-4 C
Palanga
2022 / 12 / 02
spot_img
spot_img

Atskleidė, kiek moliūgų lietuviai nuperka prieš Heloviną: gudrybės, ką nuveikti juos išskaptavus

Ar jau skaitėte?

Skaitomiausi

Vakaruose seniai išpopuliarėjusi Helovino šventė kasmet vis labiau įsitvirtina ir Lietuvoje. Žmonės aktyviai mini „baisiausią“ metų naktį – persirengia įvairiais personažais, organizuoja Helovino vakarėlius, o bene kiekvienuose namuose jau galima rasti išskaptuotą ir svarbiausią šventės atributą – moliūgą. Pasak Vaidos Budrienės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, įsitvirtinusias tradicijas pagrindžia ir pardavimų duomenys – moliūgų paskutinę spalio savaitę parduodama net 10 kartų daugiau nei mėnesio pradžioje.

- Reklama -

„Kiekvieną rudenį moliūgai rikiuojasi tarp populiariausių daržovių, tam, be abejonės, įtakos turi ir Lietuvoje jau tradicija tapęs Helovinas. Būtent dėl jo paprastai moliūgų pardavimai išauga kone dešimt kartų. Iš viso spalio mėnesį parduodame net apie 60 tonų moliūgų, tarp kurių – nuo lietuviškų vėlyvosios veislės moliūgų iki sviestinių, atgabentų iš Italijos. Artėjant Helovinui pirkėjams pasiūlėme ir dekoratyvinių įvairiausiomis spalvomis ir formomis papuoštų moliūgų, kurie iškart sulaukė daug dėmesio“, – teigia V. Budrienė.

Moliūgų skaptavimas: kaip nešvaistyti maisto?

Moliūgai.

Ruošiantis Helovinui žmonės vis aktyviau skaptuoja moliūgus, kurie vėliau tampa akį traukiančia šventės dekoracija. Tiesa, po skaptavimo lieka pačių įvairiausių šios daržovės likučių: pradedant minkštimu ir baigiant sėklomis. Siekiant nešvaistyti maisto, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė primena, kad yra įvairiausių būdų, kaip panaudoti ne tik moliūgų minkštimą, bet ir sėklas.

„Visi žino, kad iš moliūgo minkštimo galima išsivirti daugelio pamėgtos rudeninės sriubos. Jei neketinate to daryti artimiausiu metu – būtinai užšaldykite nuo skaptavimo likusius moliūgo gabalėlius, tik jokiu būdų jo neišmeskite. Svarbu žinoti ir tai, kad sveikatai naudingomis savybėmis pasižymi ne tik patys moliūgai, bet ir jų sėklos, kurių panaudojimo būdų virtuvėje – gausybė“, – tikina J. Sabaitienė.

Vidutinio dydžio moliūge randama apie 500 sėklų. Jose gausu širdies ir kraujagyslių veiklai būtinų nesočiųjų riebalų rūgščių, be to, tai vienas geriausių magnio šaltinių. Moliūgų sėklose taip pat yra daugelio smegenų veiklai svarbių mikroelementų, įskaitant varį, geležį ir cinką.

„Moliūgų sėklas galite valgyti ir šviežias, ir džiovintas, ir kepintas, ir sūdytas, todėl savo skoniui tinkamą variantą ras kiekvienas. Be to, jos idealiai pagardina sriubas, daržovių ar vaisių salotas, jogurtus, padažus, sumuštinius ir net makaronus“, – sako J. Sabaitienė ir dalijasi net 5 netikėtais moliūgų sėklų panaudojimo virtuvėje būdais.

Kaip panaudoti moliūgų sėklas?

- Reklama -

Moliūgų sėklų sviestas. Riešutų sviestą esame ragavę daugelis, tačiau ar bandėte moliūgų sėklų sviestą? „Iki“ atstovė tvirtina, kad jį namuose pasigaminti – ypač paprasta. Tereikia moliūgų sėklas paskrudinti orkaitėje arba sausoje keptuvėje, sudėti į trintuvą ir trinti apie 4–5 minutes, tuomet įdėti šaukštelį medaus arba klevų sirupo, kokosų sviesto bei žiupsnelį druskos ir viską dar šiek tiek patrinti, kol taps norimos konsistencijos.

Naudokite pagardinti žuvies arba mėsos patiekalus. Džiūvėsėliuose apvoliota žuvis arba mėsa – nėra naujiena, tačiau sveikesnei tokių patiekalų versijai galima rinktis ne tik džiūvėsėlius, bet ir smulkintas moliūgų sėklas. Pirmiausia orkaitėje reikėtų pakepinti moliūgų sėklas, sumaišytas su česnakų skiltelėmis ir apšlakstytas aliejumi. Kai jos paskrus, o česnakai gražiai paruduos, viską reikėtų sudėti į trintuvą ir sutrinti iki vientisos masės. Galiausiai, gautoje masėje pavolioti žuvį arba mėsą ir iškepti keptuvėje ar orkaitėje.

Gaminkite pesto. Nors klasikinis pesto gardinamas kedro riešutais, juos pakeisti galite skrudintomis moliūgų sėklomis. Pesto su moliūgų sėklomis pagaminti reikės: pusės puodelio orkaitėje paskrudintų moliūgų sėklų, tarkuoto parmezano sūrio, kelių skiltelių česnako, puodelio šviežio baziliko, puodelio šviežių petražolių, žiupsnelio druskos, šlakelio alyvuogių aliejaus ir citrinos sulčių. Visus ingredientus tereikia sutrinti trintuvu iki vientisos masės. Jeigu norite skystesnio pesto – nepagailėkite alyvuogių aliejaus.

Įmaišykite į gvakamolę. Gvakamolė – dar vienas patiekalas, kurį galima pagardinti moliūgų sėklomis. Kaip ir ruošiant daugelį patiekalų, pirmiausia jas reikėtų paskrudinti orkaitėje arba sausoje keptuvėje. Tokiai gvakamolei prireiks: dviejų avokadų minkštimų, stambiai smulkintų moliūgų sėklų, žiupsnelio druskos, citrinos sulčių. Šakute sutrinkite avokadus, į jų masę įmaišykite druskos, citrinos sulčių ir smulkintų moliūgų sėklų.

- Reklama -

Ruoškite meksikietišką padažą. Aštrus meksikietiškas padažas puikiai dera prie pačių įvairiausių patiekalų: pradedant takais, buritais ir baigiant paprasčiausiais troškiniais, sumuštiniais ar sriubomis. Jį pasiruošti itin paprasta, be to, tai puikus būdas panaudoti ir moliūgų sėklas. Padažui pasigaminti reikės: šlakelio alyvuogių aliejaus, kelių džiovintų čili pipirų, saujos česnakų skiltelių, puodelio žalių moliūgų sėklų, kelių šaukštelių sezamo sėklų, žiupsnelio druskos ir kelių šlakelių citrinos sulčių. Pirmiausia, keptuvėje reikėtų įkaitinti aliejų ir pakepti smulkintus čili pipirus ir česnakų skilteles. Tuomet viską išimti iš keptuvės ir į ją sudėti moliūgų sėklas. Jas paskrudinti apie 3 minutes, suberti sezamą ir dar apie minutę pakepti. Galiausiai, visus padažo ingredientus trintuvu sutrinti iki vientisos masės ir sudėti į stiklainį. Laikomas šaldytuve šis padažas kokybiškas išliks net porą savaičių.

Vaida Budrienė
„Iki“ komunikacijos vadovė

spot_img

Žemėlapyje galima matyti savivaldybei priklausančius pastatus

Turto bankas, bendradarbiaudamas su „GIS-Centru“, pristato interaktyvų valstybės nekilnojamojo turto žemėlapį. Žemėlapyje paprastai ir aiškiai galima matyti valstybei priklausančius pastatus, jų adresus, plotą ir kitą naudingą informaciją. Ateityje žemėlapį ketinama plėsti papildant jį duomenimis,...

42 tūkstančiai dalies darbingumo netekusių žmonių toliau dirba

Žmonės, netekę dalies darbingumo, tampa vis aktyvesni darbo rinkoje, tačiau jiems sunkiau rasti aukštesnės kvalifikacijos darbą, o jų darbo pajamos trečdaliu mažesnės už kitų dirbančiųjų. Minint Žmonių su negalia dieną, „Sodra“ apžvelgė netekto darbingumo...

Šokoladinės paprikos – dūminio skonio daržovė, kurią išbandyti verta: kuo jos ypatingos ir ką...

Ar esate girdėję apie šokoladines paprikas? Jeigu ne – dabar puikus metas jų paragauti. Šios rūšies paprikos ne tik pasižymi išskirtine raudonai ruda spalva, bet ir turi subtilų skonį. Tiesa, šokolado jis neprimena, tačiau...

Spalvingas Kalėdų laukimas Palangos kurhauze

Visą gruodžio mėnesį kurhauze skambės puikūs koncertai, spektakliai, vyks filmų vakarai, dovanų meistarnės - dekoruosime Kalėdinius meduolius, nersime snaiges, o šias puikias dovanėles išmoksime ir tvariai supakuoti. Gruodžio pirmą savaitgalį laukia kosminis eglės įžiebimo...

ORAI: Aukščiausia temperatūra 1–6 laipsniai šalčio

Šiandien žymesnio sniego nenumatoma. Kai kur plikledis. Vėjas rytinių krypčių, 3–8 m/s. Aukščiausia temperatūra 1–6 laipsniai šalčio. Gruodžio 3-os dieną daug kur pasnigs. Vietomis plikledis, dieną galima silpna lijundra. Vėjas naktį silpnas, dieną rytų, pietryčių,...

Horoskopai gruodžio 2 dienai

AVINASTai tik jūsų vieno problema, kad užsiimate nesibaigiančiais Sizifo darbais. Ir nesitikėkite kitų užuojautos. Jūsų bemiegės apmąstymų naktys niekam neįdomios. Visiems rūpi tik galutinis rezultatas. JAUTISNėra laiko svajoti. Diena bus įtempta ir, tikėkimės, produktyvi. Priimkite...

Pačios geriausios dovanos – darytos su meile savo rankomis

Iškritus pirmajam sniegui tvaraus gyvenimo būdo šalininkė, soc. tinklų nuomonės formuotoja Simona Cymbaliukaitė prisipažįsta esanti šaltojo sezono gerbėja, šventinę atmosferą bei nuotaiką namuose pradedanti kurti jau nuo lapkričio vidurio. Turinio kūrėjai rūpi ne tik...

Ką šiemet lietuviai planuoja padėti po Kalėdų egle?

Pasiruošimas didžiosioms metų šventėms jau prasidėjo: daugelis ieško įdomesnių dovanų idėjų bei patrauklesnių kainų pasiūlymų. Anot prekybos ir laisvalaikio centro „Panorama“ vadovės Birutės Kalanovaitės, pirkėjų srautai auga, o piką turėtų pasiekti likus porai savaičių...

Gudrūs būdai, kaip panaudoti jaunystės šaltinį – alaviją: gaminkite želė, virkite sriubas

Prieš pat prasidedant kalendorinei žiemai parduotuvių lentynas papildė tikrų tikriausias šaltojo sezono hitas – alavijų lapai. Jie stebina išskirtinėmis skonio ir naudos organizmui savybėmis. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad pernai...

Čia apsigyveno įspūdingi sniego žmonės

Ruošiantis Kalėdoms Vilniaus Paupio rajonas pasipuošė netradicinėmis šventinėmis dekoracijomis. Čia skirtingose vietose įsikūrė šeši kailiniuoti sniego žmonės – dalis jų gali pasigirti net 3,5 metro ūgiu. „Visada ieškome netradicinių ir originalių sprendimų Paupio gyventojams ir...

„Iki“ praneša darbo laiką per Kalėdas ir Naujuosius metus: viena parduotuvė veiks visą parą

Artėjant didžiosioms metų šventėms, prekybos tinklas „Iki“ skelbia, koks bus parduotuvių darbo laikas šventiniu laikotarpiu. Siekiant apsipirkti patogiai, pirkėjai kviečiami apsipirkimą parduotuvėse planuoti iš anksto arba pasinaudoti e. prekybos galimybėmis. Vaida Budrienė, prekybos tinklo...

Gydytoja apie grožio injekcijas prieš šventes

Trumpos naktys, greitai tiksintis laikas ir stresas palieka žymes veide. Vienos suteikia unikalumo, o kitas labai norėtųsi paslėpti. O gal – patempti, paputlinti, pakelti, pagyvinti žvilgsnį ir šypseną. Kai artėja svarbi šventė, hialurono ir...

Vyriškumo šaltinis – testosteronas: kodėl jo pertekliumi skundžiasi moterys?

Vyriškumo šaltiniu testosteronas laikomas ne veltui: jis skatina vyrų lytinį potraukį, raumenų ir kaulų masės augimą, didina fizinį bei psichinį pajėgumą. Marijampolės „MediCA klinika“ šeimos gydytoja Augustina Vaitekonė teigia, kad vyrams nesunku pajausti, jeigu...

Mados ekspertė: rūpestis gamta keičia ne tik mūsų drabužių spintą, bet ir procesus pramonėje

Greitosios mados pramonė, gaminanti pigius ir madingus drabužius, daro itin neigiamą poveikį aplinkai. Jungtinių Tautų aplinkos apsaugos programos duomenimis, ši pramonė yra atsakinga už antrą pagal dydį vandens suvartojimą ir 8–10 proc. pasaulyje išmetamo...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img