Jei neturite kavos aparato: italų virtuvės šefas Gian Luca Demarco atskleidžia, kaip pasigaminti kapučino namuose

Ar jau skaitėte?

Niekas nesiginčija – kava yra vienas populiariausių gėrimų pasaulyje. Prie jos populiarumo prisideda ir tai, kad yra begalė skirtingų būdų kavai ruošti, tad kiekvienas gali atrasti labiausiai mėgstamą. Pavyzdžiui, kaip rodo prekybos tinklo „Maxima“ duomenys, vis sparčiau populiarėja kavos aparatams pardavimai ir per pastaruosius kelerius metus jie atsidūrė antroje vietoje.

- Reklama -

Kavos aparatas suteikia laisvę – juo galima ruošti ne tik juodą kavą, bet ir kitus kavos gėrimus su pienu. Vienas jų – pasak skirtingų istorijų, Austrijoje sukurtas ir itin Italijoje išpopuliarėjęs kapučino. Beje, pats pavadinimas reiškia „mažą kepurėlę“ – taip taikliai apibūdinama puodelio viršuje esanti pieno puta. O ką daryti, jei kapučino mėgstate, bet neturite kavos aparato namuose? Galima juo mėgautis kavinėse arba išbandyti italų virtuvės šefo Gian Luca Demarco patarimus ir pasigaminti kapučino namuose net ir be kavos aparato. Kartu kulinarijos žinovas griauna tradicinį mitą, kad šiuo kavos gėrimu Italijoje mėgaujamasi tik per pusryčius.

Kavos kultūra keičiasi

„Maximos“ komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorės Ernestos Dapkienės teigimu, pastaraisiais metais Lietuvoje yra stebimas ne tik įspūdingas nuperkamos kavos kiekis – daugiau nei 10 tūkst. kilogramų kasdien, bet ir kintantys šio gėrimo vartojimo įpročiai.

„Stebėdami prekybos statistiką matome, kad šalyje ypač populiarėja porcijinės kavos, skirtos kavos aparatams. Taip pat parduotuvių lankytojai itin noriai renkasi ir kavos pupeles. Tuo metu kavos pakaitalų ir maltos kavos kasmet nuperkama vis mažiau. Tai rodo, kad šio gėrimo vartojimo kultūra Lietuvoje tampa vis brandesnė. Šalies gyventojai netgi namuose ruošia kavą, kokia galima gardžiuotis kavinėse ar restoranuose. Todėl, atliepdami tokius poreikius, ypač didelį dėmesį skiriame savo asortimento kokybei ir įvairovei“, – kalba E. Dapkienė.

Taip pat skaitykite:  „Kviečių mėsa“ – seitanas: kaip pasigaminti ir su kuo valgyti?

Tai, kad Lietuvoje kavos kultūra sparčiai tobulėja, pastebi ir Gian Luca Demarco. Virtuvės šefo teigimu, neretai klaidingai manoma, jog šias tradicijas turi tik italai, o lietuviai – ne.

„Tik būdamas Lietuvoje į kavos gėrimo kultūrą įsigilinau labiau nei namuose. Kaip italai geria kavą? Ateina prie baro, užsisako puodelį espreso. Išgeria per porą sekundžių ir išeina. Tačiau lietuviai su kavos puodeliu gali prasėdėti valandas. Taigi ši kultūra čia yra daug gyvesnė. Italams kavos gėrimas – įprasta kasdienybės dalis. Savo ruožtu lietuviams tai yra ritualas“, – teigia Gian Luca Demarco.

- Reklama -

Pasak E. Dapkienės, analizuojant „Maximos“ pardavimus, ryškėja ir kitas stiprėjantis pirkėjų įprotis – auga kavos pupelių pardavimai. Nors absoliuti kategorijos lyderė tebėra malta kava, ją vejasi tik jau minėta porcijinė kava, skirta aparatams.

Tobulo kapučino gudrybės

Tuo metu paklaustas, kiek puodelių kavos išgeria per dieną, virtuvės šefas suskaičiuoja iki aštuonių. Gian Luca Demarco dažniausiai renkasi espreso, todėl, šypsosi jis, italų pomėgis šiam gėrimui nėra mitas. Tačiau pastaruoju pašnekovas vadina klaidingą nuomonę, esą Italijoje kapučino geriama tik ryte.

„Taip, italai šią kavos gėrimą dažniausiai renkasi pusryčiams. Tai daroma dėl to, kad gausus gėrime esantis pieno kiekis su vėliau valgomu maistu gali būti prastai virškinamas. Tačiau, jei Italijoje užsisakysite kapučino po pietų ir į jus kreivai pažiūrės barmenas, taip nutiks tik todėl, jog jam tądien yra prasta diena. Taigi šią kavą galima gerti bet kada. Aš pats įprastai ją renkuosi vėlyviesiems pusryčiams. Apskritai, mano santykis su kava yra kaip su žmona. Abiem joms jaučiu visišką priklausomybę“, – juokiasi Gian Luca Demarco.

Virtuvės šefas taip pat pastebi, kad klaidinga manyti, jog tobulas kapučino gali gimti tik gėrimą ruošiant kavos aparatu. Paprašytas pasidalinti kapučino ruošimo namuose gudrybėmis, Gian Luca Demarco jas noriai atskleidžia.

Taip pat skaitykite:  Piniginei palankus įprotis – kavos gėrimo ritualą perkelti į namus: dietologė atsakė, kiek dažnai galime ja mėgautis

„Reikės prancūziško kavos preso, kurį lietuviai dažniausiai naudoja arbatai ruošti ir arbatžolėms nuspausti. Į jį įpilkite pašildyto pieno ir rankenėlės pagalba pastumdykite jį aukštyn–žemyn tol, kol susiplaks pieno puta. Tuomet ji turi būti išmaišyta iki blizgėjimo, oro likti neturėtų. Belieka paruošti apie 30 ml espreso kavos ir ant viršaus lėtai užpilti pieno plakinį. Taip gimsta tobulas kapučino“, – pasakoja Gian Luca Demarco.

Ernesta Dapkienė
„Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė

TOP naujienos

Kas lėmė antrojo pusmečio elektros kainų mažėjimą?

Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) šią savaitę patvirtino viršutines kainų ribas, o galutinės kainos buitiniams vartotojams paaiškės dar gegužę. Nuo liepos mėnesio perkant elektrą...

Sausio 26-oji: vardadieniai

Sausio 26-oji – Tarptautinė muitinių / muitininkų diena. Sausio dvidešimt šeštoji, penktadienis, (penktoji 4-osios metų savaitės diena), iki Naujųjų metų lieka 339 dienos. Savo vardadienius šiandien...

Orai:

Šeštadienio dieną lietaus nenumatoma. Vėjas pietryčių, 8–13 m/s. Aukščiausia temperatūra 8–13 laipsnių šilumos. Sekmadienį be žymesnio lietaus. Vėjas pietryčių, 7–12 m/s. Temperatūra naktį nuo 3...

Pensijos 2021 metais – kam, kiek ir kada

Gruodį mokamos pensijos visus gavėjus pasiekė iki Kalėdų, o nuo sausio „Sodra“ pradės mokėti vidutiniškai 38 eurais didesnes senatvės pensijas. Didesnių sumų sulauks ir...

ORAI: Šiandien lietus, temperatūra 6–11 laipsnių šilumos

Šiandien Lietuvoje daugelyje rajonų lietus. Vėjas rytinių krypčių, 4–9 m/s. Aukščiausia temperatūra 6–11 laipsnių šilumos. Pirmadienio naktį vietomis, dieną daug trumpai palis. Temperatūra naktį 2–7 laipsniai šilumos, dirvos paviršiuje vietomis šalnos 0–2 laipsniai šalčio, dieną...

Kam reikalingos spalvoto popieriaus drožlės?

Kai į pakavimo dėžę, dedame įvairius suvenyrus, pavyzdines prekes, porceliano ar kitokius dūžtančius gaminius, kosmetikos priemones, tekstilės produkciją ar kitokius daiktus, skirtus dovanoti arba siųsti kaip paprastą siuntą, tada į ją reikia pakloti spalvoto...

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS