Atšilę orai daug kam reiškia prasidėjusį grilio sezoną. Į lauką išnešami griliai, šašlykinės ar kepsninės, intensyviai ieškoma naujų receptų, o paskanauti grilio patiekalų sukviečiami visi šeimos nariai ir būrys draugų. Skamba išties smagiai, tiesa? Tačiau vasara ir šiluma – neamžina. Ar tai reiškia, kad pasibaigus šiltajam sezonui teks atsisveikinti ir su griliumi? Tikrai ne.
Pastebima, kad vis daugiau žmonių net ir šaltuoju metu laiku mėgaujasi lauke keptu maistu. Dar neteko grilinti žvarbų rudenį ar šaltą žiemą? Tai daryti labai nesunku ir itin malonu. Svarbu įsiminti kelias taisykles ir grilyje keptas maistas jus džiugins ištisus metus.
Patarimai grilinantiems šaltuoju metų laiku
Nors grilinimas dažniausiai siejamas su vasara, šiltais ir maloniais orais, tačiau daugelis grilio mėgėjų su dideliu noru ir entuziazmu maistą lauke kepa ir tuomet, kai yra žvarbu. Todėl griliai, šašlykinės, kepsninės yra tie įrenginiai, kurie puikiai atlieka savo funkcijas ir leidžia mėgautis gryname ore iškeptu maistu visais metų laikais. Žinoma tam, kad grilinimas net ir žiemą teiktų malonumą, o lauke keptas maistas būtų gardus reikia žinoti kelias pagrindines taisykles ir jomis vadovautis:
- Apsirenkite tinkamais drabužiais. Jei grilinti lauke nusprendėte tuomet, kai spaudžia šaltukas, rinkitės šiltus, patogius ir praktiškus drabužius. Atminkite, svarbu ne tik nesušalti, bet ir išlikti saugiems, tad neryšėkite ilgų šalikų, nesirenkite drabužių su kutais, kurie galėtų prisiliesti prie karštų grotelių ir taip sukelti pavojų.
- Įprastos pirštinės nėra atsparios karščiui. Manyti, kad įprastos pirštinės jus apsaugos nuo karštos ugnies yra klaidinga. Todėl net ir grilindami žiemą nepamirškite pasirūpinti saugiomis, karščiui atspariomis pirštinėmis.
- Nuvalykite sniegą. Jei ant žemės yra sniego prieš naudodamiesi griliumi, šašlykine ar kepsnine būtinai jį nuvalykite. Nenuvalius sniego jis nuo kaitros ištirps, o vėliau užšals, tad gali atsirasti paslydimo pavojus. Be to, papildomas sniegas trukdys jūsų griliui efektyviai įkaisti.
- Turėkite daugiau kuro. Atšalus orams grilio įšilimas užtrunka ilgiau, o kuro šaltiniai nėra tokie veiksmingi. Tad grilinant šaltuoju metų laiku iš anksto paruoškite didesnes reikalingo kuro atsargas.
- Laikykite uždengtą dangtį. Norint, kad maistas spaudžiant šaltukui iškeptų greičiau svarbu laikyti uždengtą dangtį. Kiekvieną kartą atidarius dangtį greitai prarasite šilumą, todėl jį atidarinėkite tik tuomet, kai reikia patikrinti maistą.
- Negrilinkite viduje. Sninga? Lyja? Pučia šaltas vėjas? Galvojate, kad tokiu oru grilinimas po stogu – puiki išeitis? Atminkite, svarbiausia saugumas, todėl nekepkite maisto garaže ar kitoje blogai vėdinamoje patalpoje.
Ką grilinti žiemą?
Nors kartą paragavę grilyje kepto maisto šį skonį įsimena ilgam. Sultinga, trašku, natūralu – taip apibūdinama daugelis grilio patiekalų. Todėl šiuo metu yra grilinama praktiškai viskas – mėsa, sūriai, daržovės, vaisiai ir kt. Tačiau ar tai, ką griliname šiltuoju metu laiku galime grilinti ir žiemą? Reikia pastebėti, kad žiemos receptai tikrai nėra sudėtingesni nei vasaros. Net ir šaltuoju metų laiku galima grilinti tai, kas jums skanu ir gardžiuotis savo mėgstamais patiekalais kada tik panorėjus. Verta akcentuoti tiktai, kad žiemą pats organizmas prašosi šiek tiek kitokio maisto – sotesnio, turinčio daugiau kalorijų. Tad šaltasis sezonas yra puikus metas užkurti grilių ir išbandyti naujus mėsos patiekalų receptus, paruošti karštą daržovių troškinį ar gardų plovą.
Taigi svarbu suprasti, kad pasibaigusi vasara nereiškia to, jog metas atsisveikinti su griliumi. Sušilkite žvarbiomis dienomis, mėgaukitės karštu ir skaniu maistu, renkite griliaus vakarėlius, vaišinkite šeimos narius ir draugus. Juk geras maistas suartina bei pralinksmina bet kokiu oru.