5 C
Palanga
2022 / 01 / 27
spot_img
spot_img
spot_img

Kaip pasigaminti kebabą, kad tiktų valgyti net per Adventą

Ar jau skaitėte?

Skaitomiausi

Likus mažiau nei mėnesiui iki Kalėdų prasidėjęs Adventas reiškia ramybės ir susikaupimo laiką. Vis daugiau žmonių kasmet švenčių laukia su Advento kalendoriais ar puošdami namus šventiniais vainikais. Tradiciškai šis laukimo laikotarpis atsispindėdavo ir žmonių mityboje, nes žmonės pasninkaudavo, tam tikromis dienomis atsisakydami mėsiškų ir pieniškų valgių, kurie būdavo pakeičiami augaliniu maistu ar žuvimi. Ta proga „Maximos“ ekspertai pataria per daug nenutolti nuo tradicijų ir pažiūrėti į jas šiuolaikiškai, pavyzdžiui, išbandant vakarienei gardų kebabą su populiariąja lašiša. Sužinokite, kaip šį patiekalą lengvai pasigaminti namuose.

Svarūs kulinariniai argumentai

Kebabas kulinarijos pasaulyje dažniausiai siejamas su islamiškais kraštais, tačiau jo variacijos yra paplitusios ir Indijoje, Vakarų Afrikoje ar net Balkanų kraštuose.

„Lietuvoje, kaip ir visoje Europoje, kebabai vadinami kultūriniu bei socialiniu fenomenu. Mūsų šalyje šis maistas tapo kone populiariausiu greituoju užkandžiu, kurį dažniausiai renkasi jaunimas. Tačiau jiems įprastos Advento tradicijos neretai atrodo svetimos, per daug archajiškos. Todėl vadovaujantis kiek kitokiu receptu namuose paruošti kebabai galėtų būti patrauklus būdas priartinti šio laikotarpio papročius prie jaunų žmonių“, – svarsto Ernesta Dapkienė, „Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė.

Ji pastebi, kad vienas iš iliustratyvių pavyzdžių, kaip pamažu adaptuojasi šventinės tradicijos – sušių populiarumas gruodį, kai parduotuvėse gausiai perkami ne tik jau paruošti sušiai, bet ir jiems gaminti skirtos priemonės ir produktai.

Tuo metu Brigita Baratinskaitė, „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė, kebabų pasirinkimą Adventui grindžia ir kulinariniais argumentais. Anot jos, šis patiekalas yra greitai paruošiamas ir sotus, o, sudėjus tinkamus ingredientus, galėtų tapti puikiu mitybos paįvairinimu iki šv. Kalėdų.

„Tradiciškai kebabą sudaro keturios pagrindinės dalys. Tai pita arba lavašas, mėsa, daržovės ir padažas. Nors kebabą įprasta įsukti į miltinį „rūbą“, o miltų per adventą valgyti nerekomenduojama, jį šiuo laikotarpiu galima rinktis pagamintą, pavyzdžiui, iš speltos bei avižinių dribsnių. Tuo metu mėsą verta keisti žuvimi – tam tobulai tinka lašiša. Kebabuose esančios daržovės – naudingos sveikatai. Be to, patiekalui suteikia lengvo traškumo. Padažas taip pat bus vertingas, jei pastarąjį gaminsime iš natūralaus jogurto su žolelėmis ir druska“, – pasakoja maisto ekspertė.

Viena paruošimo taisyklė – būtina

Manoma, kad kebabai atsirado dar persų kariuomenėje, kai kariai ant kardų kepdavo mėsą. Tuo metu pastarosios sukimas į lavašą ar dėjimas į pitą, papildant padažu bei daržovėmis, yra tik vienas iš patiekalo ruošimo variacijų.

„Todėl kebabo mėsa gali būti smulkiai kapojama, suminkoma, kepama vertikaliai, taip pat pjaustoma stambiais gabalais. Ją irgi populiaru sumauti ant besisukančio iešmo. Taip lavašo ar pitos naudojimas net nėra būtinas. Tačiau vienas dalykas yra privalomas – tai mėsos marinavimas prieš ruošimą. Tam puikiai tinka česnakai, čiobreliai, kiti prieskoniai, citrinos sultys, alyvuogių aliejus. Šio marinavimo tikslas – suteikti mėsai kuo daugiau skonio prieš kepimą. Nesvarbu, tai būtų tradicinė aviena, jautiena, vištiena ar lašiša. Tinkamai mėsą išmarinavus, daug padažo patiekalo skoniui užtikrinti ir nereikės“, – gudrybėmis dalijasi B. Baratinskaitė.

Todėl, atskleidusi kebabų ruošimo paslaptis, kulinarijos žinovė siūlo jį pasigaminti savo namuose.

Sukurtas specialiai adventui: netradicinis lašišos kebabas

Reikės: gabalėliais supjaustytos 700 g lašišos filė, 4 speltos miltų lavašo lakštų, 150 g graikiško jogurto, 2 skiltelių sutrinto česnako, griežinėliais supjaustytos vienos cukinijos, ketvirčiais supjaustyto nedidelio raudonojo svogūno, žiupsnelio druskos ir pipirų.

Marinatui reikės: trečdalio stiklinės kokybiško alyvuogių aliejaus, 1 citrinos sulčių, 3 skiltelių sutrinto česnako, 2 arbatinių šaukštelių šviežio čiobrelio lapelių, tiek pat raudonėlio, 1 arbatinio šaukštelio malto kumino, tiek pat čili pipirų, pusės arbatinio šaukštelio kalendros.

Pirmiausia, mažame dubenyje sumaišykite visus marinavimo ingredientus. Tuomet į kitą didesnį indą sudėkite lašišą, cukiniją, svogūną, įberkite druskos ir pipirų, supilkite marinatą, leiskite 15–20 minučių jame viskam pastovėti. Vėliau žuvį ir daržoves sudėkite į grilio keptuvę, įpilkite lašelį alyvuogių aliejaus, kepkite apie 10 min., arba kol iškeps žuvis.

Tada atskirame indelyje sumaišykite graikišką jogurtą, trintą česnaką, druską ir pipirus. Šiuo padažu ištepkite lavašų lakštus, sudėkite ant jų daržoves ir gražiai sulankstykite. Sudėkite kebabus į kepimo popieriumi patiestą skardą, įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių ir pakepkite 5 min. Štai ir viskas – skanaus!

„Šis lašišos kebabų receptas yra įkvėptas Viduržemio jūros virtuvės. Todėl jį skanauti galima ir su graikiškuoju tzatziki padažu. Pastarajam vieno nedidelio agurko, rupios druskos, 2 skiltelių sutrintų česnakų, pusės šaukštelio balto vyno acto, šlakelio alyvuogių aliejaus, 200 ml natūralaus graikiško jogurto, žiupsnelio maltų baltųjų pipirų. Agurkus sutarkavus, įdėjus druskos, vėliau nusausinus, sudedame likusius ingredientus ir viską gerai išmaišome. Tobulas padažas dar tobulesniems kebabams“, – tikina „Maximos“ kulinarijos žinovė.

Ernesta Dapkienė
„Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė

spot_img

Sausio 26-os dieną daug kur krituliai

Artimiausiomis dienomis Atlanto ciklonų keliai dažnai suks per Lietuvą. Sausio 26-os dieną daug kur krituliai (vyraus nedidelis sniegas, šlapdriba, pereinantys į lietų), plikledis. Vietomis rūkas, šerkšnas, galima lijundra. Vėjas pietvakarių, vakarų, 6–11 m/s, pajūryje iki...

Kaip išsirinkti sofą svetainei?

Svetainė yra tą namų vieta, kurioje namiškiai leidžia laiką kartu, atsipalaiduoja ir ilsina mintis nuo dienos darbų bei kur yra organizuojami įvairūs pasibuvimai su draugais ar artimaisiais. Vienas pagrindinių svetainės elementų, prisidedančių prie šio...

Žvejiškas festivalis „PALANGOS STINTA 2022“

Žvejiškas festivalis „PALANGOS STINTA 2022“ Vasario 11-13 d. ŽEMAITIŠKI ŽVEJIŠKI MONAI KONCERTINĖ PROGRAMA Jūratės ir Kastyčio skveras Vasario 11 d. 15.00 – 18:00 Muzikinė programa, atliekama Kristupo Kerulio ir grupės „Kabinetas 303“ Vasario 12 d. 8.00 – 12.00 Stintų meškeriojimo varžybos ant...

Palangos pajūryje bus naujovių

Šią vasarą į Palangą atvykę atostogautojai galės nebesvarstyti, teisėtai ar ne jie saulės voniomis mėgausis nuogi ar prie jūros ateis su keturkoju augintiniu. Palangos miesto taryba priėmė sprendimą suskirstyti kurorto pajūrį į atskirus paplūdimius...

Sausio 29 d. Palangoje – Žiemos žygis

Sausio 29 d. didžiausias Baltijos šalyse pėsčiųjų žygių organizatorius „TrenkTuras“ organizuoja žygį Palangoje „Žiemos žygis“. Jame dalyvauti planuoja apie 4 tūkst. žygeivių iš visos Lietuvos, organizatoriai kviečia prisijungti ir kurorto gyventojus. Žygeivių maršrutai išsidėstę tiek...

Tapk pasieniečiu vos per 4 savaites

Siekiama per kuo trumpesnį laiką parengti pareigūną, kuris neteisėtos migracijos kontekste vykdytų valstybės sienos stebėjimo ir viešosios tvarkos užtikrinimo funkcijas. Atsižvelgdama į paskelbtą valstybės lygio ekstremaliąją situaciją dėl nelegalių migrantų antplūdžio ir padidėjusį pareigūnų poreikį,...

Gydytoja oftalmologė įspėja apie mažai žinomą akių ligą, galinčią lemti apakimą

Ne paslaptis, kad iš visų akių ligų daugiausia nerimo kelia tos, kurios bėgant laikui gali tapti aklumo priežastimi. Glaukoma, katarakta – šias ligas, jų simptomus ir padarinius žino daugelis, tačiau apie amžinę geltonosios dėmės...

Ekspertai pataria: kaip prižiūrėti išmaniuosius įrenginius, kad jie tarnautų ilgiau

Kasmet elektroniniams prietaisams išleidžiame šimtus, o kartais net tūkstančius eurų. Tačiau ne visada pavyksta išsaugoti puikią jų būklę, dėl ko papildomai kainuoja įrenginių remontas ar jų keitimas. Norint to išvengti, būtina tinkamai pasirūpinti savo...

Apelsinai – ne tik vitaminų šaltinis, bet ir puikus pagardas mėsa

Žiemos sezonu itin populiarūs tampa citrusiniai vaisiai: mandarinai, apelsinai ir citrinos. Nors daugelis juos valgo kaip gaivų desertą, šių vaisių panaudojimas kulinarijoje yra žymiai platesnis – keletas apelsino griežinėlių gali suteikti nuostabų aromatą bei...

Horoskopai sausio 25 dienai

AVINASPadėtis kontroliuojama, tik nesėdėkite rankų sudėjęs, antraip garantuotai prarasite iniciatyvą. Kad ir ką planuotumėte, neišsiduokite anksčiau laiko. Yra smalsuolių ir intrigų mėgėjų, pasirengusių jūsų patiklumą panaudoti prieš jus patį JAUTISDėl to, kad viskas einasi taip...

Šuns skriaudėjo laukia tūkstantinė bauda ir gyvūno konfiskavimas

Socialiniame tinkle tiesioginės transliacijos metu savo šunį gąsdinęs ir jį kankinęs telšiškis T. P sulauks atsakomybės. „Facebook“ paskyroje jis filmavo, kaip kandžioja gyvūnui jautrias kūno dalis (šuns nosį, snukį, galvos sritį), „dresuoja“ atlikdamas grubius...

Ekspertai pasidalino praktiniais patarimais: neskubėkite dėti parašo eismo įvykio deklaracijoje

Sinoptikai prieš savaitgalį praneša nesibaigiantį sniegą, plikledį ir šaltuką, o tai neišvengiamai reiškia ir daugiau nelaimių kelyje. Eismo įvykiai kelia stresą ir žmonės dažnai nežino, ką pirmiausia reikia daryti patekus į nelaimingą nutikimą kelyje....

Į maisto mados viršūnę veržiasi kinrožė: kuo ji ypatinga ir su kuo ją valgyti

Skamba neįtikėtinai, tačiau prognozuojama, kad į maisto madų Olimpą netrukus įsiverš ne kas kitas, o kinrožė. Šis ingredientas sparčiai populiarėja ir laikui bėgant jos populiarumas tik didės. Kinrožė garsėja dėl skaisčiai raudonos spalvos ir...

Sausio 24-os dieną debesuota su pragiedruliais

Dieną ciklonas ims plukdyti šiltesnį orą ir mišrius kritulius. Sausio 24-os dieną debesuota su pragiedruliais. Daug kur nedideli krituliai (sniegas, šlapdriba pereinantys į lietų). Vietomis rūkas, lijundra, plikledis. Vėjas pietų, pietvakarių, 6–11 m/s. Aukščiausia temperatūra...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img