Šiemet profesinio mokymo rekordinis abiturientų susidomėjimas. Viena profesija itin populiari

Ar jau skaitėte?

Šiemet į profesines mokyklas priimta 1 tūkst. abiturientų daugiau nei pernai, dvigubai daugiau gimnazistų mokysis profesinio mokymo modulių. Populiariausiomis išlieka inžinerijos srities profesijos. Tai rodo galutiniai priėmimo į profesines mokyklas duomenys.

- Reklama -

„Stojančiųjų į aukštąsias ir profesines mokyklas pasiskirstymas tampa tolygesnis: į profesines mokyklas šiemet priimta 43 proc., o į aukštąsias mokyklas – 57 proc. vidurinį išsilavinimą turinčių stojančiųjų. Mūsų tikslas yra kuo daugiau jaunuolių paskatinti apsvarstyti profesinį mokymą baigus mokyklą ar dar anksčiau – po 10 klasių. Tai itin perspektyvus pasirinkimas – darbo rinkoje artimiausiu metu bus ypač reikalingi inžinerijos, informacijos ir ryšio technologijų, sveikatos priežiūros ir kitų sričių profesionalai, kuriuos ruošia būtent profesinės mokyklos“, – sako švietimo, mokslo ir sporto viceministrė Agnė Kudarauskienė.

Į profesines mokyklas šiemet priimta 20,3 tūkst. naujų mokinių.

Pasak viceministrės, nors šiemet, kaip ir kasmet, daugiausia stojančiųjų į valstybės finansuojamas vietas pritraukė Vilniaus universitetas (3,6 tūkst.), profesinės mokyklos neatsilieka. Didžiausio stojančiųjų tiek su pagrindiniu, tiek su viduriniu išsilavinimu būrio sulaukusių įstaigų sąrašo antroje ir trečioje vietoje yra Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centras (2,7 tūkst. stojančiųjų) ir Kauno technologijų mokymo centras (1,5 tūkst. stojančiųjų).

Penktoje vietoje po Vilniaus kolegijos, pritraukusios beveik 1,5 tūkst. stojančiųjų, yra Šiaulių technologijų mokymo centras, kuris šiemet priėmė per 1,2 tūkst. naujų mokinių. VILNIUS TECH priėmė lygiai 1,2 tūkst. stojančiųjų. Kauno technologijos universitete (KTU) mokslus pradėjo 1,1 tūkst. pirmakursių, o Marijampolės profesinio rengimo centre – vos 3 stojančiaisiais mažiau nei KTU.

Iš viso į profesines mokyklas šiemet priimta 20,3 tūkst. naujų mokinių (2023 m. – 19,7 tūkst.), iš jų 3,7 tūkst. – šių metų abiturientai. Pernai į profesines mokyklas įstojo mažiau – 2,7 tūkst. – tų pačių metų abiturientų.

Stojantieji daugiausia rinkosi inžinerijos, paslaugų sektoriaus, architektūros ir statybos, sveikatos priežiūros profesijas. Beveik visi profesinių mokyklų mokiniai mokosi valstybės finansuojamose vietose.

- Reklama -

Daugiau gimnazistų rinkosi profesinio mokymo modulius

Šiemet profesinio mokymo modulius, siūlomus I–IV gimnazijos klasių ir 9–12 bendrojo ugdymo mokyklų klasių mokiniams, rinkosi 2,4 tūkst. jaunuolių, t. y. dvigubai daugiau nei pernai (1 tūkst.).

„Profesinio mokymo moduliai leidžia išbandyti įvairių specialybių praktines veiklas: inžinerijos, grožio, paslaugų ir kt. sričių. Tai galimybė gimnazistams iš anksto išmėginti specialybę, kurią norėtų pasirinkti baigę gimnaziją, arba įgyti naudingų įgūdžių, praversiančių ateityje ar kasdienėje veikloje“, – pabrėžia A. Kudarauskienė.

Šiemet didžiausio susidomėjimo sulaukė picų gaminimo, nesudėtingos technologijos sušių gaminimo ir TR1 kategorijos traktorių vairavimo moduliai.

Profesinio mokymo modulius bendrojo ugdymo mokyklų mokiniai gali rinktis nuo 2021 m.

Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos komunikacijos skyrius informacija

TOP naujienos

Pesto kiaušinienė: tobulas pasirinkimas pusryčiams, kada norisi išbandyti šį tą naujo

Pusryčiai yra vienas svarbiausių dienos valgių, o jų meniu dažniausiai neapsieina ir be kiaušinių. Ne veltui galvojant apie rytinio pasistiprinimo patiekalų idėjas, vieni pirmųjų...

Šiandien lapkričio 10-oji Tarptautinė buhalterių diena

Lapkričio 10-oji, antradienis, 46 savaitė. Saulė teka 7.40 val., leidžiasi 16.24 val. Dienos ilgumas 8.44 val. Mėnulis (delčia) teka 00.12 val., leidžiasi 15.10 val. Vardadieniai: Andrius, Andriejus, Dainius,...

Hipertenzija sergančių jaunų žmonių skaičius išaugo beveik 6 kartus

Gegužės 17-oji – Pasaulinė hipertenzijos diena. Šią dieną profesorius, Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų Nefrologijos centro vadovas, Lietuvos hipertenzijos draugijos pirmininkas ir Lietuvos inkstų...

Statybininkai ir kelininkai pusdieniui stabdys darbą valstybinės reikšmės objektuose

Statybos ir kelių tiesimo įmonės šį penktadienį, gegužės 13 d., nuo 12 valandos pusdieniui stabdys darbus valstybinės reikšmės ir visuomeninės paskirties objektų statybvietėse ir...

Kristina Savickytė: dažniausiai taupome kaip vaikai

Žinoma aktorė, laidų vedėja, edukatorė ir trijų vaikų mama Kristina Savickytė sako seniai nuo savęs neslepianti, kad vasara – didesnių išlaidų metas. Tačiau žinoma moteris įsitikinusi, kad taupyti ir investuoti išmokti privalo kiekvienas, nuo...

Valstybės diena Palangoje – kartu su šeimomis į viduramžių pikniką

Valstybės (Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo) ir Tautiškos giesmės dienos proga Palangoje liepos 6 d. tradiciškai organizuojama nuotaikinga šventė, kurioje netrūks veiklų šeimoms – kurorto gyventojams ir svečiams. Nuo 12 iki 16 val. pievelėje priešais kurhauzą...

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS