„Iki“ pataria: ruošiatės į kelionę? Sutaupykite užšaldydami šiuos produktus – nereikės išmesti

Ar jau skaitėte?

Maisto švaistymas – opi problema pasauliniu mastu, kuri daro tiesioginę įtaką ir kiekvieno asmeniniam biudžetui. Paprasta: jeigu išmetate maistą, tiesiog kartu išmetate ir už jį sumokėtus pinigus. Lietuviai jau įpranta maisto perteklių sudėti į šaldiklį, kad galėtų jį panaudoti vėliau. Tačiau užšaldyti galima ne tik mėsą ar uogas – padėti savo piniginei galima ir prieš kelionę į kamerą įdedant tokius produktus, apie kuriuos ne visi pagalvoja. Kaip tą padaryti, pataria prekybos tinklo „Iki“ mėsos, daržovių ir konditerijos gaminių žinovai.

- Reklama -

Vaida Budrienė, „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad pirkėjai naudojasi įvairiais būdais sutaupyti parduotuvėje: seka akcijas, nuolaidas, išbandolojalumo programos naudas.

Maisto produktai.

„Populiaru ir užsukti į parduotuvę būtent tomis valandomis, kai galioja pasiūlymai. Pavyzdžiui, po 20 val. konditerijos gaminiai „Pagaminta IKI“ būna perpus pigesni, o rytais, iki 10 val., patrauklus nuolaidų pasiūlymas taikomas perkant kruasanus. Tuo pačiu pirkėjams norime priminti, kad taupyti galima ir sumaniai naudojant maisto produktus – tinkamai juos laikant, jais mėgausitės ilgiau, tad nereikės pirkti iš naujo“, – sako V. Budrienė.

Žalia mėsa

Įsigijus mėsos, ją reikėtų užšaldyti nedelsiant, nes kuo ilgiau ji laikoma šaldytuve, tuo daugiau maistingųjų medžiagų praranda.

„Šaldant mėsą svarbiausia žinoti tris taisykles. Visų pirma, užšaldyti ją reikia iki gamintojo nurodyto galiojimo termino. Taip pat užšaldymas nereiškia, kad mėsa bus tinkama vartoti amžinai. Smulkintą mėsą rekomenduojama suvartoti per 3-4 mėnesius, paukštieną – per 6, o jautieną ar kiaulieną – per 8-12 mėnesių, tačiau jau po maždaug 3 mėnesių jos skoninės savybės ims keistis. Todėl užšaldydami ant maišelio pažymėkite tos dienos datą“, – pataria „Iki“ mėsos technologas Gintaras Bičkovas.

Taip pat be galo svarbu, kaip mėsą atšildote. Žinovas pabrėžia, kad to negalima daryti kambario temperatūroje palikus ją ant spintelės. Mėsą reikėtų išimti iš šaldiklio išvakarėse ir pernakt palikti šaldytuve. Tik tuomet galima pabaigti atšildymo procesą kambario temperatūroje.

- Reklama -
Taip pat skaitykite:  Gyventojai raginami pasirūpinti kalėdiniais atributais jau dabar

Žuvis

Riebios žuvys ilgiausiai išlaiko šviežumą. Šviežiai sugautas žuvis geriausia užšaldyti iš karto, ir jas šaldiklyje galima laikyti iki keturių mėnesių. Žinoma, prieš dedant į šaldiklį, žuvį reikia išdarinėti ir išvalyti nuo žvynų. Iš parduotuvės parsineštą žuvį į šaldiklį dėti galima tik tuomet, jeigu ji anksčiau nebuvo užšaldyta.

Vaisiai, daržovės ir uogos

Jeigu vaisiuose, daržovėse yra daug vandens, jie po šaldymo lengvai praras savo savybes – smulkūs ledo kristalai suardo ląstelių membranas, įspėja prekybos tinklo „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė. Vis dėlto kai kurias gėrybes verta užšaldyti – pavyzdžiui, slyvas, abrikosus, persikus, nektarinus, kriaušės ar net bananus. Patariama juos prieš tai supjaustyti, tuomet jie puikiai tiks kokteiliui ar glotnučiui su kitais vaisiais, pienu.

„Daug daržovių puikiai tinka šaldymui: morkos, Briuselio kopūstai, žirniai, brokoliai, žiediniai kopūstai, šparagai, šparaginės pupelės, lapiniai kopūstai, špinatai, kopūstai, baklažanai, kukurūzai, salierai, paprikos (bet be sėklų), virti burokėliai, rabarbarai. Dažnas nepagalvoja, kad galima užšaldyti net ridikėlius. Juos reikia nuplauti šaltame vandenyje, nusausinti, supjaustyti griežinėliais ir įdėti į plastikinį maišelį su citrinos skiltele. Taip jie išstovės iki dviejų savaičių“, – pataria J. Sabaitienė.

Kai kurias daržoves, prieš dedant į šaldiklį, reikėtų blanširuoti (perlieti verdančiu vandeniu, o tada perplauti šaltu vandeniu). Tą vertėtų padaryti susiruošus šaldyti žirnelius, šparagines pupeles, petražoles, salierus, žiedinius kopūstus, brokolius. Šis būdas leis išsaugoti daugiau maistinių medžiagų, spalvą, skonį ir kvapą, pažymi ekspertė.

Žinoma, uogos ir šaldiklis taip pat dera. Ten gali keliauti daug uogų, pavyzdžiui, mėlynės, serbentai, agrastai, šilauogės, avietės, braškės, trešnės. J. Sabaitienė pataria visų pirma jas paskleisti ant padėklo ir įdėti į šaldiklį, o kai jos sukietės, tik tuomet suberti į maišelį. Taip jos išliks geresnės formos.

Taip pat skaitykite:  Sausio 21-oji: vardadieniai

Prieskoninės žolelės

Daug žmonių kasmet vasaros sezono metu užsišaldo petražolių ar krapų, tačiau taip pat galite užšaldyti ir šalavijus, bazilikus, kalendras, laiškinius česnakus, svogūnų laiškus ar mėtas.

Žoleles sukarpykite žirklėmis arba sukapokite, kad maistą paskaninti būtų galima iškart. Taip pat galite užšaldyti jas ledo kubelių padėkle su aliejumi – atitirpus turėsite kvapnų pagardą salotoms. Tuo tarpu mėtas galima užšaldyti ledo kubelių indeliuose įpylus vandens ir citrinos sulčių. Tokį kubelį tuomet pakaks įmesti į stiklinę ir užpilti vandeniu, ir karštomis dienomis mėgausitės gaiviu gėrimu.

Duona ir pyragai

Visą duoną galima užšaldyti. Ne tik duoną, bet ir bandeles, bagetes, kruasanus ir pyragus. Duoną galima užšaldyti visą arba supjaustyti ją riekėmis. Tokiu atveju geriausia jas sluoksniuoti kepimo popieriumi arba aliuminio folija – taip užšaldžius riekės nesulips. Geriausia duoną atitirpinti kambario temperatūroje – jei tai darysite mikrobangų krosnelėje arba orkaitėje, ji sutrupės.

Thierry Lauvray, prekybos tinklo „Iki“ konditerijos ekspertas teigia, kad į šaldiklį galima dėti ir sūrio pyragus, tortus su plakta grietinėle, pyragaičius, biskvitinius ir mielinius pyragus. Visgi reikėtų būti atsargiems, jeigu gaminiuose yra želės – atšildžius jie gali pakeisti savo konsistenciją.

Pieno produktai

Ką dar galima užšaldyti? Sūrį, sviestą, jogurtą! Jeigu iš kameros išimtas sūris sukietės, praras savo išvaizdą ir aromatą, juos atgaus valandą pamirkytas piene. Natūraliomis uogomis paskanintą jogurtą geriausia šaldyti ledo formelėse – taip pasigaminsite sveikus naminius ledus.

Į šaldiklį gali keliauti net kefyras. Po atšildymo jis nebetiks šaltibarščiams, tačiau galės virsti gardžia užtepėle. Tereikia užšaldyti maišelį kefyro, tuomet jį suvynioti į marlę, užrišti ir pakabinti, kad išvarvėtų. Maždaug po pusdienio jums liks puri varškę ar rikotą primenanti masė, kurią pagardinus mėgstamais prieskoniais, česnaku ir žolelėmis turėsite sveiką ir gardžią užtepėlę.

Taip pat skaitykite:  „Iki“ pataria: 5 būdai, kaip sutaupyti

Vaida Budrienė
„Iki“ komunikacijos vadovė

TOP naujienos

Būkite dėmesingi parduotuvėse, atsirado naujas prekių ženklas

Prekybos tinklas „Maxima“ pristato naują vieningą privatų prekių ženklą Baltijos šalyse „Well Done“, kuris padės kiekvienai šeimai apsirūpinti aukštos kokybės kasdieniais maisto produktais už...

Horoskopai balandžio 23 dienai

AVINASInformuokite kitus, kaip sekasi įgyvendinti bendrus sumanymus. Kuo dalykiškesnis būsite, tuo didesni bus jūsų šansai siekiant pasisekimo. Būkite atidus prekybos vietose. JAUTISAplinkiniams jūsų nuomonė šiandien...

To dar nebuvo: išrinkta pirmoji „Iki“ klientų valdyba

Originaliomis priemonėmis nuolat pirkėjų patirtį gerinantis prekybos tinklas „Iki“ įgyvendina dar vieną naujovę – subūrė pirmąją Lietuvoje „Iki“ klientų valdybą. Dar nematytas projektas sulaukė...

ORAI: Šiandien palis, kai kur perkūnija

Šiandien Lietuvoje bus daug kur palis, kai kur perkūnija. Vakariniuose rajonuose rytą vietomis rūkas. Vėjas pietvakarių, vakarų, 9–14 m/s, daug kur gūsiai 15–20 m/s,...

Koks bus 2023 metų ES biudžetas ir kiek gaus Lietuva?

Pirmadienį vėlai vakare vykusiame Taikinimo komitete Europos Parlamentas ir ES Taryba susitarė dėl 2023 m. ES biudžeto, kuriame mokėjimų asignavimai sieks 168,6 mlrd. eurų. Lietuvai skiriami mokėjimai kitąmet sieks apie 2,5 mlrd. eurų. Derybų...

Jau šį penktadienį prasideda pavasarinė „Maisto banko“ akcija

Kovo 17-18 d. parduotuvėse vyks pavasarinė „Maisto banko“ akcija, kuri Lietuvoje organizuojama jau 34-ąjį kartą. Paremti maistu stokojančius kviečiami 70 skirtingų Lietuvos vietovių gyventojai, o suaukoti produktai bus išskirstyti 323 Lietuvoje veikiančioms nevyriausybinėms organizacijoms,...

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS