Ekspertė pataria, kokius patiekalus be mėsos rinktis šventėms

Ar jau skaitėte?

Artėjant didžiausioms metų šventėms daugelis dairosi ne tik tradicinių, bet ir dar neišbandytų, naujų receptų, kuriais papuoš savo kalėdinį stalą. Ir nors įprastai žuvis – Kūčių pažiba, o mėsos patiekalai dažno šeimoje puošia Kalėdų stalą – eksperimentuoti nebijantys ieško ir nemėsiškų alternatyvų.

- Reklama -

Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, pastebi, kad vegetariški produktai pirkėjus domina vis labiau ir juos lietuviai renkasi ne tik kasdien, bet ir šventiniu laikotarpiu.

„Vegetariškiems patiekalams ruošti skirti produktai populiarėja ne tik tarp mėsos atsisakiusių prekybos tinklo klientų, bet ir visavalgių pirkėjų. Žmonės ieško naujų skonių, atidžiai stebi, kaip maitinasi patys ir ką valgo jų šeimos nariai, todėl dažnai ieško ir gyvulinės kilmės produktams sveikesnių alternatyvų“, – pastebi V. Juodkazienė.

Anot maisto ekspertės, šiuo metu tarp pirkėjų itin populiarios įvairios daržovių ir alyvuogių užtepėlės, humusas, ankštinių daržovių, grūdų produktai.

„Lietuviai neatsilieka nuo pasaulyje vyraujančios tendencijos, susijusius su gyvulinės kilmės produktų vartojimo mažinimu, ir į savo mitybą įtraukė kur kas daugiau daržovių, grūdinės kilmės produktų. Nors gyventojai mėsos neatsisako, valgiaraštį paįvairina nemėsiškais produktais. Ta pati tendencija galioja ir kalbant apie šventinio stalo patiekalus, šalia tradicinių mėsos ar žuvies patiekalų išvysime ir vegetarams ar veganams subalansuotų valgių“, – pasakoja V. Juodkazienė.

Pasak jos, nors tarp Kalėdų ir Kūčių patiekalų vis dar vyrauja paukštiena ar žuvis, silkė – žmonės pamėgę ir įvairiausias salotas, daržovių ar varškės apkepus, troškinius.

- Reklama -

„Lietuviai gamina ne tik visiems puikiai pažįstamas burokėlių ar baltą mišrainę, bet ir įvairias šviežių daržovių salotas, jas pagardina fetos sūriu ar įvairiausiomis sėklomis. Pastebėjome, kad žmonės yra pamėgę ir įvairiausius daržovių troškinius. Juos valgyti galima įvairiausiais būdais – ne tik kaip pagrindinį patiekalą, bet panaudoti ir kaip garnyrą. Žinoma, kalėdinis lietuvių stalas neatsiejamas ir nuo miltinių patiekalų. Nepamirškime tradicinių kūčiukų, įvairiausių pyragų su aguonomis, varške ar cinamonu, obuoliais, pyragėlių su grybais ir kopūstais. Šie tradiciniai valgiai tikriausiai neatsiejami Kalėdų stalo dalis. Norėčiau pabrėžti, kad žmonės jokiu būdu nepamiršta tradicijų ir nostalgiškų skonių – tiesiog kartais jį paįvairina įvairiausiomis alternatyvomis“, – teigia ji.

Taip pat skaitykite:  Skaidulos – jūsų žarnyno draugai: kaip namuose pasigaminti ypač naudingą skaidulų mišinį?

Ekspertės teigimu šalia šimtmečius skaičiuojančių tradicinių receptų lietuviai, o ypač jaunos šeimos, mėgsta ant Kalėdų stalo patiekti ir netikėtų, pagal modernesnes receptūras pagamintų patiekalų.

V. Juodkazienė siūlo išbandyti paprastą receptą, kurį kiekvienas lengvai galėsite pasigaminti savo namuose ir juo paįvairinti šventinį stalą.

Žiediniai kopūstai su halumio sūriu ir medumi

Jums reikės:

  • 1 žiedinio kopūsto
  • 100 g halumio sūrio
  • 60 ml alyvuogių aliejaus
  • 80 g skysto medaus
  • 1 svogūno
  • 40 ml rudojo acto
  • Alyvuogių aliejaus

    Paruošimas:

Įkaitinkite orkaitę iki 240 laipsnių. Į karščiui atsparų indą įpilkite alyvuogių aliejų ir susmulkintą žiedinį kopūstą. Kepkite 20–25 min., kol paruduos.

Kol žiedinis kopūstas kepa, į nedidelį indą supilkite medų ir pakaitinkite 2–3 min. Supjaustykite svogūną žiedeliais ir sudėkite į užkaitintą medų. Sumažinkite kaitrumą ir kaitinkite, kol svogūnas suminkštės. Nuimkite nuo ugnies, supilkite actą, aliejų, įdėkite druskos ir pipirų. Supilkite padažą ant iškepusių žiedinių kopūstų, išmaišykite. Tada sudėkite pjaustytą halumio sūrį ir patiekite. Skanaus.

Vaida Budrienė
„Iki“ komunikacijos vadovė

TOP naujienos

Naujam medžioklės sezonui siūloma nustatyti 282 vilkų sumedžiojimo limitą ir jo neskirstyti rajonais

Aplinkos ministerija parengė įsakymo projektą dėl vilkų sumedžiojimo 2022–2023 m. limito ir kviečia visuomenę, suinteresuotas institucijas su juo susipažinti. Atsižvelgus į vilkų populiacijos būklės stebėsenos...

10 šventinių ritualų, padėsiančių prišaukti finansinę sėkmę Naujaisiais metais

Artėjant Naujųjų sutikimui, daugelis žmonių skuba planuoti tikslus, kuriuos bandys pasiekti per ateinančius metus. Vieni svajoja apie naują automobilį, kiti – apie sėkmingą karjerą,...

Po eismo nelaimės skambiname ne skubios pagalbos numeriu, o antrajai pusei?

Kelyje patyrę eismo nelaimę Lietuvos vairuotojai pirmiausia apie ją praneša ne skubios pagalbos tarnyboms, o sutuoktiniui arba partneriui. Tyrimas parodė, kad beveik trečdalis mūsų...

Su stereotipais kovojanti regbininkė sūnus moko pagarbos

„Regbis man primena gyvenimą: kad ir kiek tave griautų, privalai atsistoti“, – sako Lietuvos moterų rinktinės žaidėja ir vaikų regbio trenerė Austėja Minkevičiūtė. Jaunos...

Septyni žingsniai, kurie tėvams padės kurti gerus satykius su vaikais

Dauguma mūsų vaikus auklėjame taip, kaip auklėjo mus vaikystėje. Tai vyksta nesąmoningai: išgyventos vaikystės traumos ir emocijos dažnai perkeliamos ant vaikų pečių siekiant išauklėti “tikru” žmogumi ar apsaugoti. Naudojami autoritariniai auklėjimo scenarijai: “padėk į...

Lietuvos mokslininkai tirs gyventojų imunitetą

Kai kurie Vilniaus ir Kauno miesto bei rajono gyventojai savo pašto dėžutėse netrukus ras kvietimus dalyvauti naujame svarbiame moksliniame tyrime. Bendrame Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) ir Vilniaus universiteto (VU) projekte mokslininkai vertins persirgimo...

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS