCA klinika“ šeimos gydytoja Augustina Vaitekonė teigia, kad vyrams nesunku pajausti, jeigu...

Mados ekspertė: rūpestis gamta keičia ne tik mūsų drabužių spintą, bet ir procesus pramonėje

Greitosios mados pramonė, gaminanti pigius ir madingus drabužius, daro itin neigiamą poveikį aplinkai. Jungtinių Tautų aplinkos apsaugos programos duomenimis, ši pramonė yra atsakinga už antrą pagal dydį vandens suvartojimą ir 8–10 proc. pasaulyje išmetamo...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img